150 mensenrechtengroepen verzetten zich tegen de overheersing door de Chinese Communistische Partij

Meer dan 150 groepen in zo’n 60 steden over de hele wereld kwamen bijeen uit protest tegen de schendingen van de mensenrechten door het Chinese regime, dat zijn 71ste regeringsjaar vierde.

Het wereldwijde protest op 1 oktober – in 1949 de dag van de overname van China door de Chinese Communistische Partij – was een gevarieerde mix van Tibetanen, Hongkongers, Taiwanezen, etnische Mongolen, Oeigoerse moslims, Kazachen en verbannen Chinese dissidenten, elk met grieven tegen het regime voor de vervolging van hun gemeenschappen. De onderdrukking waarmee zij werden geconfronteerd heeft de wereld het ware gezicht van het Chinese regime onthuld: een regime dat de mensenrechten negeert en de wereld bedreigt, zeiden ze tegen The Epoch Times.

“De CCP [Chinese Communistische Partij] kan geen vrijbrief krijgen, kan niet worden vrijgesproken van gerechtigheid, alleen maar omdat het China regeert”, zei afgevaardigde Scott Perry (R-Pa.) in een toespraak voor het Amerikaanse Capitol.

“Ze mogen wegkomen met onderdrukking, concentratiekampen, allerlei gruwelijke dingen die u al weet, of het nu Falun Gong is, onze vrienden in Mongolië, of de overname van Tibet”, vervolgde hij, verwijzend naar Peking’s vervolging van respectievelijk de aloude spirituele praktijk, uitholling van de Mongoolse culturele gewoonten, en onderdrukking van Tibetaanse boeddhisten.

Tibetanen, Oeigoeren, Kazachen, Hongkongers, Zuid-Mongolen, Taiwanezen en Chinese democratieactivisten roepen samen de regeringen op zich te verzetten tegen de onderdrukking van vrijheid, democratie en mensenrechten door de Chinese Communistische Partij, voor het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York op 1 oktober 2020. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

“Dit alles moet eindigen, het is een criminele activiteit die als zodanig moet worden erkend en bestreden door de hele wereldgemeenschap, en de Verenigde Staten moeten de leiding nemen”, voegde hij eraan toe.

Perry introduceerde donderdag een wetsvoorstel voor de VS om de CCP als een “transnationaal georganiseerde groep” te beschouwen en ‘immuniteit van jurisdictie’ voor Chinese ambtenaren te beëindigen – welke de ruimte zou geven om Chinese ambtenaren te laten berechten in het gerechtshof van de VS voor strafrechtelijke vervolging, volgens een kopie van het wetsvoorstel dat de Epoch Times heeft verkregen.

“Wij moeten de generatie zijn die confronteert en verslaat, en een einde maakt aan het boosaardige regime van de CCP”, zei hij.

Anders dan de afgelopen jaren, zeiden de activisten dat ze een nieuw gevoel van solidariteit voelden, omdat verschillende groepen getuige waren van de recente autoritaire inperking door Peking; zoals de door het regime voorgestelde afschaffing van onderwijs in de Mongoolse taal in de scholen van Binnen-Mongolië; de massale arrestaties van pro-democratie activisten in Hongkong en het onderdrukkende beleid in Tibet en Xinjiang.

Pema Namgyal neemt deel aan een evenement waar Tibetanen, Oeigoeren, Kazachen, Hongkongers, Zuid-Mongolen, Taiwanese en Chinese democratieactivisten samenkomen om regeringen op te roepen zich te verzetten tegen de onderdrukking van vrijheid, democratie en mensenrechten door de Chinese Communistische Partij, voor het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York op 1 oktober 2020. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

Pema Namgyal, een 26-jarige Tibetaan en afgestudeerd in psychologie, was één van de meer dan 150 demonstranten die deelnamen aan een bijeenkomst voor het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York, waarin werd gevraagd het Chinese regime voor de rechter te brengen.

“Het heeft niets te maken met het Chinezen persoonlijk, maar met de regering zelf”, zei hij. Namgyal is geboren en getogen in India en is later met zijn ouders als vluchteling naar New York geëmigreerd.

Ondertussen riep Rinchen Namgyal (geen familie), bestuurslid van de in New York gevestigde belangengroep ‘Students for a Free Tibet’, de leiders van de vrije wereld op om een multilaterale alliantie te vormen om “de situatie in de door China bezette gebieden onafhankelijk te onderzoeken”.

Rinchen Namgyal, bestuurslid van de in New York gevestigde belangengroep Students for Free Tibet, neemt deel aan een evenement waar Tibetanen, Oeigoeren, Kazachen, Hongkongers, Zuid-Mongolenaren, Taiwanezen en Chinese democratieactivisten samenkomen om regeringen op te roepen zich te verzetten tegen de onderdrukking van vrijheid, democratie en mensenrechten door de Chinese Communistische Partij, voor het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York op 1 oktober 2020. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

Gezien de staat van dienst van het regime op het gebied van mensenrechten zouden de Verenigde Naties moeten voorkomen dat China zitting neemt in de Raad voor de Mensenrechten, zei hij. In april werd een Chinese afgevaardigde gekozen voor een adviesgroep van de Raad die de waarnemers van het panel voor de mensenrechten benoemt.

Bedrog karakteriseerde de 71 jaar durende heerschappij van de CCP, zei een vrouw die zichzelf identificeerde als Hongkonger A.

“Ze zeggen ‘ja’ tegen alles voordat ze een overeenkomst ondertekenen, maar komen onmiddellijk daarna terug op hun beloftes”, zei ze, waarbij ze wees op de ‘Sino-Britse gezamenlijke verklaring’ die haar geboorteland, een voormalige Britse kolonie, een hoge mate van vrijheid belooft tot 2047 onder Chinees bewind.

Een vrouw die zich identificeert als Hongkonger A neemt deel aan een evenement waar Tibetanen, Oeigoeren, Kazachen, Hongkongers, Zuid-Mongolen, Taiwanezen en Chinese democratieactivisten samenkomen om regeringen op te roepen zich te verzetten tegen de onderdrukking van vrijheid, democratie en mensenrechten door de Chinese Communistische Partij, voor het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York op 1 oktober 2020. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

Terwijl haar vader haar al sinds haar jeugd vertelt over het ‘kwaad’ van het regime, was het pas vorig jaar, toen miljoenen in Hongkong protesteerden tegen een nu doorgedreven uitleveringswet, dat ze zich ten volle bewust was van de omvang van de tirannie van Peking. De snelle toepassing door de autoriteiten van een ingrijpende nationale veiligheidswet was vooral alarmerend, zei ze.

“Vroeger hadden we vrije meningsuiting, persvrijheid. Nu hebben we niets meer”, zei ze.

Nicole Sara, een activiste die 11 jaar in Hongkong woonde, noemde China’s “Nationale Dag” een “dag van rouw”.

Nicole Sara neemt deel aan een evenement waar Tibetanen, Oeigoeren, Kazachen, Hongkongers, Zuid-Mongolen, Taiwanezen en Chinese democratieactivisten samenkomen om regeringen op te roepen zich te verzetten tegen de onderdrukking van vrijheid, democratie en mensenrechten door de Chinese Communistische Partij, voor het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York op 1 oktober 2020. (Eva Fu/The Epoch Times)

“Wat de mensen hier betreft, valt er niets te vieren”, zei ze tegen The Epoch Times. “Het is het begin van de verwoesting voor vele, vele mensen.”

“Kwaadaardige regimes komen en gaan”, zei ze, in de overtuiging dat het Chinese regime op een dag zal instorten. “Op een dag kijken we terug en zien we de smet op de Chinese geschiedenis.”

Door Eva Fu
Volg Eva op Twitter: @EvaSailEast
Nicole Hao heeft aan dit verslag bijgedragen.

Kijk ook naar:

Origineel op 1 oktober 2020 gepubliceerd op The Epoch Times: 150 Human Rights Groups Rally to Oppose Chinese Communist Party’s Rule

 

 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN