Amerikaanse grenscrisis: 100.000 illegale immigranten in 60 dagen

Georganiseerde smokkelaars maken gebruik van mazen in Amerikaanse immigratiewetgeving

WASHINGTON – Elke dag steekt een kleine karavaan aan illegale immigranten de Amerikaanse grens over. Dit is al jaren het geval, maar de cijfers vertonen momenteel een sterk stijgende lijn.

De recente karavaan van ongeveer 8.000 migranten, voornamelijk uit Honduras – een anomalie vanwege de omvang en het mogelijke geweld – heeft een paar weken lang een mediagekte gecreëerd, maar terwijl de verslaggeving is afgenomen, zijn de illegale grensovergangen dat niet.

Alleen al in de afgelopen twee maanden zijn meer dan 100.000 mensen aangehouden vanwege een illegale oversteek naar de Verenigde Staten. Dat is het hoogste aantal voor oktober en november in vier van de afgelopen vijf jaar (het hoogtepunt werd eind 2016 bereikt, voordat president Donald Trump aantrad).

In 2017 werden bijna 400.000 mensen aangehouden langs de zuidwestelijke grens van de Verenigde Staten, nadat ze illegaal de grens overgestoken waren, gemiddeld 1.100 per dag. Nog eens 124.500 mensen verschenen bij de officiële grensovergangsposten zonder geldige documentatie.

Een agent inspecteert documentatie van een man en zijn zoon die de Rio Grande van Mexico naar de Verenigde Staten overgestoken zijn
Een agent van de grenspolitie inspecteert documentatie van een man en zijn zoon die de Rio Grande van Mexico naar de Verenigde Staten overgestoken zijn in Hidalgo, Texas, op 26 Mei, 2017. (Benjamin Chasteen/The Epoch Times)

De drijvende kracht achter de toename zijn gezinsleden uit Midden-Amerika die gezamenlijk de grens oversteken.

Een momentopname van de grensovergangen op 3 december is een goede indicatie van de trend, aldus Kevin McAleenan, commissaris bij Customs and Border Protection (douane en grensbescherming of CBP)

“Het hoogste aantal binnenkomers in jaren – 3.029 illegale immigranten en ontoelaatbare personen – kwam vorige week maandag aan onze zuidwestelijke grens aan, waarvan 85 procent illegaal de grens over ging”, zei McAleenan tijdens een hoorzitting van de Senaat op 11 dec.

Hij zei dat er van dit aantal 1.731 als familiegroep en 350 onbegeleide kinderen reisden.

“Wij zullen het record van vorig jaar van het aantal familiegroepen dat de grens wil oversteken meer dan verdubbelen, als dit zo doorgaat”, zei hij. Een familiegroep bestaat uit minstens één kind en één volwassene.

Minder dan een decennium geleden, waren de meeste onwettige grensoverschrijders individuele mannelijke volwassenen uit Mexico.

Nu zijn het families of onbegeleide minderjarigen die asiel zoeken, wat weer een hele andere reeks uitdagingen met zich meebrengt. Deze groepen vormden minder dan 10 procent van de illegale grensoverschrijdingen tot 2012, maar vorige maand is dat opgelopen tot 59 procent, aldus McAleenan.

Migranten beklimmen het Amerikaanse grenshek direct voorbij de oostelijke voetgangersingang van de oversteekplaats San Ysidro in Tijuana
Migranten breken door het Amerikaanse grenshek direct voorbij de oostelijke voetgangersingang van de oversteekplaats San Ysidro in Tijuana, Mexico, op 25 november 2018. (Charlotte Cuthbertson/The Epoch Times)

“Vóór 2013 diende minder dan één procent van de illegale immigranten een asielaanvraag in. Nu is dat meer dan 10”, zei hij.

“Deze stijgingen en demografische veranderingen in het aantal grensovergangen zijn een directe reactie op de kwetsbaarheid van ons wettelijk raamwerk, waarmee smokkelaars en migranten goed bekend zijn”, zei hij.

Terwijl 89 procent van de asielzoekers uit Midden-Amerika een eerste mogelijk-gevaar screening aan de grens doorkomt, wordt vervolgens slechts 9 procent asiel verleend door een immigratierechter, volgens het Amerikaanse Ministerie van Justitie (DOJ).

Van hen die de door de eerste screening komen, dient 40 procent geen officiële asielaanvraag in en 31 procent komt niet opdagen voor de hoorzitting van de immigratierechtbank, volgens DOJ, en de meesten van hen blijven spoorloos.

“Inderdaad is slechts 1,5 procent van de familiegroepen uit Midden-Amerika, die in in 2017 aangehouden zijn, teruggestuurd naar hun land van herkomst, ondanks het feit dat de meesten uiteindelijk geen geldige aanspraak zullen kunnen maken om in in de Verenigde Staten te blijven wanneer hun aanvraagprocedure ten einde loopt”, zei McAleenan.

“Deze wetenschap – dat ons systeem het hen zal toestaan om voor onbepaalde tijd in de Verenigde Staten te blijven – is duidelijk de zuigkracht voor degenen die de reis naar onze grens ondernemen, samen met belangrijke drijvende factoren, zoals zware levensomstandigheden in vele delen van Midden-Amerika.”

Het kost geen geld om een asielaanvraag in te dienen, en als een aanvraag eenmaal zes maanden in behandeling is, wordt de aanvrager routinematig een werkvergunning verstrekt, ongeacht de validiteit van de aanvraag.

Meer dan 800.000 asielzoekers zijn al in de Verenigde Staten in afwachting van de beoordeling van hun aanvraag. Het systeem van de immigratierechtbank is zo vastgelopen dat het minstens zeven jaar zal kosten om de lopende aanvragen af te handelen, zonder nieuwe in behandeling te nemen.

Customs and Border Protection Commissaris Kevin McAleenan getuigt voor de Senate Judiciary Committee in Washington op 11 dec. 2018. (Donna Burton CPB)
Kevin McAleenan, commissaris voor douane en grensbescherming, getuigt op 11 december 2018 voor de Juridische Commissie van de senaat in Washington. (Donna Burton/CBP)

Kartels en smokkelorganisaties

Mensensmokkelorganisaties en de Mexicaanse kartels onderhouden een symbiotische relatie, aldus Janice Ayala, directeur van de Joint Task Force for Investigations (JTF-I) van het Department of Homeland Security.

“Bepaalde leden van deze criminele ondernemingen bevoorraden de belangrijkste Amerikaanse en andere buitenlandse drugsmarkten en anderen hebben controle over het smokkelverkeer verspreid over bepaalde geografische gebieden van de grens”, zei Ayala op een hoorzitting van de Senaat op 12 december.

“De meeste mensensmokkelaars moeten belasting en premies betalen aan kartels om toegang te verkrijgen tot smokkelroutes in bepaalde geografische gebieden en zijn onderworpen aan fysiek geweld en/of dood als de juiste samenwerking en compensatie niet worden verleend.”

Vaak betalen Midden-Amerikaanse migranten een smokkelaar tot 7.000 dollar voor de doorgang naar de Amerikaanse grens en worden ze gecoacht over hoe ze de potentieel-gevaar-test kunnen doorstaan. Normaal gesproken zoeken de familie-groepen of niet-begeleide minderjarigen, wanneer ze eenmaal over de grens zijn, de grenspatrouilles op om asiel aan te vragen.

De grenswachters hebben hierdoor echter hun handen vol aan de verwerking en het vervoer van asielzoekers, waarvan de kartels profiteren door hoogwaardige smokkelwaar de Verenigde Staten binnen te loodsen.

“De smokkelaars kiezen tijdstip en plaats voor deze grensoverschrijdingen strategisch om onze inspanningen om de grenzen te beveiligen te verstoren en ze creëren afleidingsacties voor drugssmokkel acties  en zelfstandig opererende volwassenen die niet gepakt willen worden in staat te stellen naar binnen te sluipen”, zei McAleenan.

Asielzoekers geven zich over aan agent na een oversteek naar de Verenigde Staten in Mission, Texas, op 7nov. 2018
Asielzoekers geven zich aan bij een grenswacht na de oversteek van Mexico naar de Verenigde Staten in Mission, Texas, op 7 november 2018. (John Moore/Getty Images)

In november probeerde Trump deze praktijken tijdelijk te stoppen door illegale grensoverschrijders niet in aanmerking te laten komen voor asiel. Door asielzoekers via de grensovergangen naar binnen te leiden, blijven er meer grenspatrouilles beschikbaar in het veld. De president vaardigde de noodverordening op 9 november af, maar deze werd geblokkeerd door een Californische rechter op 20 november.

McAleenan schat dat er met de mensensmokkel zo’n $2.5 miljard (2,2 miljard euro) per jaar verdiend wordt in Mexico.

“Ik denk de [kartels] enorme winsten over de ruggen van deze zeer kwetsbare mensen maken op dit ogenblik maken”, zei hij. ” Erger nog; Deze smokkelaars plegen afschuwelijk geweld, seksueel misbruik en afpersing op enkele van de meest kwetsbare mensen op ons halfrond.”

De smokkelaars lopen te koop met de beste manieren om de immigratiewet van de V.S. uit te buiten en “de overtocht maken in het gezelschap van een kind is een bijna garantie van een snelle vrijlating”, aldus McAleenan.

Eerder dit jaar werd een man die de Verenigde Staten binnenkwam met een meisje, waarvan hij beweerde dat het zijn dochter was, gearresteerd en aangeklaagd voor meerdere misdrijven zoals verkrachting, orale copulatie, gedwongen seksuele penetratie en het in gevaar brengen of veroorzaken van letsel aan een kind.

“Wij hebben vastgesteld dat er met name vorig jaar meer dan 600 familiegroepen waren die onterechte claims maakten, maar waar de volwassene en het kind geen familie van elkaar waren,” zei McAleenan.

De smokkelaars koppelen niet verwante volwassenen en kinderen, omdat zij samen niet langer dan 20 dagen vastgehouden mogen worden, dankzij de Flores Vestigingsovereenkomst van 1997 uit het Clinton-tijdperk, welke verder nog tijdens het Obama-tijdperk werd aangescherpt.

Aanvankelijk, tijdens de eerste golf van de migrantenfamilies in 2014 kon toenmalig minister van Homeland Security Jeh Johnson de families samen opsluiten en beginnen met het deporteren ervan, wat een enorm afschrikkend effect heeft gehad en de aantallen deed dalen, zei McAleenan.

Maar in 2015, wijzigde een kantongerechtshof in Californië de Flores-overeenkomst waarna er een maximum van 20 dagen gold op detentie voor alle kinderen.

Het is onmogelijk om een asielaanvraag in minder dan 20 dagen te beoordelen, wat betekent dat de aanvragers worden vrijgelaten in de Verenigde Staten met een geplande rechtszitting voor vaak jaren later.

“Dus, als gevolg daarvan, hebben we het aantal familie-groepen ongehinderd zien stijgen tot het moment van de inauguratie van President Trump in januari 2017”, zei McAleenan.

De Verenigde Staten kunnen ook Midden-Amerikaanse kinderen (of die van een andere niet aangrenzend land) niet terug naar Mexico sturen als gevolg van de William Wilberforce Trafficking Victims Protection Reauthorization Act (TVPRA) van 2008. Vijfennegentig procent van de niet-begeleide minderjarigen komt uit El Salvador, Honduras of Guatemala.

“Deze zwaktes in onze wetgeving zijn de belangrijkste factoren die de grensbeveiliging aantasten”, aldus McAleenan. “Dit is duidelijk zowel een veiligheidscrisis als een humanitaire crisis.”

Het kabinet wil het Congres ertoe bewegen TVPRA te wijzigen, zodat minderjarigen, die geen echte slachtoffers van mensenhandel zijn, naar huis of naar veilige andere landen kunnen worden gestuurd. Trump wil ook dat het Congres de Flores-overeenkomst opzegt en zijn normen voor hulpverlening aan de TVPRA overdraagt.

President Donald Trump discussieert over grens bewaking met Senate Minority Leader Chuck Schumer in the Oval Office in Washington op 11 Dec 2018 (MarkWilson/Getty Images)

President Donald Trump debatteert over grensbeveiliging met leider van de Democraten in de Senaat Chuck Schumer (D-N.Y.) in het Oval Office in Washington op 11 dec. 2018. (Mark Wilson/Getty Images)

De Muur versus het Stilleggen van de regering

McAleenan zei dat een muur optrekken langs de grens een “essentieel hulpmiddel” is bij het verbeteren van de grensbeveiliging.

“Het heeft al effect gehad. De mijlen afzetting die wij in El Centro, [Californië] en El Paso [Texas] met belastinggeld van 2017 hebben gebouwd, hebben het verkeer in die gebieden drastisch verminderd; meer dan 70 procent in El Centro en meer dan 35 procent in de gebieden rond El Paso”, zei hij.

Na een hoop getouwtrek met het Congres, waar de Democraten in de meerderheid zijn, dreigde Trump op 11 december de regering naar huis te sturen, tenzij $5 miljard aan financiering voor de muur op de grens van de V.S. en Mexico zou worden goedgekeurd.

“Ik ben trots de regering naar huis te sturen omwille van de grensbeveiliging, Chuck, omdat de mensen van dit land geen misdadigers willen of mensen met een hoop problemen of drugs die ons land binnenstromen”, zei Trump tegen Chuck Schumer (D-N.Y.) voorzitter van de minderheidspartij in de Senaat.

“Hij wordt op dit moment gebouwd – grote delen van de muur, en daar gaan we mee verder. Hoe dan ook: Hij gaat gebouwd worden.”

McAleenan zei dat CBP een prioriteitsplan heeft voor 33 stukken van muur heeft die in totaal 1.770 kilometer bestrijken. Afhankelijk van het terrein variëren de kosten van $5 miljoen (€4,4 miljoen) tot $25 miljoen (€22 miljoen euro) per mijl, en omvatten de aankoop van grond, toegangswegen, primaire en secundaire hekken, evenals lichten en sensoren.

“Wij hebben een volledig gevuld kostenplaatje, wat elk van die verschillende elementen omvat”, zei hij.

Door Charlotte Cuthbertson

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN