Amazon verwijdert Parler van zijn webhostingdienst

Parler weert een andere poging af om zijn sociale-media-netwerk af te laten sluiten nadat Amazon zei dat het het bedrijf schorst van zijn webhostingdienst.

John Matze, oprichter en CEO van Parler, zei in een verklaring dat het multinationale technologiebedrijf de servers van Parler sluit.

Matze heeft de beslissing bestempeld als “een poging om de vrije meningsuiting volledig van het internet te verwijderen.”

Hij voegde eraan toe dat Parler misschien wel een week niet beschikbaar zal zijn, terwijl ze werken aan de online heropbouw van de netwerk service.

“We hebben ons voorbereid op dit soort gebeurtenissen door nooit te vertrouwen op de infrastructuur van Amazon en kale producten te bouwen”, zei Matze.

“We doen ons best doen om direct naar een nieuwe provider over te stappen omdat vele onze zaken willen overnemen. Echter, Amazon, Google en Apple hebben dit doelbewust gedaan als een gecoördineerde inspanning wetende dat onze opties beperkt zouden zijn en wetende dat dit de meeste schade zou aanrichten, omdat President Trump werd verbannen door de tech-bedrijven.”

Dit komt nadat Apple en Google zeiden dat ze Parler hebben geschorst uit hun app-store, die een grote aanhang van klassiek liberale en conservatief ingestelde gebruikers heeft aangetrokken.  De tech giganten zeggen dat het bedrijf laks is ten aanzien van gewelddadige inhoud die door zijn gebruikers wordt gepost, hetgeen Parler betwist.

Apple heeft niet direct gereageerd op vragen van The Epoch Times over het verbod van het sociale mediaplatform.

Matze denkt dat de beslissing van de grote tech-bedrijven een “gecoördineerde aanval” is om “de concurrentie op de markt te doden.”

“We waren te snel succesvol. Je kunt verwachten dat de oorlog tegen concurrentie en vrije meningsuiting doorgaat, maar denk niet dat we opgeven”, voegde hij eraan toe.

De stap van grote technologiebedrijven om zich te richten op Parler komt, terwijl Twitter en andere bedrijven uit Silicon Valley hun controle vergroten op verklaringen en commentaren van president Donald Trump, conservatieven, en andere stemmen die zij als schadelijk beschouwen.

Twitter heeft vrijdag het account van Trump op zijn platform permanent verwijderd en de censuur gerechtvaardigd door te zeggen dat de president zijn “beleid tot geweldsverheerlijking” heeft geschonden. De Twitter account van de Trump-campagne is ook verwijderd.

De gerichte moderatie van deze bedrijven lijkt te worden veroorzaakt door de burgerlijke onrust en gewelddaden die zich woensdag op het Amerikaanse Capitool hebben voorgedaan. Een groep relschoppers en een minderheid van demonstranten die met Amerikaanse en Trump-vlaggen zwaaiden, bestormden het gebouw van het Capitool terwijl de wetgevers de electorale stemmen in een gezamenlijke zitting van het Congres aan het tellen waren. Door de chaos kwamen vijf mensen om het leven en raakten tientallen politieagenten gewond.

In een e-mail die door Buzzfeed werd verkregen, vertelde Amazon aan een vertegenwoordiger van Parler dat de schorsing te wijten is aan de “herhaaldelijke overtredingen” van het bedrijf met betrekking tot de servicevoorwaarden van Amazon.

“In de afgelopen weken hebben we 98 voorbeelden gemeld aan Parler van berichten die duidelijk geweld aanmoedigen en aanwakkeren”, verklaarde de e-mail.

“De laatste tijd zien we een gestage toename van deze gewelddadige inhoud op uw website, die allemaal in strijd is met onze voorwaarden. Het is duidelijk dat Parler geen effectief proces heeft om te voldoen aan de AWS-servicevoorwaarden. Het lijkt er ook op dat Parler nog steeds probeert haar standpunt te bepalen over inhoud moderatie. U verwijdert sommige gewelddadige inhoud wanneer u door ons of anderen wordt gecontacteerd, maar niet altijd met spoed.”

“AWS levert technologie en diensten aan klanten over het hele politieke spectrum, en we blijven het recht van Parler respecteren om zelf te bepalen welke inhoud het op zijn site toelaat. We kunnen echter geen diensten leveren aan een klant die niet in staat is om effectief inhoud te identificeren en te verwijderen die aanspoort tot geweld tegen anderen”, ging de e-mail verder.

Het onevenwichtige toezicht op de inhoud van gebruikers en bepaalde politieke standpunten heeft geleid tot bezorgdheid over de rechten van vrije meningsuiting en het gebrek aan controles op de grote technische bedrijven. De discussies over het beperken of elimineren van aansprakelijkheidsbescherming op grond van Sectie 230 van de Communications Decency Act van 1996 voor technische bedrijven die zich hebben beziggehouden met censuur of politiek gedrag, zijn het afgelopen jaar uitgebreid besproken.

Twitter’s beslissing om Trump’s account te verwijderen heeft wijdverspreide aandacht gekregen. Ben Carson, minister van het Amerikaanse Ministerie van Volkshuisvesting en Stedelijke Ontwikkeling, minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, en de vroegere Ambassadeur van de Verenigde Naties Nikki Haley vergeleken de stap van Twitter met het gedrag van de heersende communistische partij in China.

“Mensen het zwijgen opleggen, om nog maar niet te spreken over het zwijgen opleggen van de president van de VS, is wat er in China gebeurt en niet in ons land”, schreef Haley.

“Als je @realDonaldTrump wilt verbieden, prima, je bent een privé-bedrijf, maar dat Twitter het account van de president, wat deze regering & zijn geschiedenis bepaalt, verwijdert, is verkeerd. Dat Facebook & instagram alle beelden van de Capitol rellen verwijderen is een gevaarlijk precedent om te scheppen. We zijn niet in China”, schreef Carson.

Op 1 januari legde Cale Brown, de plaatsvervangend woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, een Twitter-post vast van de nieuwe leider van de Islamitische Revolutionaire Garde van Iran, die ambtenaren van de VS bedreigde. De account van de Iraanse ambtenaar is nog steeds actief op Twitter.

Door Janita Kan
Volg Janita op Twitter: @janitakan

Origineel op 9 januari 2021 gepubliceerd op The Epoch Times: Amazon to Remove Parler From Its Web Hosting Service

 

 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN