Amerikaanse senator Ted Cruz bezoekt Taiwan voor Nationale Dag, en bevestigt de sterke relatie tussen de VS en Taiwan.

TAIPEI-Taiwan vierde zijn Nationale Dag op 10 oktober en onder de hoogwaardigheidsbekleders en gasten die naar het eiland kwamen voor de festiviteiten was de Amerikaanse senator Ted Cruz (R-Texas), die de sterke relatie tussen het eiland en de Verenigde Staten opnieuw bevestigde.

Cruz’s deelname aan de viering van de Nationale Dag was de eerste keer in 35 jaar dat een Amerikaanse senator het eiland bezocht. Voorafgaand aan de viering had Cruz op 9 oktober een ontmoeting met de lokale pers en sprak hij over de vriendschap tussen de Verenigde Staten en Taiwan.

“Dit is een vriendschap die ongelooflijk belangrijk is. Dit is een militaire relatie die ongelooflijk belangrijk is. Dit is een economische relatie die ongelooflijk belangrijk is”, zei Cruz.

Taiwan’s Nationale Dag wordt elke 10 oktober gehouden ter herinnering aan de opstand van Wuchang in 1911, die de Chinese keizer omverwierp en een republikeinse regeringsvorm instelde.

De Verenigde Staten heeft op dit moment geen formele diplomatieke banden met Taiwan, aangezien Washington de diplomatieke erkenning in januari 1979 veranderde ten gunste van Peking. Maar de Verenigde Staten hebben niet-diplomatieke betrekkingen met Taipei onderhouden op basis van de Taiwan Relations Act (TRA), op grond waarvan de Verenigde Staten wapens leveren aan Taiwan voor zelfverdediging.

Cruz legde uit dat zijn bezoek aan Taiwan deel uitmaakte van zijn tournee door het zeegebied van de Indische oceaan en het westelijke deel van de Stille oceaan (Indo-Pacific), die hem naar Hawaï en Japan bracht voordat hij in Taipei aankwam. In Hawaï, zei Cruz dat hij door de Amerikaanse Commandant voor het Indo-Pacific zeegebied geïnformeerd werd over militaire bedreigingen in het gebied, in het bijzonder over de opbouw van militaire troepen door China. In Japan ontmoette hij de Japanse premier Shinzo Abe.

Hij zei dat hij, tijdens zijn tournee, met ambtenaren besproken heeft hoe om te gaan met “een assertiever, agressiever communistisch China”.

Na Taiwan vervolgt hij zijn reis naar India en Hongkong.

Cruz voegde eraan toe dat Taiwan niet alleen belangrijk is in de Aziatisch-Stille oceaan regio, maar ook voor de wereld, omdat “het bestaan van Taiwan zelf, de oprichting van Taiwan, het hoofd biedt aan de [Chinese] communistische onderdrukking en een tegenstand vormt aan een tirannieke communistische regering”.

Peking heeft herhaaldelijk oorlogszuchtige tactieken toegepast om Taiwan te intimideren, dat het beschouwt als een deel van zijn grondgebied, ondanks het feit dat het zelfstandig bestuurde eiland een eigen democratisch gekozen regering, leger en munt heeft. Naast het regelmatig vliegen met gevechtsvliegtuigen en het houden van militaire oefeningen in de buurt van het eiland, wil het Chinese regime ook de publieke opinie in Taiwan voor zich winnen om de eenwording met het vasteland te bevorderen.

De senator bekritiseerde de inspanningen van Peking om Taiwan te ondermijnen, met inbegrip van het weglokken van de diplomatieke bondgenoten van het eiland, middels tactieken zoals economische cohesie en chantage.

De afgelopen maand hebben de Salomonseilanden en Kiribati de banden met Taiwan verbroken ten gunste van Peking. De Taiwanese minister van Buitenlandse Zaken Joseph Wu van Taiwan heeft eerder gezegd dat China geïnteresseerd was in het heropenen van een radarstation in Kiribati en het bouwen van een marinebasis in de westelijke provincie van de Salomonseilanden.

Taiwan heeft momenteel nog 15 bondgenoten over.

“De Chinese communistische regering is doodsbang dat het Chinese volk zal zien, hoe het mogelijk is dat het volk van Taiwan van vrijheid en democratie geniet, en wij niet … waarom kunnen we diezelfde vrijheid niet hebben?” voegde Cruz eraan toe.

De Verenigde Staten staan achter Taiwan, voegde Cruz eraan toe, en daarom heeft de Amerikaanse Senaatscommissie voor buitenlandse betrekkingen onlangs unaniem de TAIPEI Act, waarvan de senator mede-indiener was, goedgekeurd.

Op grond van de wet zou de Amerikaanse regering verplicht zijn om met landen over de hele wereld in contact te treden om de diplomatieke erkenning van Taiwan te ondersteunen en de onofficiële banden met het eiland te versterken.

Het zal de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken ook in staat stellen om de diplomatieke betrekkingen van de Verenigde Staten met, en buitenlandse bijstand aan, landen die de officiële of niet-officiële banden met Taiwan wijzigen of verslechteren, bij te stellen.

Cruz zei dat de Amerikaanse regering meer kon doen. Hij zei dat hij eerst een vrijhandelsovereenkomst tussen de Verenigde Staten en Taiwan zou willen.

Hij legde uit dat Taiwan in 2018 in omvang de elfde handelspartner van de Verenigde Staten was en dat de twee partijen meer dan 94 miljard dollar aan goederen en diensten verhandelden. Hij zei dat hij hoopt meer bilaterale investeringen te gaan zien.

Bovendien, “zou ik graag zien dat de militaire samenwerking tussen Taiwan en de Verenigde Staten wordt versterkt”. Cruz zei dat hij pleit voor Taiwan’s deelname aan de “Rim of the Pacific Exercise” (RIMPAC), een jaarlijkse militaire oefening die wordt georganiseerd door de Verenigde Staten en die plaatsvindt in de omgeving van Pearl Harbor. In 2018 waren 25 landen betrokken bij de oefening, die plaatsvond van 27 juni tot 2 augustus.

Na deelname aan de viering van de Nationale Dag in de ochtend van 10 oktober, had Cruz ’s middags een ontmoeting met de Taiwanese president Tsai Ing-wen.

 

Door Frank Fang, Epoch Times

Volg Frank op Twitter: @HwaiDer

 

 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN