Apple wees in 2015 diversificatie van de Chinese supply-chain af

Het senior management van Apple verwierp in 2015 het advies van hun staf te beginnen met het wereldwijd te gaan diversifiëren van de in China geconcentreerde productieketen, berichtte The Wall Street Journal.

Meeste geglobaliseerde technologiebedrijven hebben wel te kampen gehad met wat verkoop verlies en aanleveringsproblemen als gevolg van de uitbraak van het coronavirus in China. Maar de productie van Apple is “verlamd geraakt” vanwege de concentratie van de productieketen rondom het “Longhua Science & Technology Park” in de provincie Shenzhen in het zuiden van China, volgens een onderzoeksrapport gepubliceerd door de Wall Street Journal (WSJ) op 3 maart.

Komende van een sterk eindejaarsverkoop in 2019, gerelateerd aan de introductie van de iPhone 11 in september, hebben Wall Street-analisten zich in januari laten leiden door Apple en de prognose dat het een record kwartaalomzet zou behalen van tussen de $ 63 miljard en $ 67 miljard. Maar nadat beleggers half februari zijn geïnformeerd dat de voorspellingen niet langer betrouwbaar waren vanwege het COVID-19 coronavirus, daalde de waarde van de aandelen van Apple met meer dan $ 200 miljard alvorens er een bescheiden herstel plaatsvond.

Volgens WSJ-interviews met bronnen die bekend zijn met het voorstel in 2015, kregen Apple CEO Tim Cook en het managementteam toen een plan gepresenteerd om de productie van ten minste één product uit te breiden naar Vietnam. Vanwege de geavanceerde logistiek die gepaard gaat met de leveringen binnen de productieketen en de door de klant verplichte ISO 9000-certificeringsvereisten voor de uiteindelijke montage, werd in het plan de behoefte aan een lange termijn-strategie beschreven om werknemers op te leiden en een nieuw “cluster” van componentenleveranciers buiten China te creëren.

In aanvulling op de gebruikelijke productieproblemen door menselijke fouten, is Azië onderworpen geweest aan verstoringen als gevolg van extreme weersomstandigheden, aardbevingen en politieke omwentelingen. Dergelijke verstoringen hebben het risico hoge kosten te veroorzaken, negatieve klantervaringen te creëren en de reputatie van het merk te schaden. Dat verklaart waarom de meeste fabrikanten van technische apparaten geavanceerde strategieën gebruiken als rampenplan en risico’s te beperken door de productie te verspreiden over een aantal geografisch gescheiden locaties.

Toen Tim Cook in 1998 door Steve Jobs werd aangeworven om de activiteiten van de bijna failliete Apple Computer te rehabiliteren, bespaarde hij geld door snel de Amerikaanse productiefaciliteiten van Apple te sluiten en de productie uit te besteden aan ‘Original Device Manufacturers’ (ODM’s). De grootste ODM van Apple is het in Taiwan gevestigde Hon Hai Precision Industry Co. Ltd. (Foxconn), de grootste ODM ter wereld met ongeveer 250.000 werknemers.

Foxconn heeft productielocaties in Taipei, Suzhou, Mexico City, Madrid en Cleveland, maar het grootste deel van de productie vindt plaats in China. Apple profiteert van de assemblage-expertise van Foxconn en enorme schaalvoordelen. Van de $ 1.099 die Apple zijn klanten in de winkel rekent voor zijn vlaggenschip, de iPhone 11 Pro Max, wordt Foxconn slechts zo’n  $ 21 per stuk betaald.

Topmanagers van Apple schoven het in 2015 voorgestelde risicospreidingsplan ter zijde en verhoogden de inzet op China als een “stabiele, efficiënte, goedkope productiebasis met een rijk netwerk van leveranciers die hebben bijgedragen aan de winstgevendheid van Apple”, aldus het WSJ-rapport.

Apple is zwaar getroffen door de combinatie van de 18-maanden durende Sino-VS handelsoorlog en de uitbraak van het coronavirus die de productie en transport in China heeft afgesloten. Maar CEO Cook vertelde Fox Business Network op 28 februari dat China het coronavirus onder controle krijgt en Apple “zal geen ingrijpende fundamentele verandering aanbrengen.”

De WSJ benadrukte dat Apple is begonnen met een diversificatie experiment door een kleine hoeveelheid productie buiten China te brengen, waaronder de assemblage van draadloze oordopjes in Vietnam, betaalbare iPhones in India en sommige Mac Pro-computers in Wisconsin. Maar het is niet de bedoeling van Apple om de China productiestrategie te veranderen.

De Epoch Times meldde op 29 februari dat Microsoft en Google beiden sneller handelen bij het verplaatsen van de productie van elektronische apparaten van China naar Vietnam en Thailand in Zuidoost-Azië. Beide bedrijven zijn van plan hun hardwareassortiment uit te breiden voor consumenten als aanvulling op hun software en cloud-gebaseerde producten in een poging om voor klanten de ecosfeer na te bootsen die Apple heeft gemaakt tot het meest waardevolle bedrijf ter wereld te worden.

Door Chriss Street

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN