7 manieren om kinderen aan te moedigen met plezier te schrijven

Schrijven is één van die essentiële vaardigheden die, als ze worden gekoesterd, een plezierig en nuttig hulpmiddel kunnen worden. Een vaardigheid die een leven lang effect kan hebben op zowel persoonlijk als professioneel vlak.

Verschillende mensen hebben uiteenlopende meningen over schrijven. Sommigen kreunen en steunen alleen al bij de gedachte eraan,  gaan liever naar de tandarts dan te moeten schrijven. Anderen voelen zich van nature aangetrokken tot schrijven, voelen zich op de één of andere manier gedwongen om de pen op het papier te zetten en de handeling van het schrijven te gebruiken om hun gedachten te ordenen en helderder te kunnen denken.

Als je een universiteitsprofessor of werkgever van pas afgestudeerden spreekt, zul je waarschijnlijk bezorgdheid horen over de schijnbare afname van de schrijfvaardigheid van jongvolwassenen. Wat ooit als een wezenlijk voordeel van een degelijke opleiding werd beschouwd, is nu in het slop geraakt.

Gelukkig kun je als ouder het schrijven bij je kinderen makkelijk stimuleren. Het is de kunst om het leuk en zinvol te maken. Hier zijn zeven leuke manieren om je kinderen aan te moedigen thuis te oefenen met schrijven.

Schrijf op wat ze zeggen

Een prachtige manier om jonge schrijvers of zelfs wat oudere onzekere schrijvers aan te moedigen is om hun ideeën voor hen op te schrijven. Houd pen en papier in de aanslag en vraag je kinderen een verhaal te verzinnen, een boodschap aan oma te verwoorden of een gek gedichtje te bedenken. Schrijf precies op wat ze zeggen. Verbeter de grammatica of stijl niet. Laat je kinderen gewoon ervaren hoe het is om hun exacte ideeën op papier te zetten. Je kunt de ervaring nog verder uitbreiden door hen aan te moedigen een tekening te maken bij hun nieuwe creatie.

Maak ten slotte goed gebruik van het ‘werkstuk’. Lees het gedicht of het verhaal vaak voor. Mail de boodschap naar oma. Laat je kinderen zien dat wat ze ‘geschreven’ hebben waarde heeft.

Maak een gezamenlijk dagboek

Een andere leuke oefening om samen te doen is het bijhouden van een jij-en-ik-dagboek. Schrijf iets aan je kind in een speciaal daarvoor bestemd dagboek en vraag om een antwoord.

Misschien kun je een vraag stellen als: “Wat is je top drie favoriete ijssmaken?” of geef ze een uitdaging als: “Kun je nog 10 andere woorden bedenken die ‘goed’ betekenen?” Of begin met het vertellen van een verhaal en vraag hem of haar verder te gaan, en begin een leuk heen-en-weer project.

Daarnaast kun je het aanvullen met krabbels, verf, stickers en andere versieringen. Wees creatief en moedig je kind aan om hetzelfde te doen. Verkeerde antwoorden zijn hier niet.

Hij of zij zal genieten van deze bijzondere oefening die jullie samen delen. En zonder het te beseffen, zal hij of zij tegelijkertijd zijn of haar schrijfvaardigheid verbeteren.

Laat ze overschrijven

Moedig je kinderen aan om dingen over te schrijven – een grap, een gedicht, een citaat, een passage uit een boek – van alles. Het overschrijven van de juiste zinsbouw en grammatica en (idealiter) mooie en goed geschreven taal versterkt de schrijfvaardigheid op een zeer eenvoudige manier. Zorg ervoor dat dit niet als een saaie schoolopdracht gaat voelen.

Maak het leuk, bijvoorbeeld door het te integreren in een knutselproject, door gebruik te maken van speciale pennen, of door het precies naast het origineel te schrijven.

Veel lezen

Breng je kinderen in aanraking met prachtige boeken. Niet alle literatuur is van gelijke kwaliteit. Zoek lijsten met “de toppers” van betrouwbare bronnen online en blijf bij de klassiekers. Laat je kinderen een rijke, beschrijvende taal lezen en maak lezen belangrijk in huis.

Neem deel aan een wedstrijd

Zoek schrijfwedstrijden voor de leeftijdsgroep van je kinderen en moedig je kind aan om mee te doen. Als je een doel hebt om te schrijven – om nog maar te zwijgen van een deadline – zullen je kinderen hun capaciteiten beter benutten.

Ondersteun hen met de middelen en bronnen die ze zoeken, terwijl ze werken aan hun inzending. En steun je kinderen ook mentaal. Iedereen die ooit iets heeft gemaakt weet, dat het creatieproces ‘ups en downs’ kan hebben. Moedig ze aan en vier het als hun project af is.

Geef ze hun eigen dagboek

Geef je kinderen hun eigen persoonlijke dagboek. Probeer een dagelijkse schrijfgewoonte aan te moedigen. Geef het goede voorbeeld door ook je eigen dagboek bij te houden, een proces dat je leven op vele manieren ten goede kan komen. Het bijhouden van een dagboek en een bakje pennen aan hun bed kan al voldoende zijn om hier een leuk dagelijks onderdeel van te maken.

Maak hun werk zichtbaar

Als de vaardigheden van je kinderen verbeteren, denk dan aan manieren om hun werk openbaar te maken. Veel online tools maken zelfpublicatie gemakkelijk. Of het nu gaat om een blog, een nieuwsbrief voor de buurt of een gedrukt en ingebonden boek, moedig je kinderen aan om ten behoeve van anderen te schrijven.

Door Barbara Danza

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN