10 dingen die je ogen over je gezondheid zeggen

Zie je deze rand rond je iris, kijk dan uit

Ze zeggen dat ogen de spiegel van de ziel zijn, maar er is bewijs dat laat zien dat ze ook de spiegel van onze gezondheid zijn. Wanneer onze ogen er anders uitzien dan normaal, proberen ze ons misschien te vertellen dat er iets aan de hand is met hunzelf dan wel ergens anders in het lichaam, en dat we er iets aan zouden moeten doen. We hebben hier een lijst samengesteld van 10 signalen en symptomen van de ogen en wat hun betekenis met betrekking tot onze gezondheid:

droge ogen
(Publiek Domein)

Droge ogen zijn een veel voorkomend iets dat plaatsvindt als je traanklieren niet genoeg traanvocht aanmaken om je ogen goed te smeren. Kunstmatige tranen zijn zeker een handige oplossing, maar het juiste product kiezen als er zo veel merken en soorten zijn kan een beetje lastig zijn. Bepaalde voedingsstoffen zoals vitamine A en  omega-3-vetzuren zijn in principe ook nuttig voor droge ogen. Het zou goed zijn om wat meer lever, wortels, boerenkool of broccoli te eten voor de vitamine A en bètacaroteen; en wat zalm, tonijn of walnoten voor omega-3 vetzuren.

Droge ogen kunnen ook duiden op diabetes, waardoor de bloedcirculatie in de traanklier bemoeilijkt. Minder traanvocht betekent minder tranen en drogere ogen.

2. Schommelingen van zicht kwaliteit

Mensen kunnen ervaren dat ze dagen met goed zicht en dagen met slecht zicht hebben. We kunnen een dag dingen scherper en helderder zien dan normaal, maar de volgende dag lijkt die helderheid verdwenen, zien we vaag en voelen onze ogen moe aan. Zulke schommelingen worden vaak veroorzaakt door te weinig slaap hetgeen je lichaam moeilijker maakt je traanvocht aan te vullen, die de buitenkant van de ogen glad en schoon houden.

Dit kan echter ook het gevolg van diabetes zijn. Wanneer bloedsuikerspiegels buitensporig zijn, kan de binnenkant van die kleine kwetsbare bloedvaten in de ogen beschadig raken, wat leidt tot schommelingen in zicht dat bekend staat als diabetische retinopathie. Een studie uit 2014 die meer dan 100 diabetici onderzocht suggereerde zelfs dat 73% van hen last had van diabetische retinopathie.

3. Plotseling slecht zicht

wazig zicht
(publiek domein)

Veel mensen ervaren leeftijdsafhankelijke achteruitgang van de ogen. Ze merken dat ze boeken of kranten steeds dichterbij of verder weg houden bij het lezen om de letters te kunnen zien en hebben uiteindelijk een leesbril nodig. Deze geleidelijke veranderingen in zicht treden meestal op over een periode van maanden of jaren en worden als normaal beschouwd.

Maar plotselinge veranderingen in zicht zijn een ander verhaal. Als uw gezichtsvermogen plotseling dramatisch verslechtert, kan dit duiden op ernstige gezondheidsproblemen. Multiple sclerose (MS) (een immuunaandoening die vaak gepaard gaat met ontstekingen langs de oogzenuw die de ogen met de hersenen verbindt) kan leiden tot een plotseling, wazig zicht of verlies van het zien van kleuren. Hersentumoren die een overmatige druk uitoefenen op de oogzenuw kunnen ook het zicht plotseling slecht maken.

4. Hangende oogleden

Hangende oogleden
(Publiek domein)

Hangende oogleden, ook wel ptosis genoemd, is een aandoening waarbij de rand van het bovenste ooglid naar beneden valt naar een positie die veel lager is dan normaal. Hoewel sommige mensen met ptosis worden geboren, kan het ook geleidelijk aan over een aantal jaar worden ontwikkeld.

Soms is ptosis niet meer dan een onschadelijke irritatie die alleen uw zicht en uiterlijk beïnvloedt. In andere gevallen kan het echter een waarschuwing zijn voor ernstige gezondheidsproblemen, waaronder myasthenia gravis (MG), een neuromusculaire aandoening die niet alleen spierzwakte veroorzaakt in de oogleden, maar ook in de andere delen van het lichaam.

Uitpuilende ogen
(Publiek domein)
De abnormale uitstulping van een of beide ogen wordt exophthalmus genoemd. De meest voorkomende oorzaak is de ziekte van Grave, een auto-immuunziekte die de schildklier aantast. Deze bevindt zich aan de basis van uw nek en is een klein orgaan dat helpt uw ​​metabolisme onder controle te houden door het reguleren van verschillende hormonen.

Lichamen die door de ziekte van Grave worden getroffen, beginnen te veel stimulerende eiwitten te produceren die ervoor zorgen dat de schildklier overactief wordt. Als gevolg hiervan vergroot de schildklier en de overtollige hormonen verhogen het metabolisme, waardoor spieren en vetweefsel achter en rond de ogen ontstoken raken en de oogbollen naar voren duwen.

grijze rand rond de ogen
(Afrodriguezg / Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0)
Sommige mensen ontwikkelen een grijze of witte ring rond het geheel of een deel van hun hoornvlies – het gekleurde deel aan de voorkant van het oog. Vaak aangeduid als arcus senilis, wordt deze aandoening meestal gezien bij oudere volwassenen, vandaar de naam ‘senilis’, het Latijnse woord voor ‘ouderen’.

Het komt voor wanneer vetafzettingen uit bloed, lipiden, zich ophopen rond het buitenste deel van het hoornvlies. Hoewel de grijsachtige verkleuring zelf het zicht niet verslechtert en het oog niet schaadt, wordt het meestal geassocieerd met een hoger cholesterolgehalte en lijkt het een groter risico op een hartaanval en beroerte te weerspiegelen.

7. Haaruitval in de wenkbrauw

Naarmate mensen ouder worden, wordt hun haar over het algemeen dunner en schaarser, en dit gebeurt ook in onze wenkbrauwen. Toch komt in sommige gevallen dunner wordend wenkbrauwhaar ook voor als gevolg van een schildklieraandoening. Zoals eerder vermeld, kan een aantal normale processen van het lichaam, inclusief de haargroei, verstoord worden wanneer de schildklier er niet in slaagt een ​​evenwichtig hormoonniveau te handhaven.

Onregelmatig eten en ijzertekort wordt soms ook de schuld gegeven voor dunner wordende wenkbrauwen. Probeer een relatief gezond, consistent dieet te volgen met veel ijzerrijk voedsel zoals sardines en biefstuk, niet alleen om je mooie, volle wenkbrauwen te redden, maar ook om je algehele gezondheid te verbeteren. Sla tofu over, aangezien de hormonen in de tofu de schildklier verder kunnen beïnvloeden. Jodiumtekorten kunnen ook een rol spelen.

Ongelijke pupil grootte
(Publiek domein)

Normaal is de grootte van de pupillen in beide ogen hetzelfde. Maar bij sommige mensen is een van hun pupillen aanmerkelijk groter dan de andere. Formeel anisocoria genoemd, zijn ongelijke pupilgroottes volledig ongevaarlijk als geïsoleerde toestand. Ongeveer 20 procent van de bevolking heeft het, dus het is zelfs niet echt zeldzaam.

Als anisocorie gepaard gaat met andere bepaalde symptomen, kan dit een teken zijn van gezondheidsproblemen die serieus moeten worden genomen. Het Horner-syndroom staat bijvoorbeeld bekend om het veroorzaken van zowel hangende oogleden als een kleinere pupil in het aangedane oog. Hoewel het Horner-syndroom niet levensbedreigend is, wordt het soms geassocieerd met aneurysma’s of tumoren in de nek.

9. Gele bult op het oog

(Publiek domein)

Het hebben van een geelachtige bult, een pinguecula genaamd, die soms op het witte deel van het oog groeit, betekent dat je waarschijnlijk te veel zonlicht krijgt, en ultraviolette stralen van de zon worden beschouwd als de primaire oorzaak.

Pingueculae komen vaker voor bij mensen van middelbare leeftijd of oudere volwassenen die veel tijd doorbrengen met in de zon. Maar ze kunnen ook voorkomen bij jongere mensen, met name degenen die buiten tijd doorbrengen zonder zonnebril. Ze kunnen met een operatie worden verwijderd, maar meestal hebben ze geen behandeling nodig.

10. Bloed in het oog

bloed in het oog
(Publiek domein)

De medische term voor het hebben van bloed in het oog is “subconjunctivale hemorragie”. Dit is niks anders dan een gebroken bloedvaatje onder het bindvlies (het heldere oppervlak van het oog). Omdat bindvlies het bloed niet snel kan opnemen, blijft het bloed er een tijdje zitten. Hoe afgrijselijk het er ook uitziet, subconjunctivale bloeding is niet schadelijk voor de ogen. In feite zijn de kleine bloedvaten zo kwetsbaar dat ze al kunnen barsten wanneer je hoest of hard genoeg lacht.

De rode kleur verdwijnt meestal binnen een week of twee zonder enige behandeling. Om te voorkomen dat de mensen om je heen bang worden voor je bloedrode ogen, wil je misschien je vitamine K-inname verhogen. Dit verbetert het bloedstollend vermogen van je lichaam. Ook voedingsmiddelen zoals bosbessen, sla en asperges zijn goede bronnen van vitamine K. De beste vorm van vit K is vit. K2, die te vinden is in onze eigen goudse kaas.

Door Gq Pan 

Disclaimer : dit artikel is alleen voor informatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel medisch advies.

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN