Ambtenaren in Noordoost-China ontslagen; lokale bewoners beschrijven escalerende virusbesmettingen

Bij een uit de hand lopende uitbraak van het CCP-virus in het noordoosten van China, zijn zes lokale functionarissen ontslagen, omdat ze het virus niet hebben kunnen bedwingen.

De tweede golf besmettingen met het virus begon in Shulan, een gemeente die onder het stadsbestuur van de stad Jilin valt, in de provincie Jilin.

De lokale bevolking vertelde The Epoch Times, dat de situatie van de uitbraak ernstiger is dan de autoriteiten beschrijven. Ze klaagden ook over de stijgende voedselprijzen sinds de uitbraak.

De eerste uitbraak van het CCP-virus, algemeen bekend als het nieuwe coronavirus, vond eind 2019 plaats in de Chinese stad Wuhan. Het virus verspreidde zich daarna snel over het hele land.

In maart vermeldden lokale autoriteiten in heel China, dat er weinig tot geen nieuwe infecties waren. Sinds april bevestigen regio’s in het noordoosten van China een tweede golf van besmettingen met het CCP-virus.

Uitbraak

Patiënt nul’ van de Shulan-uitbraak werd op 7 mei vastgesteld. Een 45-jarige schoonmaakster die bij het politiebureau van de stad werkt.

Sindsdien heeft het virus zich snel verspreid binnen Shulan, evenals naar andere districten in de stad Jilin en naar de stad Shenyang, de hoofdstad van de naburige provincie Liaoning.

Sinds 12 mei houden alle nieuwe infecties, die door de ‘Chinese Nationale Gezondheids Commissie’ bekend zijn gemaakt, verband met de uitbraak in Shulan.

In het weekend, maakte de provinciale gezondheidscommissie van Jilin bekend, dat er vijf nieuwe gediagnosticeerde patiënten zijn. Deze zijn afkomstig uit Shulan, evenals twee andere districten van Jilin-stad, Fengman en Chuanying.

Op 17 mei, vermeldde de commissie ook, dat bij één oudere persoon in de stad Jilin de diagnose COVID-19 gesteld werd, maar dat deze niet meegeteld was als nieuwe COVID-besmetting, omdat deze persoon stierf voordat het testresultaat bekend werd gemaakt.

Het testresultaat werd op 16 mei bekendgemaakt, maar de persoon was volgens de autoriteiten al overleden aan cardiovasculaire problemen.

Ontslagen

’s Avonds laat op 16 mei werd Li Pengfei ontslagen als leider van de Chinese Communistische Partij in Shulan. Zhang Jinghui, loco-burgemeester van de stad Jilin, werd als zijn opvolger benoemd.

“Deze nieuwe benoeming is niet in overeenstemming met de traditie”, zei Li Linyi, een China deskundige in de Verenigde Staten.

Li zei, dat de partij doorgaans een lagere ambtenaar bevordert ter vervanging van een ontslagen ambtenaar. Maar in Shulan, gaf de partij de promotie niet aan de tweede in lijn, de burgemeester van Shulan.

“Het laat zien dat de superieuren van de CCP er niet op vertrouwen dat de leiders in Shulan de uitbraak onder controle kunnen krijgen”, zei Li.

Kort daarna werden door de provincie Jilin nog meer ontslagen aangekondigd: Liu Shijun, adjunct-directeur van de gemeentelijke gezondheidscommissie van Jilin; Yue Xiaoyan, directeur van het Shulan-gezondheidsbureau; Geng Jianjun, plaatsvervangend partijbaas van het politiebureau van Shulan; Liu Hanyin, directeur van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) in Shulan en; Xu Zibiao, directeur van de GGD in het Fengman-district.

In de uren voorafgaand aan deze bekendmakingen, gaf de stad Jilin opdracht alle particuliere klinieken en poliklinieken van de stad te sluiten. Iedereen die medische hulp nodig heeft, moet zich melden en laten registreren bij door de overheid gecontroleerde ziekenhuizen.

Door deze verordening, kunnen mensen met COVID-19-symptomen alleen terecht bij door de overheid gecontroleerde ziekenhuizen.

Lokale bevolking

De lokale bevolking vertelde de Chineestalige Epoch Times, dat er meer infecties waren in Jilin dan officieel bekend was gemaakt. Ze hebben gehoord, dat mensen die werden gediagnosticeerd als asymptomatische dragers niet meegeteld worden door de autoriteiten.

Verscheidene inwoners gaven meer details over geverifieerde patiënten die de Shulan-autoriteiten bekend hadden gemaakt. Het gaat over vier politieagenten; een ambtenaar bij de gemeente Shulan; een receptioniste in het ‘Shulan People’s Hospital’; en een docent aan een middelbare school.

De heer Peng, een inwoner van de stad Jilin, beschreef ook de huidige staat van paniek: “Mensen zijn als gekken aan het winkelen voor voedsel en medicijnen … De prijzen zijn dramatisch gestegen.”

Peng zei, dat sommige groenten drie, tot wel vijf keer in prijs zijn gestegen, in vergelijking met de prijzen van voor de uitbraak. De prijs van tarwemeel is de afgelopen week met meer dan 10 procent gestegen.

Inwoners van Shulan vertelden The Epoch Times op 13 mei, dat het politiebureau van Shulan gesloten was, omdat verschillende politieagenten de diagnose COVID-19 hadden gekregen.

De vrouw van een politieagent vertelde The Epoch Times: “Alle gediagnosticeerde patiënten [bij het politiebureau van Shulan] hebben milde klachten, maar we zijn in paniek omdat het virus zich zo snel verspreidt.”

De heer Li woont in de wijk Sihe Tianyuan in het district Fengman, van de stad Jilin. Hij vertelde, dat bij verschillende bewoners het virus was vastgesteld.

Hij zei, dat één van die bewoners, meneer Hao was. Een chauffeur die onlangs in Shulan, in het Fengman-district, gedineerd had met familie en vrienden.

Hao heeft het virus volgens Li overgedragen aan zijn oom en 23-jarige neef. De neef werkt op de onderhoudsafdeling van de hogesnelheidstrein in Shenyang, de nabijgelegen hoofdstad van de provincie Liaoning. De neef is teruggegaan naar Shenyang en heeft zo het virus verder verspreid.

De in Shenyang woonachtige Mr. Li (geen familie van bovengenoemde) vertelde The Epoch Times, dat het ‘Shenyang 463 Hospital’, een door de luchtmacht gerund ziekenhuis, werd gesloten vanwege een clusteruitbraak.

“Het hele ziekenhuis is afgesloten. Zowel mensen als voertuigen mogen het ziekenhuis niet in- of uit. Men [lokale autoriteiten] zei, dat er in het ziekenhuis één persoon besmet was, maar je weet de werkelijke situatie niet. Je weet niet hoeveel mensen er al aan het virus zijn overleden”, voegde Li eraan toe.

De lokale bevolking klaagde ook, dat de autoriteiten zeer hoge vergoedingen in rekening brengen bij degenen die verplicht zijn in quarantaine te gaan. In de tot quarantainecentra omgevormde hotels in Shenyang variëren de prijzen van 6.860 yuan tot 8.286 yuan (ongeveer 880 tot 1065 euro) voor 14 dagen.

Door Nicole Hao

Hoe verschilt The Epoch Times van andere media?
The Epoch Times is de snelst groeiende onafhankelijke media in Amerika. We zijn anders dan andere mediaorganisaties omdat we niet worden beïnvloed door een regering, bedrijf of politieke partij. Ons enige doel is om onze lezers nauwkeurige informatie te geven en verantwoordelijk te zijn naar het publiek. We volgen niet de ongezonde trend in de hedendaagse mediawereld van agenda gestuurde journalistiek en gebruiken in plaats daarvan onze principes van waarheid en traditie als onze leidraad.

Origineel op 17 mei 2020 gepubliceerd op The Epoch Times: Officials in Northeastern China Sacked as Locals Describe Escalating Virus Outbreak

Bekijk de documentaire: De werkwijze van de Chinese Communistische Partij

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN