9 manieren waarop China de toename van christenen en katholieken ombuigt

In sommige delen van de wereld is het niet ongewoon te horen dat mensen zichzelf identificeren als gelovigen van een christelijk geloof. Volgens gegevens van het CBS hangt 39 procent van de Nederlanders in 2017 een Christelijk geloof aan (in de V.S. was dat ongeveer driekwart, aldus Gallup’s Daily-tracking in 2017 ). Hoewel dit cijfer voor niemand in het westen alarmerend lijkt, kan zo’n percentage een probleem worden voor China waar een toenemend aantal mensen zich tot het christelijk geloof wendt.

“Tegen 2030 zou de totale christelijke bevolking in China, waaronder katholieken, de 247 miljoen overschrijden, waardoor het, nog boven Mexico, Brazilië en de Verenigde Staten de grootste christelijke gemeente ter wereld zou worden”, vertelde Fenggang Yang, professor sociologie aan de Purdue University, the Telegraph in 2014.

© Getty Images | Greg Baker

Aan de andere kant echter, staat de Chinese Communistische Partij (CCP) erom bekend dat ze atheïstisch is en al tientallen jaren verschillende religieuze groepen en overtuigingen zeer hard aanpakt, waaronder Falun Gong beoefenaars, Oeigoerse moslims, Tibetaanse boeddhisten en christenen. Het is dus niet verwonderlijk dat de CCP naar aanleiding van het toenemende aantal mensen dat tot de christelijke gemeente toetreedt, verschillende manieren heeft bedacht om de groei te beteugelen en om te draaien.

Hier zijn negen van dergelijke manieren:

1. Bewaking

De provincie Zhejiang staat bekend als het “Jeruzalem van China” vanwege de hoge concentratie van christenen en kerken. Om de groeiende bevolking in de gaten te houden, gaf de overheid in 2017 het bevel om bewakingscamera’s te installeren in kerken, met als reden terrorismebestrijding. Sommige voorgangers en volgers waren het niet eens met de actie en probeerden weerstand te bieden, terwijl anderen de noodzaak van de camera’s niet konden begrijpen.

© Getty Images | Nicolas Asfouri

“Wij christenen verrichten goede daden en we doen niets om het publiek in gevaar te brengen”, zei een kerkganger tegen de South China Morning Post. “Ik begrijp niet waarom de overheid ons wil volgen.”

2. Online onderdrukking

In 2018 werden nieuwe regels geïntroduceerd om de opkomst van het christendom in China te beteugelen, waaronder een beperking van online religieuze inhoud. Volgens Hong Kong Free Press staat de verordening toe dat “bepaalde religieuze inhoud” op het internet wordt gepost door officieel erkende organisaties, waarmee het individuen wordt verboden om religieuze inhoud te uploaden of te delen.

Dus wat voor soort religieuze inhoud is niet toegestaan? Foto’s, video’s of teksten die wijzen op bidden, zingen of branden van wierook zijn niet toegestaan. Jeremy Daum, oprichter van China Law Translate en een expert op het gebied van Chinees recht, vertelde de pers dat door de manier waarop de voorschriften zijn opgesteld, dit zou kunnen betekenen dat “foto’s van een huwelijksceremonie” ook illegaal konden worden.

3. Beperking van giften

Met de groeiende populariteit van crowdfundingplatforms zoals GoFundMe, is het niet ongebruikelijk dat mensen geld doneren om mensen in nood te helpen, ongeacht waar ze zich bevinden.

In 2017 verklaarde een nieuwe bepaling in China echter dat het accepteren van donaties van buitenlandse groepen of individuen verboden was. Als een kerk dergelijke donaties zou accepteren, zouden ze een boete krijgen. Volgens de nieuwe regel is het volgens Reuters nodig om donaties van meer dan 100.000 yuan (ongeveer € 13.000) aan autoriteiten te melden.

4. Kruisen neerhalen

Sinds 2014 hebben meerdere mediakanalen melding gemaakt van het verwijderen van kruisen uit kerken in Zhejiang. De New York Times meldde dat volgens een richtlijn van 36 pagina’s de kruisen niet boven op de gebouwen mogen worden geïnstalleerd, maar in plaats daarvan op de gevels, en dat de kleur van het kruis bij die van het gebouw moet passen. Bovendien mag het kruis niet groter zijn dan “een tiende van de hoogte van de gevel van het gebouw”.

De Hong Kong Free Press meldde in 2015 dat volgens de Gospel Herald, een online christelijke krant, in de anderhalf jaar ervoor, meer dan 1200 kerkkruisen zijn verwijderd.

Door de staat gesanctioneerde kerken zoals de Chengdong Christian Church, een Three-Self Church in de provincie Jiangsu die officieel is geregistreerd bij de overheid, waren ook niet vrijgesteld van het verwijderen van het kruis, meldde China Aid. Maya Wang, senior onderzoeker bij Human Rights Watch, heeft er ooit op gewezen dat “de overheid altijd achterdochtig is geweest naar religies – ze reguleert de religieuze overtuigingen en uitdrukkingen ervoor zeer strak en Chinezen mogen slechts in vijf officiële religies geloven. Maar het is belangrijk om erop te wijzen dat veel van de kerken waarvan de kruisen door de overheid zijn verwijderd, officiële kerken zijn die door de overheid worden erkend.”

Degenen die zich verzetten tegen de verwijdering van het kruis werden gearresteerd, zoals Huang Yizi, een pastoor in de stad Wenzhou, provincie Zhejiang, die werd vastgehouden en later in 2015 een jaar gevangenisstraf kreeg, aldus South China Morning Post.

5. Mensen vasthouden en gevangen zetten

Terwijl mensen over de hele wereld in 2018 genoten van de warmte van de kersttijd samen met hun naasten en dierbaren, werden veel huischristenen in China geconfronteerd met massale arrestaties en 24-uur bewaking vanwege hun geloof.

Op 9 en 10 december 2018 werden ongeveer 100 kerkgangers samen met hun voorganger van de Early Rain Covenant Church, een onafhankelijke protestantse kerk in Chengdu, provincie Sichuan, in hechtenis genomen. De reden was dat hun kerk niet geregistreerd was bij de Chinese autoriteiten. Niet-geregistreerde kerken in China worden door het communistische regime ‘ondergrondse kerken’ genoemd.

Soms worden de gedetineerden geconfronteerd met een zekere mate van mishandeling door de politie, zoals het geslagen worden of onthouden worden van voedsel en water, zoals in het geval van de kerkgangers van de Early Rain Covenant Church.

秋雨圣约教会紧急代祷信息07号…

اس پر ‏‎秋雨圣约教会‎‏ نے شائع کیا پیر، 10 دسمبر، 2018

Bob Fu, de oprichter van de in de Verenigde Staten gevestigde christelijke rechtenorganisatie China Aid, vertelde South China Morning Post dat er in 2018 meer dan 10.000 gevallen werden geregistreerd van opgepakte christenen. Ter vergelijking waren dit er in 2017 ongeveer 3.000 gevallen.

6. Moorden voor organen

In de afgelopen jaren zijn er talloze rapporten verschenen die erop wijzen dat het communistische regime organen heeft geoogst van gewetensgevangenen, waarbij de meerderheid afkomstig is van Falun Gong beoefenaars.

Falun Gong, ook bekend als Falun Dafa, is een oude cultivatiepraktijk van geest en lichaam gebaseerd op de principes van Waarachtigheid, Mededogen en Verdraagzaamheid. De praktijk werd in 1999 door het Chinese communistische regime verboden, kort nadat een door de staat uitgevoerd onderzoek schatte dat er alleen al in China minstens 70 miljoen mensen Falun Gong beoefenden. Sinds het communistische regime in juli 1999 de praktijk begon te vervolgen, zijn tal van aanhangers van Falun Gong gearresteerd en vastgehouden.

© Minghui

In detentiecentra merkten Falun Gong-aanhangers dat ze ‘vaak bloedtesten en medische onderzoeken kregen, terwijl andere gevangenen (met uitzondering van Oeigoeren, Tibetanen en bepaalde huischristelijke groepen die ook het doelwit waren) een dergelijke behandeling niet krijgen’, volgens het rapport van 2016 “Bloody Harvest / The Slaughter: An Update” door David Kilgour, voormalig Canadese minister (Azië-Pacific), Ethan Gutmann, genomineerd voor de Nobelprijs voor de vrede, en David Matas, mensenrechtenadvocaat.

Matas zei: “De uiteindelijke conclusie van deze update en inderdaad van ons vorig werk, is dat China zich heeft beziggehouden met massale moord op gewetensgevangenen, voornamelijk beoefenaars van de spirituele oefeningen van Falun Gong, maar ook Oeigoeren, Tibetanen en specifieke Huis Christenen, om organen voor transplantaties te verkrijgen.”

© The Epoch Times

In het rapport schatten de auteurs ook dat het aantal organen dat per jaar werd geoogst varieerde tussen de 60.000 en 100.000, hoewel de Chinese autoriteiten beweerden dat er jaarlijks 10.000 orgaantransplantaties plaatsvonden.

7. Kinderen weghouden van religieuze activiteiten

In 2016 heeft het communistische regime onderwijsregels uitgevaardigd voor de Oeigoerse minderheid, waarin staat dat ouders “minderjarigen niet kunnen organiseren, lokken of dwingen om religieuze activiteiten bij te wonen”, meldde Foreign Policy.  De regel stelde ook dat als een ouder betrapt wordt op het aanmoedigen van religie, “elke groep of persoon het recht heeft om dit soort gedrag te stoppen en aan de autoriteiten voor openbare veiligheid te melden”.

Net als de Oeigoerse minderheid, werd de christelijke bevolking ook geconfronteerd met soortgelijke regels, waarbij het kinderen moeilijk werd gemaakt of verboden werd om religieuze activiteiten bij te wonen.

© Getty Images | Liu Jin

De autoriteiten in Wenzhou City hebben de zondagsschool in 2017 verboden, meldde Reuters. Ondanks het verbod werden de kerken niet afgeschrikt. Verschillende christenen zeiden dat sommige kerken de zondagsschool naar zaterdag hadden verplaatst of kinderen in huizen van particulieren waren gaan onderwijzen. In andere provincies zoals Jiangsu en Henan werd het voor kinderen verboden christelijke zomerkampen bij te wonen, schreef The World Watch Monitor, een christelijk nieuwsmedium.

De uitgeverij voegde eraan toe dat aan kerken van de door de staat gesanctioneerde Three-Self Patriotic Movement in Fuzhou City, in de provincie Fujian, werd verteld: “het is verboden om jongeren te dwingen of te verleiden om in een religie te geloven en het is ook verboden om zonder goedkeuring religieuze activiteiten uit te voeren in niet-geregistreerde-religieuze locaties.”

8. Afzien van geloof

Een andere methode die het communistische regime gebruikte om de groeiende christelijke bevolking te beteugelen, was dat ze hun geloof moesten afzweren. De VOA rapporteerde in augustus 2018 dat sommige Chinese christenen een officieel formulier van de autoriteiten op internet hadden geplaatst waarmee ze verklaren af te zien van hun geloof.

Het formulier bevat de volgende verklaring: “Ik had een beperkt begrip van het christendom. Het christendom aannemen als mijn geloof volgt ook blindelings de trend. Nu heb ik een beter begrip van religie en religieuze overtuigingen. Nadat ik het christendom verder heb bestudeerd, heb ik een beter begrip van mijn spirituele behoeften. Ik kondig aan dat ik vanaf nu niet meer zal deelnemen aan christelijke religieuze activiteiten en niet meer in het christendom zal geloven.”

Een maand later publiceerde RFA het bericht dat de CCP leraren in de middelbare school in de provincie Zhejiang had verteld een brief te ondertekenen waarin ze beloofden dat ze geen enkel religieus geloof zouden volgen. “[Autoriteiten in Wenzhou’s] district Ouhai brachten een korte video uit die werd vermeld toen de scholen hun vergaderingen hielden”, zei een christen. “Het liet zien dat leraren geen religieuze overtuigingen mogen hebben, en vooral dat ze niet op scholen mogen bekeren.”

Medische professionals werden ook geconfronteerd met soortgelijke beperkingen en kregen te horen dat zij degenen die de wetten overtreden, inclusief familie en vrienden, aan de autoriteiten zouden moeten raporteren.

9. Herschrijven van de Bijbel

In 2018 vertelde Bob Fu aan het Huis van Afgevaardigden van de Verenigde Staten dat de Three-Self Patriotic Movement en de Chinese Christian Council, beide door de staat gesanctioneerde protestantse lichamen, een vijfjarenplan hadden opgesteld voor de ‘bevordering van de sinisering van het christendom’, aldus de The Christian Post.

Volgens The Guardian was het plan om overeenkomsten te vinden met socialisme en een “correct begrip” van de tekst te krijgen. De lichamen stelden ook voor om “de Bijbel opnieuw te vertalen of bijbelse commentaren te herschrijven”. Fu legde aan The Christian Post uit dat volgens de contouren: “de nieuwe Bijbel er niet westers uit moet zien en er Chinees [moet uitzien] en de Chinese ethiek van Confucianisme en socialisme moet weergeven.”

In september 2019 meldde Bitter Winter, een tijdschrift over religieuze vrijheid en mensenrechten in China, dat gelovigen van de door de staat gerunde Three-Self Church door de autoriteiten werd opgedragen om de tien geboden te verwijderen en te vervangen door citaten van de Chinese leider Xi Jinping.

“De partij moet in elk opzicht worden gehoorzaamd. Je moet doen wat de partij je opdraagt. Als je het tegenspreekt, wordt je kerk onmiddellijk gesloten”, vertelden functionarissen van het United Front Work Department een gemeente in de provincie Henan naar verluidt in juni 2019.

Xi Jinping’s Quotes Replace the Ten Commandments in ChurchesThe Ten Commandments are the basis of Christian moral code,…

اس پر ‏‎Bitter Winter‎‏ نے شائع کیا ہفتہ، 14 ستمبر، 2019

Door Jocelyn Neo

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN