Beursvolatiliteit stijgt met meer dan 40 procent door verspreiding van coronavirus: ‘Het is een economische pandemie’

Dit alles creëert een 'wrede vicieuze cirkel' zegt optiehandelaar Kevin Muir, omdat er meer verkoop wordt getriggerd door 'short gamma' optie-handelaren(?)

Terwijl de grote Wall Street-indexen daalden door een hernieuwde angst bij beleggers vanwege een verdere verspreiding van gevallen van coronavirus buiten Azië, piekte een minder bekende marktvolatiliteitsmeter maandag met meer dan 40 procent. Hiermee werd een niveau bereikt dat sinds de paniek op de aandelenmarkt in december 2018 niet meer is gezien en die resulteerde in de ommekeer van het beleid van de Centrale Amerikaanse bank van renteverhoging naar renteverlaging.

De VIX, een index die de volatiliteit van de S&P500 meet, bereikte maandag 26,4 waarmee het de rode-lijn naderde, een drempel van 30, die gekoppeld is aan buitensporige niveaus van onzekerheid, risico en beleggersangst.

“Na geen enkele dag onder de 3% te zijn geweest sinds 2018, reageren aandelen op de impliciete impact van bijna 80.000 bevestigde gevallen van COVID-19. Quarantaines. Gesloten grenzen en havens. Opgeschorte vluchten en vracht. En daarbovenop bereikte de 30-jaar lopende staatsobligatie zijn laagste opbrengst in de geschiedenis”, zei Allen Sukholitsky, hoofd macrostrateeg bij Xallarap Advisory, in een e-mail aan The Epoch Times.

Maar de huidige volatiliteitsdynamiek suggereert dat Amerikaanse aandelen wellicht te maken hebben met meer dan een routinematig tegenslag. Sommige strategieën voor de handel in exotische opties zijn beïnvloed door de volatiliteitspiek, waardoor, volgens ervaren derivatenhandelaar Kevin Muir, markten nog heftiger fluctueren vanwege een bijna geautomatiseerde verkoop van aandelen wat volgens hem kan leiden tot een ‘wrede vicieuze cirkel’.

“Met de daling van de aandelenmarkt zijn we op het punt gekomen dat handelaars een short gamma hebben”, vertelde Muir aan The Epoch Times in een e-mail. “Met short gamma moeten handelaren short gaan met meer aandelen, aangezien ze  dalen, wat leidt tot een reflexieve neerwaartse spiraal. Daar komt nog bij dat, naarmate de beursdaling in heftigheid toeneemt, de handelaren de volatiliteit van hun portefeuille hoger inschatten. Deze actie leidt ertoe dat ze zich nog meer moeten indekken door meer te verkopen”, zei hij.

“Dit alles creëert een wrede vicieuze cirkel”, zei hij. “De echte vraag is waar stopt het?”

De S&P500 volatiliteitsmeter, of VIX, op 24 februari 2020. (Met dank aan TradingView)

‘Het is een economische pandemie’

De laatste keer dat de VIX-maatstaf voor de volatiliteit van de aandelenmarkten een vergelijkbaar niveau bereikte, was in december 2018, toen de Federal Reserve haar berichtgeving over toekomstige monetaire-beleidsmaatregelen aanpaste om paniek op de markten te kalmeren nadat wekenlange onrust biljoenen dollars aan huishoudgeld had weggevaagd.

In wat bekend staat als de “Powell pivot”, beloofde de Fed eerst “geduldig” te zijn met verdere renteverhogingen, waarmee een 3-jarig proces van beleid aanscherping werd opgeschort, hetgeen enkele maanden later werd gevolgd door drie renteverlagingen.

De marktveranderingen van maandag hebben geleid tot hernieuwde oproepen aan de Federal Reserve om de tarieven te verlagen en daarmee virusgerelateerde economische klappen op te vangen.

De S&P500 volatiliteitsmeter, of VIX, op 24 februari 2020. (Met dank aan TradingView)

“We hebben liever een vaccin dan een renteverlaging en we erkennen ten volle dat het monetaire beleid niet geoptimaliseerd is voor het aanpakken van dit soort schokken. Maar hieruit volgt niet dat het juiste beleidspad onder de schok ongewijzigd is gebleven”, aldus Krishna Guha en Ernie Tedeschi van Evercore ISI in een bericht aan klanten, zoals geciteerd door MarketWatch.

Loretta Mester, voorzitter van Cleveland Federal Reserve, zei maandag tijdens een conferentie dat de gevolgen van het coronavirus een “neerwaarts risico” voor de economie vormden en dat “deze nieuwe bron van onzekerheid iets is [dat zij] nauwlettend in de gaten zal houden.” Toch zei ze dat ze tegen het verlagen van de rentes was.

“Ik zou daar op dit moment geen voorstander van zijn”, zei ze, en voegde eraan toe dat “een geduldige benadering bij beleidswijzigingen passend is, tenzij de vooruitzichten wezenlijk veranderen.”

Diane Swonk, hoofdeconoom bij Grant Thornton en Fed-adviseur, zei in een Twitter-post dat een “groeiende consensus onder economen” was dat de Fed de rentes in maart zou moeten verlagen om de uitbraakgerelateerde gevolgen te beheersen.

“Het mag dan nog geen gezondheidspandemie heten, maar het is wel een [economische] pandemie”, schreef ze.

Ondertussen verwachten de markten twee verlagingen tijdens de Fed-rente vaststellingsbijeenkomst van december volgend jaar, zei Sukholitsky.

“Ons basisscenario is twee verlagingen dit jaar, met een hogere waarschijnlijkheid van drie verlagingen dan één verlaging”, voegde hij eraan toe.

Door Tom Ozimek

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN