6 redenen om chocolade te eten

Chocolade is niet alleen lekker, het kan ook gezond zijn

De belangrijkste reden waarom je chocolade zou moeten eten? Het is gewoon erg lekker. Maar voor het geval dit argument niet voldoende is, hebben we zes gezondheidsvoordelen van chocola op een rijtje gezet, om te helpen bij het rechtvaardigen van je verlangen.

Het klopt dat chocolade suiker bevat en het beste met mate gegeten kan worden, maar als je de pure variant neemt, kun je ook profiteren van de gezondheidsvoordelen. Zoals:

Anti-veroudering:

Pure chocolade bevat veel antioxidanten, die ontstekingen in de huid helpen te verminderen die worden veroorzaakt door blootstelling aan UV-straling. De bestanddelen in donkere chocolade kunnen het verouderingsproces ook vertragen door de bloedsomloop en vochtretentie in de huid te stimuleren, waardoor de huid er jeugdiger uit gaat zien.

Verhoogt het libido:

Donkere chocolade bevat fenylethylamine, een stof die wordt geproduceerd als je verliefd bent. Chocolade verhoogt ook serotonine en dopamine, wat ons geluksgevoel en libido verhoogt.

Ondersteunt de gezondheid van de hersenen:

Chocolade toevoegen aan je dieet kan helpen de hersenfunctie te verbeteren. Dit komt omdat de flavonoïden in pure chocolade doorgegeven worden aan de hippocampus, het gebied van de hersenen dat verantwoordelijk is voor leren en het geheugen. Doordat de bloedtoevoer naar de hersenen verbetert, worden geheugen, leervermogen en het probleemoplossend vermogen verbeterd.

Goed voor het hart:

Flavonoïden zijn hoogwaardige antioxidanten waarvan is aangetoond dat ze de bloeddruk helpen verlagen, de bloedstroom verbeteren en ervoor zorgen dat bloedplaatjes minder snel aan elkaar kleven en stollen. Door de bloedcirculatie te verbeteren, helpt donkere chocolade het hart te beschermen.

Helpt bij afvallen:

Je denkt misschien dat chocolade bijdraagt aan gewichtstoename. Wanneer het in grote hoeveelheden wordt gegeten, is dat inderdaad zo, maar gecontroleerde hoeveelheden chocola kunnen je helpen een verzadigd gevoel te krijgen, waardoor je minder eet. Bovendien bevat chocolade ontstekingsremmende eigenschappen die spiervermoeidheid tijdens inspanning verminderen.

Vermindert stress:

Chocolade kan helpen serotonine en endorfines vrij te maken die de gemoedstoestand verbeteren en stress verminderen. Het consumeren van hoogwaardige chocolade met een hoog gehalte aan cacao kan helpen bij het behouden van een goed humeur.

Om deze voordelen te bereiken, is het belangrijk dat je pure chocolade eet en geen gewone reep melkchocolade die vol zit met suiker. Ten slotte is gematigdheid van groot belang, want hoewel pure chocolade gezond is, moet je het niet overdrijven.

Door Devon Andre,

Devon Andre heeft een Bachelor in Forensische Wetenschap van de University of Windsor in Canada, en een Juris Doctor van de University of Pittsburgh. Andre is een journalist voor BelMarraHealth, die dit artikel voor het eerst publiceerde.

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN