Amerikaanse vicepresident Mike Pence: “Linkse groepen en Venezuela zitten achter de migrantenkaravaan”

Kort voor de Amerikaanse mid-term verkiezingen werd de situatie rond de karavaan van migranten uit Midden-Amerika die op weg was naar de grens met de V.S. opnieuw de focus van het politieke debat. De Amerikaanse president Donald Trump en Mike Pence sluiten een tegemoetkoming uit en vragen zich af wie de geldschieters achter de karavaan zijn.

Tijdens het laatste weekend voor de tussentijdse verkiezingen voor het Amerikaanse Congres, heeft de Amerikaanse vicepresident Mike Pence reeds bij verschillende campagne evenementen in het zuidwesten van het land gezegd dat hij bewijzen heeft dat de migrantenkaravaan, die zich vanuit Midden-Amerika naar de grens van de Verenigde Staten beweegt, gestuurd wordt. Dit werd ook bevestigd door inlichtingendiensten van partnerlanden en een telefoongesprek met de president van Honduras, aldus Fox News.

“De president van Honduras heeft mij verteld dat de karavaan werd georganiseerd door extreemlinkse organisaties van politieke activisten in Honduras, en dat zij wordt gesponsord door buitenlandse groeperingen, en wel door Venezuela”, zei Pence in Yuma, Arizona. “Dat is waarom ik geloof dat het Amerikaanse volk er doorheen kijkt – mensen beseffen dat dit geen spontane beweging van wanhopige mensen is.”

De vicepresident voltooide afgelopen weekend een reeks last minute verkiezingsbijeenkomsten in de staten New Mexico, Arizona en Nevada. In Roswell en Yuma werd zijn bewering dat de zuidelijke grens van de V.S. zou worden afgesloten voor de migrantenkaravaan begroet met gejuich.

“Iedereen die met deze karavaan heeft gereisd, moet gewoon teruggaan”, vertelde Pence aan Fox News. “Ze moeten naar huis gaan of asiel aanvragen in Mexico.”

Naar verwachting wordt de grens komend weekend bereikt

Pence herhaalde ook dat het belangrijk is de Republikeinse meerderheid in het Congres uit te breiden om de mazen in de wet te dichten die het de mensenhandelaars rond de karavaan makkelijker maken. “Het ontbreken van een verschil van 60 stemmen waar de president het over heeft, heeft tot nu toe verhinderd dat we dit probleem daadwerkelijk konden aanpakken. De liberalen in de Amerikaanse Senaat hebben onze plannen voor de hervorming van het immigratiebeleid steeds kunnen blokkeren.”

Op dat moment bevond een aanzienlijk deel van de migrantenoptocht zich in Mapastepec, Mexico, in de provincie Chiapas. Vanaf daar is het iets meer dan 1700 kilometer naar de Amerikaanse grens. Naar schatting heeft de immigrantenoptocht komend weekend de grens met Texas bereikt. Pence verwerpt de oproep aan de V.S. om Midden-Amerikaanse migranten de grens te laten bereiken – de V.S. bieden al aanzienlijke steun aan hun thuislanden:

“We hebben tientallen miljoenen dollars aan hulp geboden aan de economische ontwikkeling van deze landen. Het is nu tijd voor Midden-Amerikaanse landen om hun bijdrage te vergroten.”

Hoeveel migranten er nog aan de karavaan deelnemen, is momenteel onduidelijk. De burgemeester van Huixla schatte het aantal deelnemers onlangs op 6000, officiële cijfers van de Mexicaanse regering hebben het over 4000. Nadat 1700 mensen het aanbod aanvaard hebben in Mexico asiel aan te vragen, vier volgeladen bussen weer in de richting van Honduras vertrokken zijn en sommige migranten in Mexico naar werk zijn gaan zoeken, is de karavaan kleiner geworden.

Welke rol spelen de organisaties van Soros?

De verwachting is dat in de komende dagen sommige migranten zullen proberen mee te rijden op de goederentrein “La Bestia”, die reist van Guatemala naar de grens met de Verenigde Staten.

Ondertussen wordt er verder gespeculeerd over wie er daadwerkelijk betrokken is bij de financiering van de migrantenkaravaan. Naast regeringen zoals die van het socialistische Venezuela, dat zelf te kampen heeft met massale emigratie, valt daarbij ook steeds weer de naam van de Amerikaanse miljardair George Soros.

Volgens de berichten zou zijn Open Society Foundations financiële bijdragen hebben toegekend aan minimaal drie van de vier verenigingen die behoren tot de coalitie CARA Family Detention Pro Bono Project. Deze werkt samen met de Association Pueblo Sin Fronteras, die de karavaan uit Honduras had georganiseerd. De leden van de CARA coalitie zijn de Katholieke Legal Immigration Network, de Amerikaanse Immigration Council, de Refugee and Immigration Center for Education and Legal Services en de American Immigration Lawyers Association.

Een onmisbare schakel tussen de CARA en Pueblo sin Fronteras was ook Alex Mensing, volgens eigen zeggen juridisch adviseur van de Immigration and Deportation Defense Law Clinic aan de Universiteit van San Francisco en een graag geziene gast in het links georiënteerde magazine Mother Jones. Volgens de NGO Influence Watch is de Foundation for National Progress, de uitgever [van Mother Jones], een regelmatige ontvanger van donaties van de Soros organisaties.

Soros zelf had op 20 september 2016 bekend gemaakt dat hij tot 500 miljoen dollar wilde investeren in programma’s en bedrijven die migranten en vluchtelingen helpen “levensbedreigende situaties” ontvluchten. Reuters rapporteerde over het partnerschap genaamd Humanity Ventures, dat de miljardair heeft ondertekend samen met het creditcardbedrijf Mastercard. Pueblo sin Fronteras beweert precies zulk “ontsnappen aan levensgevaar” mogelijk te maken. Of zij ook de ontvanger is van dergelijke bijdragen is nog steeds onderwerp van speculatie.

Zowel Democraten als Republikeinen hopen op een meevaller

Wie politiek gezien baat bij de karavaan zal hebben, is onzeker. De Republikeinen zouden kunnen profiteren van de angst van veel Amerikanen voor een ongecontroleerde golf van immigratie. Ze zijn bang dat toegeven aan de migrantenstoet tot nog meer van soortgelijke pogingen zou kunnen leiden. Daarom hebben Donald Trump en zijn regering alle vormen van toeschietelijkheid uitgesloten.

De Democraten hopen daarentegen op solidariteit-stemmen van immigranten uit de Spaanstalige gemeenschap in de V.S. – hoewel door de positieve economische ontwikkeling ook daar recent de populariteit van de president duidelijk is toegenomen. De regering van Venezuela zou er op kunnen hopen de aandacht af te leiden van zijn eigen crisis en de Verenigde Staten in diskrediet te brengen – maar vooral Honduras, waar bij de presidentsverkiezingen volgend voorjaar een pro-V.S., anti-communistische kandidaat het zal opnemen tegen de hoop van de socialisten.

Door Reinhard Werner

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN