200 jaar ‘Stille Nacht’: Kerstmis in en om het Oostenrijkse Salzburg

Dit jaar 200 jaar geleden was het slechts een eenvoudig gedicht, geschreven door een dorpspastoor. Maar toen de organist de melodie erbij componeerde, werd ‘Stille nacht’ een lied dat de wereld beroerde zou gaan veroveren. De priester Josef Mohr wilde met een liedje hoop geven aan zijn kleine gemeenschap in het dorp Oberndorf bij Salzburg in Oostenrijk. Zijn woorden, voor het eerst ten gehore gebracht in Oberndorf op 24 december 1818, gingen al snel een eigen leven leiden.

Reizende zangers hoorden het lied en zongen het op handelsmarkten. Later brachten ze het naar het hof van de koning van Pruisen, die om een ​​kopie van het lied had gevraagd. Ondanks een bescheiden start, werd “Stille Nacht” langzaamaan het bekendste kerstlied ter wereld.

Tot op de dag van vandaag is Kerstmis in Oberndorf en de omgeving van Salzburg een wonderlijke beleving. In een wereld waar deze tijd van het jaar wordt bedreigd door de commercie, viert deze regio van Oostenrijk nog steeds kerst vol met haar rijke tradities.

Nog altijd is Kerstmis in Oberndorf en de omgeving van Salzburg een wonderlijke beleving.

Kerst in Oberndorf

Op kerstavond worden de lichten in veel van de plaatselijke kerken gedimd, waardoor er alleen kaarslicht overblijft. Dan zingt de gemeenschap “Stille Nacht” in de originele Duitse versie: “Stille nacht, Heilige nacht …” Ik vond het geluid van deze memorabele melodie in zo’n inspirerende omgeving zeer ontroerend.

U kunt nog steeds de Stille Nacht Kapel en het Museum bezoeken, die op de plek staat van de voormalige St. Nicholas Kerk waar het lied voor het eerst werd gebracht. In de  kerstperiode bevindt zich een kleine kerstmarkt tegenover de kapel. De Stille Nacht Kapel vervult voor velen een rol van betekenis en is een pelgrimsoord geworden.

Stille Nacht Oberndorf kapel oostenrijk
De Stille Nacht Kapel in Oberndorf (Bureau voor Toerisme Oostenrijk)

Salzburg met Kerstmis

De stad Salzburg ligt op maar 30 minuten rijden van Oberndorf en het is een goede uitvalsbasis om de regio te verkennen. Het is misschien het meest bekend als geboorte stad van Mozart en als de setting voor de film “The Sound of Music”. Toch is Salzburg met Kerstmis ook zeer charmant, met zijn smalle geplaveide straatjes, verlicht in sprankelende lichten en en gehuld in de klanken van kerstconcerten door de hele stad.

De traditionele Christkindl-markt op het Kathedraalplein is een genot voor de zintuigen, gevuld met de geur van de typische Oostenrijkse peperkoek en warme glühwein. Lokale koren en schoolkinderkoren zingen hun kerstliederen op straat en trekken bezoekers naar het plein met hun zang.

De kerstmarkt bij Schloss Hellbrunn is een andere favoriet. Rond deze tijd van het jaar verandert Hellbrunn in een kerstsprookje, met honderden bomen versierd met 13.000 lichtjes. De kasteelgevel is omgetoverd tot een grote adventskalender en er zijn pony- en treinritten en kerstmarktkraampjes.

De kerstmarkt bij de Kathedraal in Salzburg. (Bureau voor Toerisme Salzburg)

Advent Cruises op de Wolfgangsee

De kleine Oostenrijkse dorpen St. Gilgen, Strobl en St. Wolfgang vieren de kerst op een bijzondere manier. De drie dorpen zijn verbonden door de Wolfgangsee. In de kersttijd brengt een veerdienst bezoekers naar kerstmarkten in alle drie de dorpen. Vanaf het water zie je de verlichte dorpen op hun Kerstbest, met uitzicht op de 11 meter hoge adventskaars van St. Gilgen, de zes meter hoge kerstster van Strobl en de vredeslantaarn van St. Wolfgang.

Soms hoor je zelfs de echo van kerstkoren of koperen hoorns over het water.

adventkaars op meer oostenrijk
De lantaarn van de vrede op de Wolfgangsee. (Bureau voor Toerisme Oostenrijk)

St. Gilgen

Met Kerstmis zijn de straten van St. Gilgen versierd met honderden adventskaarsen. De kerstmarkt is versierd in barokstijl, met geschilderde dieren, engelen en mensen. Een verlicht pad leidt bezoekers langs het verhaal van de geboorte van Christus. In het kerstseizoen zijn er concerten en kerstspelen in St. Gilgen. Veel gezinnen komen genieten van de Mozart-ijsbaan of nemen de kabelbaan naar de top van de berg Zwölferhorn voor een ongelooflijk uitzicht op het meer.

Reuze adventskaars st gilgen
St. Gilgen’s elf meter hoge adventskaars. (Bureau voor Toerisme Oostenrijk)

 

Strobl

Het idyllische stadje Strobl verandert in de kerstvakantie in een echt ouderwets kerstdorp met de levensgrote kerststal in haar kern. Het ‘herderspad’ leidt bezoekers naar een gigantische adventspoort en vervolgens langs meer dan 30 houten kraampjes. De kleintjes vinden het leuk om de schapen op de markt te bezoeken.

Glühwein op het meer Oostenrijk Strobl
Hete glühwein op een meer bij Strobl. (Bureau voor Toerisme Oostenrijk)

 

St. Wolfgang

Bezoekers van St. Wolfgang worden welkom geheten door de enorme, zwevende vredeslantaarn. Grote adventspoorten bieden de toegang tot straten verlicht met lantaarns en vol met kerstbomen. Kerstengeltjes – meestal lokale tienermeisjes – bezoeken de kerstmarkt om helemaal in de kerstsferen te komen, en kleine bands voeren kerstliederen op.

De kerstmarkt van St. Wolfgang is de hele week geopend, maar woensdag is het leukst. De elektriciteit gaat uit en de kerstfestiviteiten worden verlicht met kaarslicht, waardoor een magische sfeer ontstaat. De winkels en houten kraampjes worden verlicht met lantaarns en u kunt lokale ambachtslieden bekijken die hun traditionele producten maken. Op maandag biedt St. Wolfgang wandelingen met een gids langs een oud pad over de Falkenstein-rots, dat wordt verlicht met fakkels en lantaarns.

Kerstmis in Oostenrijk is verfrissend zoet, met de nadruk op de eenvoudige geneugten van het samenzijn met vrienden en familie. Als je kerstmarkten met fonkelende lichten, gebakken snoepjes en het geluid van kerstliederen toevoegt, heb je de kerstvakantie van je leven.

Kerstmarkt St Wolfgang Oostenrijk
De kerstmarkt in St. Wolfgang. (Bureau voor Toerisme Oostenrijk)

Meer informatie: www.austria.info

Door Janna Graber van goworldtravel.com

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN