5 kwaliteiten van Shen Yun die ons leven kunnen verrijken

Wat een vooraanstaand dans- en muziekgezelschap tot een wereldwijd fenomeen maakt

In de afgelopen 12 jaar, sinds de oprichting van Shen Yun Performing Arts, heb ik talloze voorstellingen gezien en honderden interviews met het publiek gehoord. Woorden als ‘perfectie’, ‘goddelijk’ en ‘mooi’ waren de norm. Veel mensen straalden van geluk; anderen waren diep ontroerd, met tranen in de ogen. De meeste geïnterviewde mensen waren zeer dankbaar dat ze de kans hadden gekregen om Shen Yun te kunnen zien, wat te denken gaf: Hoe komt het dat Shen Yun zo diep raakt?

Shen Yun werd in 2006 opgericht in New York door een groep Chinese topartiesten. Sindsdien is het uitgegroeid tot het meest vooraanstaande klassieke Chinese dans- en muziekgezelschap ter wereld. Volgens de website van het gezelschap heeft Shen Yun de missie om “de verloren wereld van de traditionele Chinese cultuur weer nieuw leven in te blazen en dit met iedereen te delen.” Inderdaad, Shen Yun heeft op een aantal van de meest prestigieuze podia gestaan en miljoenen mensen bereikt.

Maar behalve de schoonheid en cultuur, herinnert dit dans- en muziekgezelschap ons aan onze diepste verlangens naar goedheid, oprechtheid en het hemelse. De Shen Yun-ervaring stopt niet in het theater; het biedt inzichten die we in ons dagelijkse leven kunnen toepassen, diepe wijsheid die vaak verloren gaat in onze oppervlakkige wereld.

Hier zijn vijf belangrijke kwaliteiten van Shen Yun die ons diepere inzichten kunnen geven:

Een hoge standaard instellen

Shen Yun presenteert voorstellingen van pure schoonheid. De naam “Shen Yun” betekent letterlijk “de schoonheid van dansende goddelijke wezens.” Elk detail in een voorstelling is met aandacht in elkaar gezet om te voldoen aan de verheven betekenis van deze naam, van de kostuums tot de decors. Shen Yun toont klassieke Chinese dans, die duizenden jaren oud is en één van de meest uitgebreide danssystemen ter wereld. Tijdens een voorstelling zijn mensen verwonderd als ze zien hoe de artiesten met ongelooflijke souplesse en elegantie de technische bewegingen uitvoeren die zowel kracht als precisie vereisen.

Een ander hoogtepunt van Shen Yun is het unieke orkest, dat traditionele oosterse melodieën op meesterlijke wijze combineert met de grandeur van een westers orkest. Het orkest is zo succesvol dat het op verzoek van het publiek een eigen concerttournee maakt.

Als je Shen Yun ziet, besef je dat technische uitmuntendheid, superieure kunstzinnigheid en pure schoonheid op het podium mogelijk zijn. Het is het soort goddelijke inspiratie waar kunstenaars door de eeuwen heen naar streefden. Het stelt echter ook een hoge standaard voor ons eigen leven, en zet ons aan het denken over hoe we schoonheid, kwaliteit en integriteit kunnen toevoegen aan onze eigen werkzaamheden.

Shen Yun beschikt over een uniek orkest dat op harmonieuze wijze traditionele Chinese instrumenten en westerse instrumenten combineert.
Shen Yun beschikt over een uniek orkest dat op harmonieuze wijze traditionele Chinese en westerse instrumenten combineert. (Met dank aan Shen Yun Performing Arts)

Verbetering van karakter

Tijdens de gehele geschiedenis van de mens, hebben de grootste beschavingen de nadruk gelegd op het verbeteren van het karakter. Er werd ooit geloofd dat alleen een rechtschapen persoon grote prestaties kon leveren, en de Shen Yun-artiesten laten dit zien. De artiesten werken niet alleen rigoureus aan hun technieken, maar streven ook naar zelfverbetering als persoon.

Op het podium brengt Shen Yun goddelijke wezens, helden uit de oudheid en wijze meesters tot leven. Om de kwaliteiten van deze personages volledig uit te drukken en over te laten komen, moeten de artiesten die waarden in hun eigen leven ontwikkelen, en dat kan verklaren waarom de dansen zo ontroerend zijn. Volgens de website van Shen Yun is de “zelfdiscipline van de artiesten opmerkelijk, en zij geloven dat het verbeteren van het hart de manier is om kunst te creëren van een sublieme schoonheid.”

Helaas is de nadruk op karakter geleidelijk afgezwakt in onze huidige samenleving en hechten we steeds meer waarde aan oppervlakkige vooruitgang. Maar in werkelijkheid, als je echt kijkt naar een aantal van de meest talentvolle mensen in de geschiedenis, zijn het degenen die een superieur karakter hebben ontwikkeld en echt om anderen geven.

Shen Yun is een goede ‘reminder’ dat ware schoonheid alleen kan worden verkregen door mensen met een rechtschapen karakter – een waardevol inzicht.

Een terugblik op traditionele cultuur

De traditionele westerse cultuur is een relatief bekend deel van onze samenleving, maar de 5000-jarige beschaving van China is een mysterie voor velen van ons. Het is echter een rijke geschiedenis van traditionele cultuur. In het oude China zaten mensen van verschillende beroepen in meditatie en werkten ze aan hun karakter. Veel van de beroemde figuren in de Chinese geschiedenis waren cultivatiebeoefenaars – spirituele gelovigen die eraan werkten hun moraliteit te verhogen om hogere rijken van wijsheid te bereiken.

De oude Chinezen geloofden dat hun cultuur werd bijgebracht door het goddelijke, namelijk dat veel van hun tradities en overtuigingen door goden werden doorgegeven. Het was het doel voor de mensen om een oprecht leven te leiden en op een dag terug te keren naar hun hemelse afkomst.

Door middel van dans, muziek, kostuums en decors brengt Shen Yun dit geloof in het goddelijke tot leven. Tegelijkertijd herinnert het ons aan onze universele waarden, zoals waarachtigheid, vriendelijkheid, verdraagzaamheid, moed en respect voor anderen. Hoewel Shen Yun de Chinese cultuur presenteert, is dit in essentie de menselijke cultuur.

De kracht van samenwerken

Wat betreft samenwerking, dit beheersen de Shen Yun-artiesten even goed als hun techniek, en ze laten het publiek vaak in verwondering achter over hun perfecte coördinatie. Volgens video-interviews op de website van het gezelschap kunnen de artiesten dit bereiken omdat ze echt geloven in de missie van het gezelschap om de traditionele cultuur nieuw leven in te blazen. En dus streven ze er voortdurend naar om elkaar te helpen dit te bereiken.

Deze samenwerking is ook terug te zien in de muziek. Shen Yun heeft de tradities van Oost en West vermengd, door traditionele Chinese instrumenten zoals de pipa en erhu te combineren met een westers symfonieorkest. De twee muzikale systemen hebben verschillende kwaliteiten, maar worden perfect gecombineerd door Shen Yun, waardoor een rijk, harmonieus geluid ontstaat dat het hart raakt.

Om dit volledig te bereiken, moeten de componisten en muzikanten de kenmerken van elk systeem goed aanvoelen en begrijpen hoe ze naadloos kunnen worden geïntegreerd. Dus, Shen Yun laat ook het belang zien van tolerantie, ruimdenkendheid en communicatie, wat na verloop van tijd tot mooie resultaten zou kunnen leiden, als we het zouden toepassen in ons leven.

Geloof in het goddelijke

De traditionele Chinese cultuur is onlosmakelijk verbonden met het geloof in het goddelijke. Door de geschiedenis heen zijn de Chinezen altijd spirituele mensen geweest, met hun waarden geworteld in tradities van het boeddhisme, het taoïsme en het confucianisme. Deze rijke erfenis werd bijna volledig vernietigd door de Chinese Communistische Partij. Sinds het in 1949 aan de macht kwam, heeft het het geloof in het goddelijke afgedaan als bijgeloof, terwijl het ook de morele waarden heeft verstoord. De rechtschapen mensen zijn vervolgd, de slechte mensen op een voetstuk gezet. Kinderen worden aangemoedigd om hun ouders te verraden; echtgenoten om elkaar te verraden; en studenten worden aangemoedigd om leraren en traditionele cultuur aan te vallen.

De waarde van het goddelijke, dat gedurende het grootste deel van de menselijke geschiedenis in de samenleving centraal stond, is ook in de westerse samenleving aangevallen door een steeds meer materialistische kijk op de wereld.

Zonder Shen Yun zou dit rijke erfgoed vandaag de dag verloren gaan voor de wereld. Shen Yun toont op het podium de glorie en schoonheid van tradities, en het toont het belang van het goddelijke om hoop te bieden aan mensen – zowel in dit leven als daarna. Dat is waarschijnlijk de reden waarom veel mensen zo diep ontroerd zijn, soms zelfs tot tranen toe. Het is iets om in ons eigen leven te overpeinzen, terwijl we nadenken over onze eigen relatie met het goddelijke, evenals over onze rol in deze wereld.

Dit zijn enkele van de inzichten die een Shen Yun-voorstelling ons kan geven, en aangezien het gezelschap elk jaar een nieuw programma presenteert, kunnen we de cultuur blijven ontdekken en jaar na jaar, diepere inzichten verkrijgen.

Shen Yun heeft inmiddels vijf even grote gezelschappen die gelijktijdig op wereldtournee gaan. De eerste voorstelling van dit seizoen was op 12 december 2018 in Berkeley, Californië (V.S.)

Op 5 en 6 februari 2019 is Shen Yun te zien in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam.
Ga voor meer informatie naar: ShenYun.com

Bekijk hier de trailer:

The Epoch Times beschouwt Shen Yun Performing Arts als een zeer betekenisvol cultureel evenement in deze tijd, en heeft reacties van het publiek gepubliceerd sinds de oprichting van het gezelschap in 2006.

Door Madalina Hubert, Epoch Times

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN