Barr, Durham brengen het ‘Spygate’ onderzoek naar het buitenland

Het onderzoek van het Ministerie van Justitie (Department of Justice of (DOJ)) naar het spionage tijdens de campagne van president Donald Trump in 2016 wordt wereldwijd, met procureur-generaal William Barr en de Amerikaanse advocaat John Durham, die gesprekken en ontmoetingen hebben met ambtenaren uit Italië, Australië, het Verenigd Koninkrijk en andere landen.

De Australische premier Scott Morrison vertelde Trump tijdens een telefoongesprek dat zijn regering bereid is te helpen met het onderzoek, bevestigde een woordvoerder van Morrison aan The Epoch Times. Volgens een brief aan Barr van Joe Hockey, de ambassadeur van Australië in de Verenigde Staten, had Australië al sinds 28 mei, slechts twee weken nadat de procureur-generaal Durham had aangesteld om het onderzoekswerk te leiden, aangeboden te helpen met het onderzoek.

“De Australische regering is altijd bereid geweest om te helpen en samen te werken om zodoende meer licht te werpen op de aangelegenheden die onderzocht worden”, zei de woordvoerder van Morrison.

“De premier bevestigde deze bereidheid opnieuw in een gesprek met de president”, zei de woordvoerder, verwijzend naar een telefoongesprek waar een artikel van The New York Times op was gebaseerd.

Trump deed de introducties met Australië en Italië op verzoek van Barr, vertelde een DOJ-functionaris aan ABC op 1 oktober. Barr en Durham ontmoetten hoge functionarissen van de Italiaanse inlichtingendienst tijdens een reis naar Italië in de week van 26 augustus, bevestigde diezelfde functionaris.

“Zoals het Department of Justice (DOJ) eerder heeft aangekondigd, onderzoekt een team onder leiding van de Amerikaanse procureur John Durham de oorsprong van het Amerikaanse contraspionage-onderzoek van de 2016 presidentiële Trump-campagne. De heer Durham verzamelt informatie uit verschillende bronnen, waaronder een aantal andere landen”, zei DOJ-woordvoerster Kerri Kupec in een verklaring, aldus ABC.

“Op verzoek van procureur-generaal Barr heeft de president contact opgenomen met andere landen om hen te vragen de procureur-generaal en de heer Durham voor te stellen aan de juiste ambtenaren.”

De DOJ reageerde niet op een verzoek van The Epoch Times om de verklaringen van ABC te bevestigen.

Durham bekijkt ook informatie die zijn team heeft ontvangen van particulieren uit de Oekraïne, bevestigde een DOJ-woordvoerder aan The Epoch Times.

Het onderzoek van Durham verloopt wereldwijd, terwijl Barr en Trump steeds vaker worden aangevallen door Democraten in het Congres en hun media-bondgenoten over een telefoontje dat de president had met de Oekraïense leider Volodymyr Zelensky. Tijdens dat telefoongesprek informeerde Trump naar een server verbonden aan het cybersecuritybedrijf CrowdStrike, die de server van het Democratic National Committee analyseerde nadat deze naar verluidt was gehackt door Russische inlichtingendiensten.

“Barr volgt de feiten die hem leiden naar hoe het foute verhaal over een geheime verstandhouding begon”, schreef Jim Jordan (Republikein voor Ohio) op Twitter. “Dit soort speurwerk vereist praten met inlichtingendiensten over de hele wereld. Daarom verzamelt hij informatie van onze bondgenoten, zoals Australië, Groot-Brittannië en Italië.

“Democraten zijn bang voor wat Barr’s feiten zullen onthullen. Dat is waarom ze hem proberen te dwarsbomen. Maar hij zal de waarheid vinden.”

De FBI-contraspionage van de Trump-campagne begon officieel op 31 juli 2016, op basis van een tip over een gesprek tussen Trump-campagne partner George Papadopoulos en de Australische diplomaat Alexander Downer. Papadopoulos vertelde Downer tijdens een vergadering in Londen dat de Russen “gevoelige informatie” hadden over de toenmalige kandidaat Hillary Clinton.

De FBI-onderzoekers kregen uiteindelijk een bevelschrift van FISA (Foreign Intelligence Surveillance Act) voor Trumps campagne assistent Carter Page. Hoewel de omvang van de spionage nog steeds niet openbaar is, is het mogelijk dat de communicatie van de hele campagne onderschept werd via het FISA-bevelschrift voor Page.

De aanvraag voor het FISA-bevelschrift was sterk afhankelijk van een onderzoeksdossier van de oppositie over de toenmalige kandidaat Trump, samengesteld door de voormalige Britse spion Christopher Steele, met wie de FBI de banden verbrak nadat vernomen werd dat hij naar de media lekte. Steele betaalde tweede- en derdehands bronnen, welke banden hadden met het Kremlin, voor informatie in het dossier; de Clinton-campagne en het Democratic National Committee betaalden voor het Steele-dossier via het advocatenkantoor Perkins Coie.

Het Steele-dossier werd voor en na de verkiezingen van 2016 op grote schaal verspreid onder de media en functionarissen binnen de Obama regering. Een FBI-functionaris in Italië was één van de eersten die een exemplaar ontving.

Het FBI-onderzoek naar de Trump-campagne evolueerde tot het Special Counsel onderzoek (2017–2019) onder leiding van Robert Mueller, nadat Trump in mei 2017 FBI-directeur James Comey had ontslagen. Mueller voltooide zijn onderzoek in maart en concludeerde dat er onvoldoende bewijs was om vast te stellen dat Trump samenspande met Rusland ter beïnvloeding van verkiezingen van 2016.

Sommige van dezelfde media die de ontkrachte Trump-Rusland complottheorie bleven voortzetten, bekritiseren nu Barr’s onderzoek. De Washington Post suggereerde dat Barr’s openingen naar Italië en Australië “een samenzweerderige focus heeft”, terwijl een verslaggever van de New York Times, zonder enig bewijs, schreef dat Trump “federale wetshandhavingsbevoegdheden gebruikt om zijn politieke vooruitzichten zeker te stellen” en “af te rekenen met zijn veronderstelde ‘deep state’ vijanden.”

“Bill Barr doet precies wat hij zou moeten doen: het onderzoeken en het uitspitten van hoe een samenzwering over een geheime verstandhouding, zonder enige gegronde basis, zich heeft kunnen verspreiden binnen de hogere niveaus van ons ministerie van Justitie en Amerika gedurende 3 jaar bij de keel greep”, schreef volksvertegenwoordiger Mark Meadows (Republikein voor N. C.) op Twitter.

“Men moet zich afvragen waarom de mensen die de hoax van de Russische collusie het luidst verspreidden, dezelfde mensen zijn die er nu fel op tegen zijn de ware oorsprong ervan te onderzoeken. Verontrustend.”

Het Durham-onderzoek liep al geruime tijd parallel met een losstaand, uitgebreide evaluatie van de Page FISA-aanvraag, uitgevoerd door DOJ-inspecteur-generaal Michael Horowitz. In een brief op 13 september aan wetgevers, schreef Horowitz dat hij een kopie van het rapport bij de DOJ had ingediend. Zijn team had meer dan 1 miljoen stukken bekeken en meer dan 100 interviews afgenomen.

Horowitz is verplicht om bewijs van enige criminaliteit door te geven aan Durham, die de bevoegdheid heeft om aanklachten in te dienen tegen elke vermoedelijke dader. Horowitz vertelde de wetgevers onlangs dat hij in contact is geweest met Durham.

Hooggeplaatste Democraten en hun media-bondgenoten schilderen het Barr-Durham-onderzoek af als een politiek wapen dat Trump hanteert als onderdeel van zijn campagne voor 2020. Daarbij hebben zowel de media als die wetgevers soms hun toevlucht genomen tot dingen weglaten en bedrog.

Sommige media die verslag uitbrachten over het telefoongesprek van Trump met Zelensky, hebben bijvoorbeeld meer dan honderd woorden uit het transcript overgeslagen in een kennelijke poging om Trump’s verzoek om een ‘gunst’, te koppelen aan zijn verzoek om onderzoek te doen naar mogelijke ongepastheden door voormalig vice-president Joe Biden, welke een presidentskandidaat voor 2020 is. Het gedeelte dat door de media werd overgeslagen, verwijst naar Trump’s opmerkingen over de CrowdStrike-server.

Bovendien verzon vertegenwoordiger Adam Schiff (Democraat voor Calif.) delen van het Trump-Zelensky transcript tijdens zijn verklaring op een hoorzitting van de House Intelligence Committee, welke hij voorzit. Schiffs gefabriceerde versie van het transcript deed het lijken dat Trump Zelensky onder druk zette om Biden te onderzoeken. Nadat hij hierover aangesproken werd, zei Schiff dat hij dit voor de grap deed. In reactie daarop heeft Trump Schiff opgeroepen af te treden omdat hij valse verklaringen aan het Congres heeft afgelegd.

Op 2 oktober suggereerde de president voor het eerst dat het lopende onderzoek zou kunnen leiden tot een ‘grote rechtszaak’.

“Ik heb er een lange periode nauwkeurig naar gekeken. Hoe het begon, waarom het begon, het zou nooit meer een andere president moeten overkomen. Maar ik heb erover gesproken vanuit het standpunt van het instellen van een grote rechtszaak en ik heb het er al lang over gehad. We hebben de corruptie, die te maken heeft met wat ze mijn mensen hebben aangedaan, onderzocht. Ze hebben namelijk veel mensen vernietigd”, zei Trump.

Door Ivan Pentchoukov

Volg Ivan op Twitter: @ivanpentchoukov

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN