8 lessen die onze kinderen ons leren

Eén van de onverwachte voordelen van het ouderschap is dat hoewel we ons best doen om onze kinderen goed te onderwijzen, zij op hun beurt ons ook wijzer maken.

Natuurlijk proberen ze ons niet bewust te onderwijzen. Door hun vreugde en verdriet, hun groei en ontwikkeling en het werkelijke wonder van hun bestaan, schenken ze ons onbewust de lessen die we misschien het meest moeten leren.

Hier zijn enkele voorbeelden van lessen die onze kinderen ons leren.

Nederigheid

Net als we ons een weg begonnen te banen doorheen de volwassenheid en we vanuit onze hoogmoed en zelfzekerheid geloven dat we dit hele ding onder de knie hebben, verschijnt plotseling dit kleintje even op het toneel om ons eraan te herinneren hoeveel we nog moeten leren.

Het vermogen van kinderen om hun volledige aandacht aan het huidige moment te schenken is benijdenswaardig. (Mi Pham / Unsplash)

Misschien hebben we indrukwekkende cv’s, hebben we veel gereisd, of hebben we enkele doelen bereikt, maar nu worden we geconfronteerd met luiers en het ontcijferen van wat het huilen ons probeert te vertellen en proberen we aan de behoeften van dit ongelooflijk fragiele leven te voldoen, en worden op die manier godzijdank regelrecht weer met onze voeten op de grond geplaatst.

Vreugde

Naarmate we ouder worden, wordt het leven serieuzer. Bekommert met persoonlijke doelen, carrières, verantwoordelijkheden en uitdagingen, kunnen we vast komen te zitten en de eenvoudige geneugten in het leven uit het oog verliezen.

Kinderen maken zich geen zorgen om zulke zaken. Wanneer zij zich met hun lichte gemoed door de wereld voortbewegen, merken ze het schattige puppy op die voorbij loopt, het gekke geluid dat ze in de verte horen, het grappige gezicht dat hun vader maakt, of de geweldige manier waarop klei in hun handen aanvoelt.

Een kind kan elke dag talloze vreugdemomenten beleven. Het is heerlijk om dit te aanschouwen. Ze herinneren ons eraan het leven niet te serieus te nemen en dingen los te laten die ons verhinderen de eenvoudige geneugten in het leven op te merken.

De wereld door de ogen van een kind zien, is één van de grootste geneugten van het leven. (Leo Rivas op Unsplash)

Aanwezigheid

Het vermogen van kinderen om hun volledige aandacht aan het huidige moment te schenken is benijdenswaardig. Of ze nu een theekransje houden met hun knuffels of giechelen op de glijbaan van de speeltuin, dat is alles waar ze dan op gefocust zijn.

Hun gedachten hebben geen aandacht voor de drie dingen die ze hierna moeten doen; de boodschappenlijst, het telefoongesprek dat ze moeten voeren, het project waar ze later aan moeten werken. Ze zijn volledig aanwezig in het moment.

We kunnen leren onze aandacht vaker op het moment te richten. De kindertijd duurt maar even en we willen niet mentaal afwezig zijn en het helemaal missen. Onze kinderen smeken ons op zoveel manieren om aanwezig te zijn.

Mededogen

Tot we ouders werden, wisten we niet hoeveel we om een ander wezen konden geven. Bij de geboorte van ons eerste kind zijn onze levens voor altijd veranderd, nu zijn we toegewijd aan het zijn van de best mogelijke ouders. Vanaf dat moment wordt elke beslissing bekeken door de lens van ons mededogen voor onze kinderen. Het egoïsme dat we opbouwden tijdens het volwassen worden, begint op te lossen. Met een beetje geluk kunnen we dit nieuwe niveau van mededogen met succes benutten en uitbreiden tot buiten onze familiekring.

Spelen

Kinderen moeten spelen. Het is hun belangrijkste opdracht en iets waar ze van nature toe verplicht zijn. Het is verbazingwekkend om te zien hoe heel kleintjes op natuurlijke wijze spelen met welke objecten of omgeving dan ook. Door te spelen leren ze veel van de lessen die ze in het leven nodig hebben en krijgen ze de emotionele connecties die hen in staat stellen op te bloeien.

Kinderen moeten spelen. (Myles Tan on Unsplash)

Velen van ons zijn op een gegeven moment gestopt met spelen. Wonderbaarlijk genoeg herinneren onze kinderen ons eraan om te spelen. Spelen met onze kinderen is een geschenk voor hen en onszelf.

Creativiteit

Denk je dat je een creatief persoon bent? De meeste volwassenen antwoorden neen op deze vraag. Maar de meeste kinderen zeggen ja.

Onze kinderen herinneren ons aan onze aangeboren creativiteit en geven ons een vrijbrief om opnieuw onze mouwen op te stropen en samen met hen te creëren. Onze remmingen worden plotseling onbeduidend en we blazen ons creatieve zelf weer nieuw leven in.

Onze eigen fouten

Ouderschap is niet voor de zwakkeren. Het zal niet altijd een vreugdevol spel en een heerlijk wonder zijn. Soms is het een uitdaging en soms is het verpletterend moeilijk.

Kinderen zullen hun ouders uitdagen. Ze zullen trachten te misleiden, zich misdragen, hun gang gaan en op een verbazingwekkend aantal manieren tegen onze wensen ingaan.

Weten hoe om te gaan met elke situatie en hen de waarden te leren die we hopen mee te geven, is moeilijk. Ouders zullen zich vaak verloren en onzeker voelen over wat ze moeten doen.

Een handig hulpmiddel is te herkennen dat onze kinderen ons een spiegel voorhouden. Hoewel het niet gemakkelijk te herkennen is, is het geschenk waar we het meest aan hebben, dat onze kinderen ons een weerspiegeling bieden van onze fouten.

Wanneer uw kinderen zich gedragen op een manier die u niet bevalt, kijk dan in jezelf en kijk of je jezelf soms ook zo gedraagt. Wanneer je kind een karaktereigenschap vertoont die je onbevredigend vindt, kijk dan in jezelf of hij of zij een eigenschap reflecteert die jij ook bezit.

Het is niet het gemakkelijkste deel van het ouderschap, maar dergelijke zelfkennis is van onschatbare waarde en het kan zijn dat het probleem bij je kind verdwijnt wanneer je het in jezelf herkent.

Wonderbaarlijkheid

Misschien is het beste geschenk dat onze kinderen ons geven, nogmaals, de mogelijkheid om verwonderd naar de wereld te kijken. De wereld door de ogen van een kind zien, is één van de grootste geneugten van het leven. Het is hetgeen dat maakt dat alle uitdagingen en opofferingen die inherent zijn aan het ouderschap een kleine prijs blijken te zijn in ruil voor een dergelijk geschenk.

Elke taak, van het alledaagse tot het buitengewone, wordt een monumentale ontdekkingsreis. Je hebt misschien een miljoen keer door je straat gelopen, maar plotseling met je jonge kind erbij, is het een glorieus avontuur vol nieuwe bezienswaardigheden, geluiden en geneugten die je hele dag goed maken.

De kindertijd is mooi, en het geschenk van het ervaren van elke fase ervan met degenen van wie je houdt is een onmetelijke zegen.

Door BARBARA DANZA, Epoch Times

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN