Begrijp Tibet om China te begrijpen, zegt Tibetaanse president in ballingschap

NIEUW DELHI – De wereld moet de Tibetaanse kwestie begrijpen om te kunnen begrijpen wat er in het hedendaagse China gebeurt, zegt de president van het centrale Tibetaanse bestuur (CTA), ook wel de Tibetaanse regering in ballingschap genoemd.

“Tenzij je Tibet kent, zul je China niet volledig begrijpen”, vertelde dr. Lobsang Sangay aan The Epoch Times in een exclusief interview per e-mail vanuit zijn woonplaats in Dharamshala, India, de plaats van de CTA. “Bestudeer Tibet om volledig te begrijpen waar de Chinese Communistische Partij echt toe in staat is.”

Sangay woonde op 15 oktober een formele bijeenkomst bij op het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, een uniek initiatief sinds zestig jaar, onmiddellijk na de benoeming van Robert A. Destro als de speciale coördinator voor Tibetaanse kwesties. Hij zei dat hij en Destro de kritieke situatie binnen Tibet hebben besproken en ook het recente rapport over massa-arbeidskampen in Tibet.

“We hebben ook gesproken over het belang van een hernieuwde dialoog tussen de vertegenwoordigers van Zijne Heiligheid [Dalai Lama] en de Chinese regering. Ik heb er bij de Amerikaanse regering en speciale coördinator Destro op aangedrongen om druk uit te oefenen op China. Wij bespraken verder de snelle passage van de Tibet Policy and Support Act 2019 in de Senaat”, zei hij terwijl hij in quarantaine zit in Dharamshala, dat zo’n 480 km ten noorden van de hoofdstad van India, New Delhi, ligt.

Sangay zei dat hij niet verrast is dat de Chinese Communistische Partij (CCP) de ontmoeting tussen Sangay en Destro betitelt als “een stap die gericht is op het destabiliseren van Tibet”.

“China moet zich realiseren dat Tibet gedestabiliseerd is door zijn [Chinese] onderdrukkende beleid. China zou moeten kunnen zien dat een zinvolle dialoog met de vertegenwoordigers van Zijne Heiligheid, gebaseerd op de Middenweg-benadering [MWA], de enige manier is om de kwestie van Tibet op te lossen”, zei hij.

“China is er de afgelopen 60 jaar niet in geslaagd de stabiliteit en eenheid te bereiken die het met zijn onderdrukkende beleid heeft nagestreefd. Het heeft het in de afgelopen 60 jaar niet bereikt en gaat het ook in de toekomst niet bereiken tenzij de Tibetaanse kwestie vreedzaam wordt opgelost”, zei hij, toevoegend dat de Tibetaanse kwestie en de Middenwegbenadering tweeledige steun in het Congres van de V.S. en de Trump regering heeft ontvangen.

“De laatste tijd heeft China’s groeiende economische macht veel landen en leiders gedwongen om economische belangen na te streven in plaats van mensenrechten en gerechtigheid. Echter, de vroegere Amerikaanse presidenten sinds George Bush Sr. hebben Zijne Heiligheid de Dalai Lama ontvangen, en prioriteit gegeven aan mensenrechtenkwesties, waaronder de kritieke situatie in Tibet”, zei Sangay.

Hij zei dat de CTA “vredesopbouwende inspanningen” zal bieden aan wie de Amerikaanse verkiezingen wint en ook hulp zal zoeken bij het vreedzaam oplossen van de Tibetaanse kwestie door middel van een op MWA gebaseerde dialoog.

Voorzitter van het centrale Tibetaanse bestuur Lobsang Sangay (L) met Robert A. Destro (C), de speciale Amerikaanse coördinator voor Tibetaanse kwesties, op 15 oktober 2020 bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington. (Met dank aan het kantoor van CTA’s President)

“Of we transformeren China of China transformeert ons”

Sangay zegt dat China economisch is veranderd zonder “politieke liberalisering”, en hij hoopt dat na de CCP-viruspandemie alle democratische naties samen zullen komen om het regime in Peking te confronteren.

“De gelijkgestemde naties die waarde hechten aan rechtvaardigheid, vrijheid, gelijkheid en bovenal democratische manieren moeten samenkomen om de Chinese dreiging te bevechten”, zei Sangay in een e-mail.

“Of we transformeren China of China transformeert ons”, zei hij onlangs op het Vaclav Havel Human Rights Symposium op China.email.

“Het zal niet gemakkelijk zijn en de wereld kan niet wachten in de hoop dat China zal veranderen”, vertelde Sangay aan The Epoch Times. “Vandaag de dag heeft de wereld meer dan ooit geleerd dat China een bedreiging vormt voor de mensenrechten en de democratie in de wereld, naast vele andere dingen.”

Sangay, die internationaal recht en democratie studeerde aan de Universiteit van Harvard, zei dat China zijn “tactiek van soft power en hard power diplomatie” naar andere democratische landen heeft geëxporteerd voor zijn eigen politieke agenda.

“China in de post-COVID wereld zal niet heel anders zijn dan China in deze COVID-tijden”, zei hij.

“Deze maand nog kreeg China een zetel in de VN-Mensenrechtenraad, ondanks het feit dat het één van de ergste mensenrechtenschenders ter wereld is. Zelfs in een tijd waarin de wereld in de greep is van de pandemie, is China volhardend in het herdefiniëren van internationale mensenrechtennormen en het verstoren van alle inspanningen die China verantwoordelijk zouden kunnen houden voor zijn mensenrechtenschendingen in eigen land en elders.”

Sangay zegt dat hij hoopt dat de wereld na de pandemie zijn lesje heeft geleerd dat de democratische wereld transparante systemen moet beschermen tegen autoritaire regimes zoals China, door gebruik te maken van vrijheid van meningsuiting en vrije media.

Spanningen aan de grens tussen India en China

De agressie van China op de grens van de Himalaya met India heeft geleid tot spanningen in het hele gebied, zei Sangay.

“China’s agressieve manoeuvres worden over de hele wereld gevoeld en gezien. Het soort agressie dat we dit keer aan de grens zagen is zeer verontrustend”, zei hij. “Ik heb dit al eerder gezegd en ik zeg dit nogmaals, dit is niet de eerste militaire agressie en dit zal niet de laatste zijn.”

Sangay zei dat India vriendelijk naar China is geweest ondanks de decennium-lange agressie en binnendringing van China aan de grens, maar dat die vriendelijkheid nooit wederkerig is geweest vanuit China .

Hij zei na de bloedige, “betreurenswaardige” gebeurtenis bij de grens tussen India en China in Galwan op 15 juni, dat China India geen andere keuze liet dan harde maatregelen te nemen.

“Vooral een vernieuwd, krachtig beleid dat zorgt voor wederkerigheid in al zijn betrekkingen met China en het opbouwen van een strategisch partnerschap met gelijkgestemde naties is een stap in de goede richting”, zei hij.

“Alle naties moeten deze vraag stellen: Zijn we bereid om een nieuwe wereldwijde gezondheidscrisis te riskeren?” in de post-COVID-19 wereld.

“Hopelijk heeft de wereld tegen het einde van deze pandemie de les geleerd dat democratische en transparante systemen met vrijheid van meningsuiting en vrije media moeten worden beschermd tegen autoritaire regimes, zodat de landen van de vrije wereld samen een eventuele toekomstige pandemie of crisis met succes kunnen overwinnen”, aldus Sangay.

Hij zei dat de Tibetanen de afgelopen zes decennia voortdurend hebben gewerkt aan het versterken van hun zaak en dat zal ook na COVID-19 worden voortgezet.

“Onze voornaamste prioriteiten zijn altijd geweest het oplossen van de Tibetaanse kwestie door middel van een zinvolle dialoog, en een rechtmatige terugkeer van Zijne Heiligheid naar Tibet. En het zal zowel nu als tot het moment dat het zich manifesteert onze prioriteit zijn, ondanks alle uitdagingen die we tegenkomen.”  

Door Venus Upadhayaya

Origineel op 3 november gepubliceerd op The Epoch Times: Understand Tibet to Understand China, Tibetan President-in-Exile Says

Kijk ook naar

 

 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN