38-jarige Finse zangeres, brengt hoop en onthult onrechtvaardigheid met haar muziek

Talentvolle artiesten zijn van mening dat kunst niet alleen een oppervlakkige expressie is, maar een directe manifestatie van wat er in hun hoofd omgaat: het is een onverbloemde weerspiegeling van de innerlijke wereld van een artiest.

Anna Kokkonen, de 38 jarige Finse zangeres en liedjesschrijfster uit Helsinki, staat bekend om haar liedjes over overlevingsverhalen, sprookjesachtige werelden en alledaagse helden.

In een gesprek met The Epoch Times vertelde de indrukwekkende zangeres hoe haar geloof in de fundamentele waarden “waarachtig, vriendelijk en verdraagzaam”, haar inspireert om haar geest voortdurend te voeden met goede dingen, zodat het haar luisteraars op de best mogelijke manier ten goede komt.

“Ik wil de mensen een optie geven, dat je niet mee hoeft te gaan met de duistere en wanhopige dingen, zelfs als iedereen dat zou doen”, zei Anna. “Je kunt in plaats daarvan een andere weg kiezen en genieten van een mooie toekomst en tegelijkertijd anderen helpen.”

Anna Kokkone, een Finse zangeres en songwriter. (Met dank aan Jarkko Kokkonen)

Een geboren artiest stimuleert hoop

De half Finse en half Russisch-Oekraïense Anna is in Finland geboren, maar bracht het eerste jaar van haar leven door in Rusland. Voor de succesvolle artieste kwam de muziek op natuurlijke wijze op haar pad, en zo hebben zingen en het schrijven van liedjes een belangrijke rol gespeeld in haar leven.

“Ik heb altijd muziek in mijn hoofd gehoord”, zei Anna. “Toen ik als kind een gedicht uit een kinderboek las, kon ik spontaan muziek bij het gedicht horen, zelfs al bestond zo’n liedje niet eerder.”

Reeds op 6-jarige leeftijd begon Anna met het spelen van de viool. Als tiener, was het getalenteerde meisje al aan het tokkelen op een gitaar en aan het zingen. Met zulke aangeboren capaciteiten zei Anna dat het voor haar heel natuurlijk was om liedjesschrijfster te worden.

Ze studeerde af aan het Helsinki Pop en Jazz Conservatorium met een major in elektrische gitaar. In 2009 richtte de begaafde artieste een akoestische band op en begon ze liedjes te schrijven in folkmuziek met Finse teksten.

“Ik heb een paar goede vrienden gevonden die zich bij mijn band wilden aansluiten”, zei Anna. “We hebben een basis met gitaar, keyboard, viool, drums en bas, maar dan nodig ik ook een aantal geweldige gasten uit zoals cello-, harp- en fluitspelers.”

Anna met haar band tijdens een concert. (Met dank aan Anna Kokkonen)

Achter de krachtige teksten en liederen van Anna die de menselijke geest verheffen, ligt haar inspiratie om de mensen te midden van deze chaotische wereld hoop te geven.

Hoewel haar stijl pop- en volksmuziek is, vertelde ze dat ze probeert om traditionele instrumenten in haar muziek te verwerken; en voor de teksten geeft ze vaak de voorkeur aan traditionele rijmen.

Met een sterke voorkeur voor klassieke muziek, streeft Anna ernaar haar gevoelens boven haar woorden te uiten en gelooft ze er sterk in dat dit mogelijk is als we trouw kunnen blijven aan ons ware zelf en aan onze levenswaarden.

“Ik speelde vroeger het soort muziek waarvan ik dacht dat anderen het leuk zouden vinden, hoewel ik er zelf niet echt van hield”, zei Anna.

“Toen ik de moed kreeg om mijn eigen muziek met mijn eigen waarden te schrijven, kwam succes op natuurlijke wijze.”

Onrechtvaardigheid blootleggen met kunst

Naast het componeren van liederen die de inherente goedheid in mensen naar boven halen, heeft Anna ook een lied geschreven over gerechtigheid genaamd “Kultainen maa” vertaald als het “Gouden Land” in het Nederlands. Het aangrijpende lied is gebaseerd op een waargebeurd verhaal dat de moed van de vervolging van aanhangers van de spirituele discipline van Falun Gong in China weerspiegelt.

Falun Gong, ook bekend als Falun Dafa, is een oude meditatie beoefening van lichaam en geest die gebaseerd is op de principes van waarachtigheid, mededogen en verdraagzaamheid. Na de introductie aan het publiek in 1992, beoefenden in China alleen al meer dan 70 miljoen mensen het cultivatiesysteem voor zelfverbetering.

In juli 1999 startte de toenmalige leider van de Chinese Communistische Partij (CCP) Jiang Zemin echter een wrede vervolging tegen Falun Gong, omdat hij de vreedzame natuur als een ideologische bedreiging beschouwde die haaks tegenover de waarden stonden van de totalitaire partij zoals klassenstrijd en haat. In de afgelopen 21 jaar zijn talloze Falun Gong beoefenaars gearresteerd, gevangen genomen en gemarteld, waarbij sommigen zelfs van hun organen zijn beroofd.

Terwijl Anna vertelde over het liedje “Kultainen maa”, vertelde ze dat hoewel de aanhangers van Falun Gong in China groot gevaar lopen, ze nog steeds proberen om anderen te helpen.

“Het verhaal van de songtekst vertelt dat wanneer mensen er één voor één voor kiezen om een kaars aan te steken en opkomen voor gerechtigheid, het hele land helder zal schijnen als goud, en het niet meer donker zal zijn”, zei ze.

Anna zei dat de vervolging die Falun Gong beoefenaars in China ondergaan erg “triest en schokkend” is. Aangezien Anna de gezondheidsvoordelen van Falun Dafa aan den lijve heeft ondervonden, was er voor haar geen enkele zinnige verklaring voor de vervolging. De onderdrukking was iets wat ze in eerste instantie niet kon begrijpen.

Ze zei: “Als westers mens ben ik opgegroeid in een samenleving waar vrijheid van meningsuiting hoog gewaardeerd wordt. Dus hoe komt het dat de Chinese ambtenaren vandaag de dag hun eigen mensen kunnen vervolgen die zelfs de Chinese samenleving ten goede komen?”

Anna die de vijfde oefening van Falun Dafa uitvoert. (Met dank aan Heikki Reponen)

Anna begon Falun Dafa te beoefenen in 2006 nadat haar toenmalige vriend Jarkko Kokkonen, nu haar man, toevallig een “mysterieuze dame zag die oefeningen deed”. Toen Jarkko meer uitleg over de oefening kreeg van de dame, keerde hij terug naar huis en vertelde het aan Anna.

“Het was bijna magisch omdat ik onmiddellijk opgewonden raakte en hem zei dat ik deze praktijk wilde beginnen”, zei Anna.

Sinds het doen van de oefeningen van Falun Dafa en het lezen van het hoofdboek, Zhuan Falun, zegt Anna dat haar gezondheid erg goed is, maar de praktijk heeft tot aanzienlijke veranderingen in haar denkwijze geleid.

“Ik heb de geest van een artiest, wat betekent dat ik de dingen heel sterk aanvoel en het is soms moeilijk voor mij om te kalmeren”, zei ze. “De methode heeft me geholpen om de dingen in balans te brengen en ze in het juiste perspectief te zien.”

“Meditatie is natuurlijk de beste manier om te herstellen”, voegde ze eraan toe.

(Met dank aan Jarkko Kokkonen)

Op het gebied van de muziek heeft Anna in de loop der jaren heel wat bereikt. Anna’s liedjes zijn veel gespeeld op het meest populaire radiostation in Finland, Radio Suomi. Daarnaast waren twee van haar liedjes de meest gespeelde nummers van de week op een populair Fins radiostation genaamd Radio Finland.

Het werk van een artiest is meestal nauw verbonden met zijn persoonlijke waarden die in elke noot of compositie tot uiting komen en bij Anna is het niet anders.

“Wanneer ik een goed liedje schrijf met een positieve boodschap, heb ik het gevoel dat ik eerst mezelf gelukkiger maak door het liedje af te maken, en wanneer het klaar is geef ik dat speciale geschenk door aan anderen,” zei Anna.

Door Daksha Devnani

Origineel op 1o oktober 2020 gepubliceerd op The Epoch Times: Finnish Singer, 38, Rekindles Hope and Exposes Injustices With Her Music

 

 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN