Baby met open ruggetje komt gezond ter wereld na operatie in baarmoeder

Een ongeboren baby’tje onderging een wervelkolom-operatie in de baarmoeder van haar moeder en is gezond geboren, aldus Britse mediaberichten deze week.

De 19-jarige Georgia Axford en 21-jarige Tyler Kelly, vertelden dat ze er tijdens een echo in de 20ste week achterkwamen dat het meisje ‘spina bifida’ had, oftewel een open ruggetje.

Sommige mensen die deze aandoening hebben kunnen zonder handicap leven, maar andere zijn door de aandoening “misschien zelfs verlamd”, aldus de Amerikaanse “Centers for Disease Control and Prevention” (CDC)

Volgens een bericht in de Gazette-series werd het koppel geadviseerd een abortus te ondergaan, maar in plaats daarvan hebben ze voor een operatie gekozen. De operatie kon niet in het Verenigd Koninkrijk gedaan worden, dus ging het paar naar Duitsland en betaalde meer dan €9.500. De baby, Piper genaamd, onderging op 13 juni in het Universitair Ziekenhuis te Giessen de operatie, waarbij haar rug gesloten werd.

“Het gaat heel goed met haar”, zei Axford over het meisje, volgens de Gazette op 19 november. “Het is geweldig om haar glimlachje te zien, het is een lief baby’tje en de artsen hopen dat de operatie zal helpen in de komende jaren.”

Ze voegde eraan toe: “We kunnen gewoon niet beschrijven hoe dankbaar we zijn dat mensen tot elkaar kwamen. Als er een crisis is, is het goed om te zien dat zoveel mensen ons steunen.”

“Ongeveer een jaar geleden hadden we er nog nooit van gehoord, maar dankzij de steun die we kregen hoorden we over de behandeling”, voegde Axford eraan toe. “We kregen berichten vanuit heel Engeland en we zouden al die mensen, die zich in dezelfde situatie bevinden, willen adviseren om de behandeling te overwegen.”

De operatie was duur, maar Kelly zei dat hij dezelfde beslissing opnieuw zou nemen.

“Piper leeft haar leventje en de artsen hebben gezegd dat haar benen werken”, zei hij. “We weten dat er problemen zullen komen, maar we zullen ze aan moeten pakken wanneer ze zich voordoen.”

De familie hoopt dat het meisje over een paar maanden zelfstandig rechtop kan zitten en dan weten ze of de behandeling een succes is.

“Over een paar maanden zal ze in haar eentje rechtop kunnen zitten en dat helpt om te kunnen zien of het werkt”, vertelde Axford de Daily Mail.

Diagnose

“Spina bifida kan worden vastgesteld tijdens de zwangerschap of nadat de baby is geboren. Spina bifida occulta wordt mogelijk pas gediagnosticeerd tijdens de late kindertijd of de volwassenheid, of het wordt misschien nooit gediagnosticeerd”, aldus de website van de CDC.

Verder staat er: “Spina bifida ontstaat in de eerste paar weken van de zwangerschap, vaak voordat een vrouw weet dat ze zwanger is. Hoewel foliumzuur geen garantie is dat een vrouw een gezonde zwangerschap zal hebben, kan het nemen van foliumzuur het risico bij de vrouw verminderen dat de zwangerschap beïnvloed wordt door spina bifida. Omdat de helft van alle zwangerschappen in de Verenigde Staten ongepland is, is het belangrijk dat alle vrouwen die zwanger kunnen worden dagelijks 400 mcg (0,4 mg) foliumzuur innemen.”

“Spina-bifida kan variëren van mild tot ernstig. Sommige mensen hebben weinig tot geen verminderde vermogens. Andere mensen kunnen beperkt zijn in de manier waarop ze bewegen of functioneren. Sommige mensen kunnen zelfs verlamd raken of niet in staat zijn om te lopen of delen van hun lichaam te bewegen”, aldus de website.

Door Jack Phillips

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN