Belastingverhogingen en toenemende armoede genoemd als reden voor de Franse protesten

Deel van de gele hesjes demonstranten hekelt geweld nu de protesten zich door Frankrijk en Europa verspreiden

PARIJS – Het is een chaos op Place de l’Etoile, het favoriete knooppunt in het hart van Parijs met de al bijna twee eeuwen oude Arc de Triomphe in haar middelpunt.

De linie politieagenten worden geconfronteerd met honderden demonstranten in gele hesjes. Een vrouwelijke politieagent schreeuwt door een megafoon:”Laatste waarschuwing, we gaan jullie inrekenen.” Haar stem wordt overstemt door de menigte, die snel uitbarst in een geïmproviseerde vertolking van – “La Marseillaise” – een revolutionair strijdlied uit de 18e eeuw en tevens het Franse volkslied.

gele hesjes in Parijs arc de triomphe
Gele hesjes demonstranten komen samen in Parijs

Tegen de tijd dat ze klaar zijn met de laatste regel, “Aux armes, citoyens (Te wapen, burgers!)”, is het de menigte die de politie te lijf gaat, en de eerste linie doorbreekt. Terwijl de politie zich terugtrekt, rennen de demonstranten brullend naar de tweede rij, om de overwinning uit te roepen.

Wat half november in Parijs begon als een protest tegen stijgende belastingen, is het fundament geworden geworden voor een beweging tegen het beleid van president Emmanuel Macron, dat de belastingen verhoogde en, zoals sommigen beweren, de belastingdruk heeft gelegd op de middenklasse.

De andersdenkenden protesteren tegen een stijging van de brandstofprijzen, waar ze Macron, met zijn beleid tegen klimaatverandering, van beschuldigen, en sommigen roepen de president op om af te treden.

De protesten, ook wel de ‘gele hesjes beweging’ genoemd, hebben zich nu ook verspreid naar de buurlanden. Omdat de protesten gewelddadig zijn geworden, is de politie ingeschakeld om de onrust te bedwingen.

Macron, die in Argentinië was voor de G20, heeft het geweld veroordeeld en keerde snel terug naar Parijs om een ​​crisisvergadering te beleggen met leden van zijn kabinet en veiligheidsdiensten om de rellen aan te pakken.

Terugkerend fenomeen

Confrontaties tussen de demonstranten en de orde handhavers zijn bijna een wekelijkse routine geworden in Parijs, waarbij de demonstranten aanvallen, de politielinies doorbreken en de politie traangasgranaten afvuurt om de menigte uiteen te drijven. Demonstranten gebruiken een zoutoplossing om de effecten van het gas te neutraliseren, terwijl de politie traangas herlaadt en de confrontatie opnieuw begint.

Gele hesjes oproerpolitie granaat Parijs
Oproerpolitie staat klaar om een gasgranaat te lanceren op Kleber Avenue in Parijs op 1 december 2018. (David Vives / The Epoch Times)

De meest gewelddadige protestdag was op 1 december, toen de demonstranten de Arc de Triomphe binnendrongen, standbeelden en meubels vernielden en meer dan een miljoen aan schade veroorzaakten. Honderd voertuigen gingen in vlammen op en de brandweer moest meer dan 240 branden blussen.

Het is niet duidelijk welke krachten er achter het geweld zitten van de demonstranten. Veel van de meer georganiseerde groepen onder de demonstranten hebben het geweld veroordeeld.

Bijna 700 mensen zijn gearresteerd in verband met de rellen, waarvan bijna 400 mensen zijn aangeklaagd voor misdaden als illegaal wapenbezit en geweld tegen de ordediensten. De loco-burgemeester van Parijs, Colombe Brossels, zei dat de politie een gebouw heeft gevonden waarin enkele extremistische groepen materiaal hebben opgeslagen om als wapens te gebruiken, zoals hamers en ander gereedschap om de kasseien te breken en stenen naar de politie te kunnen gooien.

Volgens David Michaux, woordvoerder van de politie-unie UNSA, heeft de politie binnen enkele dagen meer dan 10.000 traangasgranaten afgevuurd. “Het was gekkenwerk, een ramp”, vertelde Michaux aan Radio France Info. “We hadden al een tijdje geen munitie meer en het leek bijna mis te gaan.”

‘Bankrekening in het rood’

De frontlinie van de protesten is aan de Champs Elysées, waar de protesten voor het eerst uitbraken. De meest gehoorde klachten zijn de hoge kosten voor levensonderhoud, waarbij hoge belastingen de schuld krijgen.

“Ik ben in de oorlog in Irak geweest, mijnheer”, zei een man van een jaar of vijftig à zestig terwijl hij naar een politieagent keek. “Ik kan niet van mijn pensioen leven, wat kan ik doen?”

Een andere voorbijganger, een oudere vrouw, zei: “Mijn man heeft zijn hele leven gewerkt. Ik ben met pensioen. Mijn bankrekening is altijd in het rood.”

Volgens een recente BVA-enquête steunt 72 procent van de Fransen de gele hesjes bewegingen.

Los leiderschap

Er zijn geen hoofdleiders of een duidelijke structuur voor de protesten. Verschillende groepen, zoals paramedici en studentengroepen, hebben zich aangesloten waarmee de omvang van de beweging is uitgebreid. Veel van de activisten die leiderschap claimen, hebben hun legitimiteit door andere leiders aangevochten zien worden.

Rellen Parijs oproerpolitie gele hesjes
Oproerpolitie staat op 1 december 2018 op het Place de l’Etoile in Parijs. (David Vives / The Epoch Times)

Een delegatie van acht leiders van de beweging ging op 28 november in gesprek met de minister van Ecologie, François de Rugy. De leiders vonden dat de bijeenkomst niet op hun problemen in ging en riepen daarom op tot meer protesten.

Christophe Chalençon, een vertegenwoordiger van Nouveau Collectif des Gilets Jaunes, een van de groepen die de protesten is gestart, zegt dat de groep wil dat de regering opstapt. Jacline Mouraud, een populaire leider van een andere groep, zegt dat de eerste stap in onderhandelingen is dat de regering de belastingverhogingen op brandstoffen terugdraait.

“De regering heeft de oorlog verklaard aan autobezitters”, zei Mouraud in een YouTube-video die viraal is gegaan. “Zodra we in onze auto’s stappen om te rijden, worden we gezien als doelwit, of het nu gaat om accijnzen of nieuwe snelheidsboetes, bij de minste overtreding. Wat doen jullie met al dat geld?”

Maar de gestelde eisen aan de regering zijn niet het enige waar Mouraud en vele anderen zich zorgen over maken; ze zeggen dat ze bedreigingen hebben ontvangen van anarchistische groepen die geen regeling willen treffen en willen dat de rellen doorgaan. Mouraud zei op 3 december dat ze zich niet zou aansluiten bij protesten zonder politiebescherming, omdat anarchistische leden haar met de dood hebben bedreigd en de namen van haar familieleden hebben gepubliceerd op sociale media.

Een delegatie van demonstranten zal op 4 december een ontmoeting hebben met overheidsfunctionarissen.

Door David Vives, the Epoch Times

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN