Beste Next Generation: ‘Alleen omdat we iets kunnen doen, betekent niet dat we het perse moeten doen’

Mijn naam is Lee Olson en ik geniet van de Epoch Times, met name de “Next Generation” column. Ik ben onlangs met pensioen gegaan na 48 jaar in de kruideniersbranche te hebben gewerkt, waarvan 43 jaar als zelfstandige, maar dit verhaal komt uit mijn jeugd.

Ik was 14 jaar oud toen ik een rode mini-scooter zag in een plaatselijke ijzerhandel. De mini-scooter was geprijsd voor $125. Omdat ik wist dat ik al de helft van het geld had gespaard, was ik van plan om de rest zo snel mogelijk te verdienen. Ik maaide tuinen om geld te verdienen, en mijn moeder stelde het tarief op $1 per tuin, omdat, zoals ze zei, “Dat alles is wat ze zich kunnen veroorloven.”

Toen ik eenmaal wist dat ik genoeg geld had, kondigde ik aan dat ik naar die winkel zou gaan om mijn mini-scooter te kopen. Mijn moeder zei terloops: “Ik ga met je mee”, maar mijn 14-jarige geest zag het gevaar niet.

Toen ik de winkel binnenliep, ging ik meteen naar de kassa en haalde een pakje biljetten van $1 tevoorschijn. Ik was erg trots op mezelf toen ik die glimmende nieuwe scooter naar een plaatselijk benzinestation duwde om hem te vullen en mijn moeder achterop te zetten en haar mee naar huis te nemen. Nadat ik voor de benzine had betaald, zei ik haar dat ze achterop moest gaan zitten en dat we naar huis zouden gaan.

Toen zei mijn moeder me dat ze niet achterop zou gaan zitten, maar dat ik ook niet op de miniscooter mocht. Ze zei rustig: “Je hebt je huiswerk niet gedaan over deze dingen, maar ik wel.” Je hebt geen rijbewijs voor deze mini-scooter, en je moet 15 jaar zijn voordat je er een kunt krijgen. Bovendien moeten we een helm dragen in de straten van de stad en geen van ons beiden heeft er een.”

Ik was erg boos. Ik vroeg waarom ze me iets liet kopen wat ik niet mocht gebruiken, en ze antwoordde rustig: “Het is jouw geld, je kunt kopen wat je wilt met je geld, maar misschien ga je een volgende keer meer onderzoek doen voordat je een aankoop doet. Maar het rijden op die mini-scooter zonder helm of rijbewijs in de stad is tegen de wet, en in dit gezin overtreden we de wet niet.”

Ik heb vaak aan dat verhaal gedacht en het aan vrienden en familie verteld. Alleen omdat we iets kunnen doen, betekent niet dat we het moeten doen. En denk altijd na voordat je je zuurverdiende geld uitgeeft.

Een andere les en misschien wel de belangrijkste: Mijn trots zou me niet toestaan om terug te gaan naar de winkel en mijn geld terug te vragen, en persoonlijke trots verknoeit alles. Het stond anderhalf jaar geparkeerd in onze keuken (we hadden een heel klein appartement) totdat ik het verkocht aan een vriendin voor de helft van wat ik oorspronkelijk betaald had.

Hoogachtend,

Lee Olson

 

Gebruik maken van een risico-evaluatie tijdens de strijd (CRA).

Ik heb 33 jaar in uniform doorgebracht in twee militaire diensten verspreid over vijf decennia en vier oorlogen (vijf als je die in mijn geheime jas meetelt).

Toen onze drie zonen hun tienerjaren begonnen, gaf ik ze mijn CRA-praatje:

“Voordat je iets doet dat enig risico inhoudt, stel je jezelf de volgende vragen:

Wat levert het op als ik slaag?

Wat is de slechtst mogelijke uitkomst en wat zijn de kosten als het mislukt?

Hoe groot is de kans op succes en mislukking?

En wat kan ik nog meer doen om mijn kans op succes te maximaliseren?”

Toen ik op de middelbare school zat, vloog mijn civiele vlieginstructeur en mentor in op het zandfeest van zijn familie in zijn Ryan PT-22. Hij schatte het optrekken verkeerd in, raakte een boom en stortte neer, waarbij hij zichzelf doodde in het bijzijn van de mensen waar hij zo van hield. Wat een zonde.

Mijn advies aan alle jongeren is om CRA te gebruiken als je op een feestje bent en iemand je een pil aanbiedt die ze uit het medicijnenkastje van haar moeder heeft gestolen; als je vastzit achter een trage oplegger op een kronkelende tweebaansweg en je komt op een recht stuk; of als een vriend je een ritje naar huis aanbiedt, maar je weet dat hij heeft gedronken. Sterf niet bang en dom.

Gary Peppers

_______

Op 61-jarige leeftijd, na de vele ups en downs van het leven, werd ik gevormd door liefde, vriendelijkheid, medeleven en hard werken vanuit de basis van mijn familie. Mijn grootouders kwamen uit Italië en Spanje met weinig, werden burgers van dit grote land en leerden me alles over een goed leven, zelfs meer dan van mijn ouders. Ze lieten me diepe liefde zien, gaven alles wat ze hadden aan iedereen die het nodig had en hadden zelf weinig nodig.

Wij als familie hebben genoten van eenvoudige dingen: elke zondag samen dineren, lachen, lekker eten, samen accordeon spelen met zingen en dansen, en diepe liefde voor elkaar, wat er ook gebeurt. Ze werkten elke dag met plezier en genoten van hun prestaties, hadden een minimale opleiding en verlieten de school in de derde en zesde klas, maar waren veel slimmer dan de meeste mensen.

Dus mijn advies aan de jongere generatie: Je hebt geen materiële zaken of status nodig, en je hebt nergens recht op. Toon simpelweg liefde, vriendelijkheid, medeleven en respect, en werk altijd hard, en ik garandeer je dat je meer zult hebben dan wie dan ook. Je leven zal altijd vervuld worden met de ware betekenis van dit glorieuze leven dat God ons gaf.

Richard Zapata

___________

Zoek een mentor die ervaren is in het leven in de buitenlucht. Als je een jonge man bent, zal die mentor hopelijk je vader, oom of een goede vriend van één van beide zijn. Houd er rekening mee dat er duizenden vrouwen zijn die geschikt zijn als mentor. Als extraatje hebben ze ruimschoots de capaciteit om hun ervaring te delen.

Vissen is een goed begin omdat de meesten van ons in de buurt van een rivier, kreek, vijver, meer of oceaan leven. Van daaruit kun je gaan kamperen of zelfs wandelen. Misschien vind je zelfs de mogelijkheid om te gaan jagen als een geweldige manier om wat beweging te krijgen en je vriezer te vullen met onbewerkt, gezond vlees voor je familie of vrienden. Dit vereist natuurlijk een veiligheidstraining en meer goede uitrusting.

Onderweg zou je zelfs kunnen botsen op een carrière keuze die je de mogelijkheid biedt om je leven in de buitenlucht door te brengen en een fatsoenlijk inkomen te verdienen met meerdere voordelen. Wees daarom bereid om naar de universiteit te gaan en een diploma in biologie en andere gerelateerde onderwerpen te halen. Je kan de nodige informatie vinden in elk outdoor tijdschrift of online. Eenmaal ondergedompeld in de buitenlucht wil je nooit meer terug.

Oh, een laatste opmerking: Laat je elektronische apparaten thuis, of zet ze in ieder geval uit en geniet van de geur van je omgeving en de avonturen van het buitenleven.

Dan Archuleta

__________

Welk advies zou jij de jongere generaties willen geven?

We roepen al onze lezers op om de tijdloze waarden die goed en fout definiëren te delen en de fakkel door te geven, als je wilt, door middel van je wijsheid en welverdiende ervaring. We hebben het gevoel dat het doorgeven van deze wijsheid in de loop van de tijd is afgenomen en dat alleen met een sterk moreel fundament toekomstige generaties kunnen gedijen.

Door Dear next generation

Origineel op 13 oktober 2020 gepubliceerd op The Epoch Times: Dear Next Generation: ‘Just Because We Can Do Something Doesn’t Mean We Should’

Kijk ook naar

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN