13 Amerikaanse staten onderzoeken claims seksueel misbruik katholieke kerk

Advocaat: “99 procent van de zaken wordt geblokkeerd door verjaring”

Minstens 13 Amerikaanse staten hebben onderzoek aangekondigd naar beschuldigingen van seksueel misbruik door geestelijken verbonden aan de rooms-katholieke kerk in de Verenigde Staten.

NBC news benaderde de procureur-generaal van de openbare ministeries in elk van de 50 staten en  Washington DC. Zo ontdekten ze dat bijna een derde van de staten op dit moment ofwel actief aantijgingen van misbruik door geestelijken bestudeert of op het punt staat om een ​​onderzoek in de gehele staat te starten.

De Procureur-generaal binnen een staat heeft  de bevoegdheid om katholieke bisdommen te dagvaarden voor beschuldigingen van seksueel misbruik. Dit is de lijst met staten tot nu toe: Arkansas, Florida, Kansas, Illinois, Pennsylvania, Maryland, Michigan, Missouri, Nebraska, New Jersey, New Mexico, New York en Vermont.

Steven Kelly, een advocaat bij het nationaal opererende advocatenkantoor “Sanford Heisler Sharp”, die slachtoffers van seksueel misbruik van kinderen vertegenwoordigt, noemde het groeiende onderzoek een “stap in de goede richting” in een interview met deze krant.

“De wetenschap dat de procureur-generaal aan het onderzoeken is, is mijn inziens een heel goede zaak voor onze staat, het geeft de slachtoffers hoop dat de kerk daadwerkelijk gestraft kan worden voor deze doofpot affaire”, zei hij.

Advocaat Kelly zei, net als andere advocaten in kindermisbruik zaken, dat verjaring het grootste probleem is voor aanklagers, waardoor iemand na een bepaald aantal jaren na een misdaad, niet meer aangeklaagd kan worden. De regels omtrent verjaring zijn in elke staat anders.

Hij gaf aan dat hij “het ene na het andere” slachtoffer van misbruik binnen de kerk tegenkomt.

Gemiddeld werd ik de afgelopen 10 jaar wekelijks door minstens drie tot vijf slachtoffers gebeld.
—  Advocaat Kelly

“Gemiddeld werd ik de afgelopen 10 jaar wekelijks door minstens drie tot vijf slachtoffers gebeld. Van dat aantal is 99 procent van de gevallen geblokkeerd door verjaring. Het enige wat ik kan doen, is de slachtoffers helpen de misdaad te melden en begeleiden naar slachtofferhulp en dergelijke“, zei hij.

In Maryland hebben slachtoffers tot hun 24e levensjaar de tijd om een ​​rechtszaak aan te spannen om verjaring te voorkomen. Maar Advocaat Kelly, die sinds 1988 voor slachtoffers vecht, nadat zijn oudere zus was verkracht en vermoord, zei dat de wet in het voordeel van de daders is.

“De meeste slachtoffers [van seksueel misbruik binnen de kerk] zijn gewoon niet in staat om de stappen te nemen die ze moesten nemen voor hun dertigste”, zei hij, “zeker mannen niet”. “Dus de overgrote meerderheid van de slachtoffers in Maryland … hebben geen enkel vooruitzicht, zelfs niet op een financiële vergoeding.”

De laatste Amerikaanse staat die officieel een onderzoek startte, is Florida. Procureur-generaal Pam Bondi zei op 4 oktober tijdens een persconferentie dat hun ambt “onmiddellijk” begint met het uitdelen van dagvaardingen aan alle zeven katholieke bisdommen in de staat.

Als onderdeel van het onderzoek werd een nieuwe tip-site geïnitieerd; Politie en justitie in Florida helpen ook bij het onderzoek.

“Elke priester die een positie van macht en vertrouwen zou gebruiken om een ​​kind te misbruiken, is een schande voor de kerk en een bedreiging voor de samenleving”, zei Bondi in een verklaring. Ze drong er bij slachtoffers en anderen op aan hen te helpen bij het lopende onderzoek in de gehele staat.

Sommige procureurs-generaals, zoals die van Florida, kennen hun beslissing om onderzoek te doen toe aan het “bombshell Pennsylvania Grand Jury” rapport van augustus. Dit rapport beschuldigde meer dan  300 ‘predator-priesters’ in Pennsylvania van seksueel misbruik. Het bleek ook dat kerkelijke bestuurders medeplichtig waren aan een decennia lang in de doofpot stoppen van deze aantijgingen. Er werden minimaal 1.000 kinderen als slachtoffers  geïdentificeerd.

Paus beschuldigt de duivel

In antwoord op de groeiende verontwaardiging zei paus Franciscus dat satan verantwoordelijk is voor de crisis rond seksueel misbruik die de kerk verdeelt.

Sindsdien heeft hij katholieken over de hele wereld gevraagd om alle dagen van oktober een speciaal gebed te reciteren om satan neer te slaan.

“(De kerk moet worden) gered van de aanvallen van de kwaadaardige, de grote aanklager en tegelijkertijd moet zij steeds meer bewust worden gemaakt van haar schuld, fouten en gepleegde misbruiken in het heden en verleden”, zei Paus Franciscus afgelopen 29 september

Maar het gebruik van de term ‘de grote aanklager’ van paus Franciscus bij het beschrijven van satan wekte verontwaardiging op van aartsbisschop Carlo Maria Viganò, de voormalige ambassadeur van het Vaticaan in Washington, die de pontifex in een vernietigende brief van elf pagina’s beschuldigde van bewuste nalatigheid in de zaak tegen toenmalige kardinaal van de V.S. Theodore E. McCarrick.

In een bijgewerkte verklaring klaagde Viganò dat Francis “me vergeleek met de grote aanklager, satan, die schandaal en verdeeldheid zaait in de kerk, zonder echter ooit mijn naam uit te spreken.”

Niet verloochenen

Kelly, die zelf praktiserend katholiek is, zei dat het groeiende schandaal van de kerk hem niet zijn geloof heeft doen verloochenen.

“Ik ben praktiserend katholiek, ik heb de kerk niet verlaten. Ik geloof dat de kerk niet behoort tot de mensen die dit in de doofpot hebben gestopt”, zei hij.

De advocaat vroeg in plaats daarvan om de corrupte en medeplichtige geestelijken van hun posten te verwijderen.

“Ik denk dat die mensen met wortel en al uit de kerk moeten worden gehaald en de kerk moet worden hervormd”, zei Kelly. “Misschien moet er veel van de hedendaagse kerk neergehaald en gesloopt worden om dit probleem echt op te lossen. Het moet gedaan worden. ”

Door Bowen Xiao

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN