Beste June: Hoe kan ik een alleenwonende bejaarde ouder helpen?

Beste June,

Mijn moeder is bejaard en woont alleen. Wat kan ik doen om haar te helpen?

Tatiana D., Virginia

 

Beste Tatiana,

Zorg er in de eerste plaats voor dat je haar fysieke veiligheid en emotionele gezondheid in de gaten houdt. Als je niet dicht genoeg bij haar woont om regelmatig langs te gaan, kan een buurvrouw of vriendin dit misschien wel doen, of kan je iemand inhuren. Een dienst gebruiken voor het bezorgen van maaltijden en het schoonmaken kan ook een goed idee zijn.

Er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in het maken van aanpassingen in en om het huis voor ouderen, zoals leuningen en apparaten die minder kracht of precisie nodig hebben en die haar kunnen helpen zo lang mogelijk in haar huis te laten wonen, als dat het doel is. Mijn oma woonde tot over de 90 alleen thuis en droeg een ketting die haar in staat stelde hulp te krijgen als ze zou vallen.

Hoe is je relatie met je moeder? Als er enige spanning is geweest, dan is het nu tijd om wrange gevoelens los te laten. Geen enkele moeder is perfect, en voor sommige vrouwen is het moederschap niet gemakkelijk. En onderschat niet wat je kunt vergeven. In zijn boek “Love as a Way of Life” vertelt Dr. Gary Chapman het verhaal van een vrouw wiens vader haar als tiener heeft misbruikt, maar ze koos ervoor hem te vergeven en aan zijn zijde te staan tijdens zijn laatste weken.

De zorg voor ouderen kan als een last voelen, maar als klein kind was het zeker niet gemakkelijk om voor ons te zorgen. Hopelijk vind je een aantal rituelen die je beiden prettig vindt. Mijn vader at op zondagen ontbijt met zijn moeder in haar latere jaren en spelde vaak gezegden in houten kinderblokjes die op de lijst boven een deur zette zodat ze die op de tussenliggende dagen kon lezen.

Plan je bezoek zo vaak als je kunt, ten minste eenmaal per week als je in de buurt woont, en moedig andere familieleden aan om haar te bezoeken als hun omstandigheden dat toelaten.

Kinderen hebben in hun onschuld grote vreugde en verwondering, en ouderen met hun levenservaringen hebben wijsheid en een onthechting die de meesten van ons midden in ons drukke leven niet kunnen bereiken. Zelfs als deze wijsheid verborgen is onder pijn en klachten, is het mooi en zeker de moeite waard om die te vinden en te waarderen.

Met vriendelijke groet,

June

Heb je een familie- of relatievraag voor onze adviescolumnist, Dear June? Stuur het naar DearJune@EpochTimes.com of t.a.v. Dear June, The Epoch Times, 229 W. 28th St., Floor 7, New York, NY 10001.

June Kellum is een getrouwde moeder van twee en reeds lange tijd Epoch Times journalist die zich bezighoudt met familie, relaties en gezondheidsonderwerpen.

Origineel op 13 oktober 2020 gepublicieerd op The Epoch Times: Dear June: How to Help an Elderly Parent Who Lives Alone

 

 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN