Beginnersgids voor vogelen in de achtertuin

Als je deze lente thuis bent, zie je wellicht verschillende vogels die in je buurt leven. De verschillende geluiden die ze maken, hun kleurrijke veren en het afwisselende gedrag kunnen heel vermakelijk, vrolijk en leerzaam zijn. 

Vogelen in de achtertuin is een prachtig tijdverdrijf. Je kunt er op ieder moment mee beginnen, maar zeker in deze unieke tijd. De beste manier om te starten is te beginnen met het voeren van de vogels in je achtertuin. Hier zijn een paar eenvoudige adviezen en tips om een vogelbuffet op te zetten.

De voederbak

Je kan gewoon wat vogelzaad kopen en het op de grond strooien. Al snel zullen vogels het vinden en de informatie verspreiden. Binnen ongeveer een week zal het deel uitmaken van de selectie van vogelvoederplaatsen in de buurt. De “voederbak” kan dus gewoon de grond zijn. Dit zal een groot aantal gewone vogels aantrekken, zoals mussen, Turkse tortels, duiven, koolmezen, vinkjes en nog veel meer.

Als je buurt veel buitenkatten heeft, is dit echter niet de beste optie. Gelukkig zijn er allerlei soorten voederbakken op de markt die kunnen helpen je achtertuinvogels tijdens het eten te beschermen.

Vogelvoerbakken zijn er in alle soorten en maten voor alle verschillende soorten zaaigoed en vogels. Vogels kunnen een beetje kieskeurig zijn over voederbakken en het zaad dat ze bevatten. Overweeg om te beginnen met een buisvoederbak met een grote diameter van ongeveer zes tot acht centimeter. Omdat ze veel zaad bevatten, duurt het een tijdje voordat de vogels door de zaadvoorraad heen zijn, en hoef je niet voortdurend bij te vullen. Ze zijn duurzaam en trekken een groot aantal soorten aan.

Probeer het toevoegen van een vetblok in je tuin om je aanbod te verbeteren. De meest voorkomende manier is middels draadkooien die perfect rechthoekige vet(suet)-koeken bevatten. Vogels zijn er dol op! Er zijn ook ‘suet-style feeders’. Dit zijn meestal blokken hout met cilindervormige gaten die passen bij cilindervormige suet-koeken. Deze zijn minder gebruikelijk, maar spechten vinden ze leuk. Kijk ook eens naar ‘suet feeders’ met “staartsteunen”. Dit is gewoon een verticaal oppervlak dat uit de voedingsbodem steekt. Spechten zetten hun staart op dit oppervlak vast, net zoals ze zouden doen als ze zich op een boomstam zouden voeden, waardoor deze meer kans hebben om door een specht bezocht te worden.

(Heronworks / Pixabay)

Een voedertafel is ook een goede keuze. Dat is eigenlijk gewoon een opengewerkte doos. Aangezien dit eenvoudige ontwerp regenwater verzamelt kan je denken aan een doos met afvoergaten en gemaakt van gerecycled plastic. Je kunt er ook zelf één maken van hout, maar zorg er wel voor dat het sterk en duurzaam is met een goede afwerking zodat het niet voortijdig gaat rotten.

Platform bakjes kunnen zowat elk soort vogelvoer bevatten. Hoewel zaad het meest gebuikt wordt, zijn sinaasappels, druiven, bosbessen en andere voedselresten allemaal goed. Het proberen van een grote verscheidenheid aan verschillende voedingsmiddelen in je voederbak zal helpen bij het aantrekken van een grote verscheidenheid aan vogelsoorten. Wij hebben bijvoorbeeld genoten van het kijken naar Baltimoretroepialen die zich aan sinaasappels tegoed deden op onze platform bakjes.

Er zijn verschillende manieren om een platform bakje te monteren. Ze kunnen aan een tak worden opgehangen, aan een hoge paal worden gemonteerd, of gewoon op korte poten, dicht bij de grond. 

Vultrechters zijn een andere goede optie. Ze bestaan meestal uit twee zaadbakken die worden gevoed door een grote zaadtank in het midden. Vultrechters zijn meestal groot en gemaakt van metaal, en vaak op palen gemonteerd. Ze zijn goed voor veel van de grotere vogels die moeite hebben met het eten uit kokers, zoals kauwen, vlaamse gaaien, kraaien en duiven.

Nyjer voedersilo’s zijn voor een speciaal soort vogelzaad genaamd distel of nyjer(niger)zaad, waar vinken van houden. Als je denkt dat je vinken in je omgeving hebt, overweeg dan de aankoop van één van deze. Vinken zijn speelse vogels bij de voederbakken en zijn leuk om naar te kijken! Nyjer voeselsilo’s kunnen eruit zien als buizen met een smalle diameter of zelfs gewoon lange, witte sokken.

(screenshot free video Pexels )

Het plaatsen je voederbak is meestal vrij eenvoudig. Als je bomen op je terrein hebt, hang dan gewoon je voederbak aan een boom. Je lokale tuincentrum of dierenwinkel verkoopt waarschijnlijk veel hangers die speciaal voor dit doel zijn gemaakt. Zorg ervoor dat je het ergens plaatst waar je het vanuit je huis kunt zien, zodat je er optimaal van kunt genieten.

Als je niet veel bomen hebt, overweeg dan om je voederbak op een paal te monteren. Vogelvoerpalen worden verkocht met vorkvormige uitsteeksels aan de onderkant. Steek deze paal gewoon in de grond en stap op de vork om hem vast te zetten.

Voor een meer robuuste paal voederbak kun je overwegen om je voederbak op een houten paal te monteren. Om dit te doen graaf je een gat van ongeveer twee tot drie meter diep, gooi je wat grind in de bodem, maak het grind compact, zet je paal erin, zorg ervoor dat het loodrecht staat, en vul het gat weer op. Zorg ervoor dat het zo veel mogelijk samendrukt. Om je voederbak aan de paal te monteren, schroef je simpelweg L-beugels aan de zijkanten van de paal en schroef je de voederbak vast aan de L-beugels.

Er zijn ook voederbakken die op schuttingen of hekken worden geschroefd. Schroef de hanger gewoon aan de paal en hang je voederbak op.

Het zaad

Nu je je voederbak hebt, wat moet je er dan in doen? Ik raad ‘zwarte olie zonnebloem pitten’ aan om te beginnen. Het is niet overdreven duur, en het trekt veel vogelsoorten aan.

Als je wilt uitbreiden, zijn er veel soorten vogelzaad. Gierst is een klein, wit, bolvormig zaadje. Duiven en mussen zijn er dol op, vooral als het op de grond ligt.

Vet gaat, zoals gezegd, in speciaal daarvoor ontworpen voederbakken. Vet is een must-have. Veel soorten vogels die niet van zaad houden (bijvoorbeeld spechten) houden van vet, dus dit zal je voerstation sterk verrijken en de dingen interessant houden.

Blijf uit de buurt van milo! Milo ziet er in principe uit als bruine gierst. Het is één van de goedkoopste zaden die je kunt krijgen, daarom wordt het gebruikt als vulmiddel in veel vogelzaadmengsels in de supermarkt. De meeste vogels houden er niet van en eten het niet op. 

De vogels

Nu je voederbak gevuld is, zal je vogels gaan aantrekken. Om je op weg te helpen zijn er hier een paar beschrijvingen van hoe gewone vogelsoorten eruit zien. Als je echt aan het vogelen gaat, koop dan een veldgids! Ik heb ontdekt dat ze handig zijn voor het identificeren van vogels die naar je voederbakken komen.

(Piet van de Wiel / Pixabay)

Roodborstje

Roodborstjes zijn één van de gezellige buurtvogels.  Ze hebben een oranje borst en keel, een bruine rug en lichtgekleurde buik. Hij is 14 cm lang en jonge vogels hebben een gespikkelde kop en borst. Roodborstjes bewaken hun territorium fel en zingen het hele jaar door; ook de vrouwtjes zingen.  

Roodborstjes jagen op een heel herkenbare manier; ze zitten stil, laag boven de grond en duiken naar hun prooi. Je zult ze niet zien bij een voederbak, maar ze zullen op je gazon zitten, op zoek naar regenwormen om te eten.

De treurduif

Treurduiven gedragen zich als kleine kippen! Dit zijn beige vogels die graag op de grond eten. Gierst is één van hun favoriete soorten zaad. Hun staart is vrij lang en eindigt in een punt, hoewel ze hun staart vaak verspreiden bij de landing. Ze rennen en stoppen niet zoals roodborstjes, maar lopen langzaam en gestaag met hun hoofd op het ritme van hun stappen. Ze zijn iets groter en molliger dan een roodborstje.

(TheOtherKev / Pixabay)

Spreeuw

Spreeuwen horen bij de mooiste vogels die er zijn. Op afstand zien ze er zwart uit, maar als je ze van dichterbij bekijkt, zie je veel paarse, glimmende blauwe, groene en witte spikkels. Hun verenkleed, is in de winter bedekt met witte vlekken, maar niet in de lente, zomer en vroege herfst. Dit zijn nogal agressieve vogels die vrij hoog in de pikorde van bij de voederbak staan.

 

De Zanggors

Dit is één van de kleinere vogels die er bestaan. Met een lengte van slechts 5 tot 6 centimeter geven ze de voorkeur aan de grond boven voedermiddelen. Ze zijn bruin en wit gestreept over hun hele lichaam, met een overwegend bruine rug met sterk variërende tinten. Op het gezicht hebben ze grote strepen op de onderkant van de wangen die op baarden lijken. Het gebied rond de ogen is meestal wit, terwijl de bovenkant van het hoofd bruin is.

 

(Evelien de Bruin / Pixabay)

De vlaamse gaai

Vlaamse gaaien zijn één van de grootste vogels op deze lijst. Het grootste deel van hun lichaam is grijsbruin. De keel en onderbuik zijn wit. Opvallend zijn een blauw zwarte gestreepte delen op de vleugels, zwarte staart en een zwarte snorstreep. De kruinveren zijn licht van kleur afgewisseld met zwart. 

Ze reageren luid op mogelijke indringers wat als een alarm dient voor andere dieren. Een luid hese schreeuw en een golvende gang door de lucht maken de gaai herkenbaar. 

Het plezier

Vogelen is erg leuk en je kunt er je hele leven van genieten. Deel de geneugten van het lokken en observeren van de vogels in je tuin met je familie. Verfijn je vermogen om vogels te identificeren aan de hand van hun fysieke kenmerken, geluiden en gedrag. Maak een paar foto’s, schets een vogel of twee, en begin met een lijst van vogels die je hebt gezien. Naarmate de tijd vordert, zul je merken dat je allerlei soorten vogels kunt identificeren en opmerken, waar je ook gaat. Het is gewoonweg verbazingwekkend hoeveel vogels er zijn en ze zijn een genot om te zien.

Door AIDAN DANZA

Aidan Danza is een 13-jarige vogelliefhebber. Hij is al zijn hele leven gefascineerd door vogels en vindt het leuk om de vogels te voeren die het hele jaar door zijn tuin bezoeken. Hij schrijft ook een wekelijkse natuurcolumn voor The Epoch Times For Kids Only.

 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN