Bank of England waarschuwt voor een ‘no-deal’ Brexit

LONDEN – Het slechtst denkbare scenario, van een ‘no-deal’ Brexit, zou Groot-Brittannië in zeer slechte economische omstandigheden kunnen storten. Volgens de Bank of England (BoE), erger dan die veroorzaakt door de wereldwijde financiële crash van een decennium geleden.

Het duistere doemscenario is geen voorspelling, maar de slechtst denkbare uitkomst van een ‘chaotische’ no-deal Brexit, uiteengezet door de centrale bank als onderdeel van een door de overheid gesanctioneerde analyse.

De BoE waarschuwde dat de economie met maar liefst 8 procent in één jaar zou kunnen krimpen, en in het geval van een chaotische no-deal, kon 25 procent van de waarde van de pond worden weggevaagd.

De analyse, gepubliceerd op 28 november, was onderdeel van een uitgebreide stresstest om te zien hoe goed voorbereid Groot-Brittannië is op de ergst mogelijke financiële stormen die de komende jaren door verschillende factoren kunnen worden veroorzaakt, waaronder de Brexit.

De centrale bank concludeerde dat de banken in Groot-Brittannië in goede vorm waren, klaar om te kunnen omgaan met alles wat de Brexit hen oplegt.

De eigen analyse van de overheid van de financiële impact van Brexit, die dezelfde dag werd gepubliceerd, concludeerde dat een no-deal Brexit in 15 jaar tijd het BBP met 9,3 procent zou kunnen verminderen.

‘Geen rooskleurig beeld’

Bedrijven, vertegenwoordigers en analyses waarschuwen al maanden voor de gevaren van een no-deal Brexit, een vooruitzicht dat gevreesd wordt door de markten.

Rain Newton-Smith, hoofd econoom van de bedrijfsorganisatie, het CBI, zei: “Deze voorspellingen geven geen rooskleurig beeld voor de lange termijn van een no-deal Brexit of een deal naar Canadees voorbeeld. Het verwijst zeker enkele van de meer vergezochte ideeën, dat een Brexit met een onzachte landing de economie niet ernstig zal schaden, naar het land der fabelen.”

Nu parlementariërs klaar zijn om te stemmen over de controversiële Brexit-deal van premier Theresa May, hebben aanhangers van een echte breuk met het Europese blok, de BoE beschuldigd met ‘Project Fear’ bezig te zijn (of angst te zaaien voor het project),  met wetgevers te dwingen in de richting van de deal van May, te gaan of om Brexit helemaal te vermijden.

Maar BoE-bestuurder Mark Carney ontkende de beschuldigingen van bangmakerij.

“Het Parlement heeft om deze analyse gevraagd”, vertelde hij in een persconferentie. “Het is niet de bedoeling dat mensen bang worden, het moet geruststelling bieden dat, zelfs als dit gebeurd zou zijn, wat niet waarschijnlijk is, het systeem er meer dan klaar voor is.”

“Onze taak is niet om het beste te hopen, maar ons voor te bereiden op het ergste”, zei hij.

Na twee jaar zijn de scheidingspapieren tussen de EU en Groot-Brittannië eindelijk opgesteld zijn en staan klaar om te worden ondertekend – in de vorm van een stemming door Britse wetgevers op 11 december.

‘All bets are off’

Die deal zou voor Groot-Brittannië een bepaald Brexit-traject betekenen, een overgangsperiode die de status quo van bepaalde elementen, met name de douane, handhaaft. Maar, omdat algemeen verwacht wordt dat parlementariërs de kleine meerderheid van May in het parlement zullen wegvagen en de deal zullen verwerpen, omdat ze te veel macht aan de EU geeft, is de situatie moeilijk in te schatten.

Als wetgevers de deal van May verwerpen, zijn de mogelijke uitkomsten: Groot-Brittannië verlaat de EU zonder een deal te hebben gesloten, wat betekent dat ze zullen moeten handelen volgens de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO); dat het parlement de zaak opnieuw aan het Britse volk voorlegt in een tweede referendum, wat zou kunnen betekenen het opgeven van de Brexit; heronderhandelen met de EU; of een vertraagde Brexit.

Alle Brexit-versies zullen een negatievere impact hebben op de economie, dan het blijven in het handelsblok met 27 leden, aldus de eigen analyse van de regering, gepubliceerd op dezelfde dag als het rapport van de bank.

Die analyse toont aan dat een no-deal Brexit een totale vermindering van 9,3 procent van het BBP in 15 jaar kan betekenen. May’s deal komt als beste uit de bus, maar het BBP daalt nog steeds met 3,9 procent in vergelijking met de status-quo (geen Brexit).

In een no-deal Brexit verlaat Groot-Brittannië de EU zonder een overeenkomst op maat en moet het op korte termijn aan de standaard handelsvoorwaarden van de WTO voldoen. Maar dat zou een ‘chaotische’ Brexit kunnen betekenen, omdat Groot-Brittannië zich op 30 maart losmaakt van het uitgebreide EU-kader dat alle regelgeving omvat van werknemersrechten, reclamevoorschriften, handel en douane.

De BoE benoemt als het slechtste scenario een “chaotische” no-deal Brexit die het grensverkeer tot stilstand brengt en het vertrouwen van de financiële markten in Britse instellingen doet slinken.

Het resultaat zou zijn dat de pond bijna naar het niveau van de dollar gebracht wordt, de huizenprijzen met 30 procent omlaag zouden gaan en de inflatie naar een piek van 6,5 procent te brengen.

Een louter ‘verstorende’ Brexit, waar goederen over de grens blijven stromen maar onderhevig zijn aan tarieven en andere belemmeringen, zou volgens het rapport een daling van het BBP van 3 procent betekenen.

Door Simon Veazey

Volg Simon op Twitter: @spveazey 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN