Beweeg je richting je weerstand

Groei komt zelden voor zonder te duwen tegen wat je tegenhoudt.

Onze geest heeft de neiging zich van datgene af te keren waar we het meest bang voor zijn en de meeste weerstand tegen hebben.  Pijn, frustratie en moeilijkheden zijn dingen waar we natuurlijk niet van houden. Dus zijn het vermijden en het ons afwenden van dergelijke dingen, beschermende handelingen.

Maar toch, dit houdt ons in onze comfortzone, de zone van stagnatie. Groei vraagt om het binnengaan van de weerstand.

Vind elke dag datgene waarbij je de meeste weerstand voelt en beweeg je er naartoe.

Ik bedoel niet dat je iets moet doen wat echt niet veilig is. Vanaf een klif je dood tegemoet springen is geen voorbeeld van een beweging richting je weerstand.

Vind datgene in je zakelijke of persoonlijke leven waarvan je weet dat het goed voor je zou zijn, maar waar je weerstand tegen voelt. Ga daarheen.

Ga er naartoe en kijk het in de ogen.

Ga dichter naar de angst toe en voel het volledig. Open je hart ervoor.

Laat je liefde de weerstand een beetje smelten. Blijf erbij, zelfs als het niet verdampt. Ga er moedig en onverschrokken mee om.

Doe datgene waar je je het meest tegen verzet. Doe het gedurfder en luider dan waar je je comfortabel bij voelt. Doe het vanuit een plaats van liefde. Doe het lang genoeg zodat het je niet meer tegenhoudt, en je relatie tot datgene is getransformeerd.

Vind de vreugde en schoonheid te midden van de weerstand. Vind dankbaarheid te midden van je angst. Speel te midden van je last.

Je hoeft je maar op één klein deel ervan te concentreren, in plaats van op heel de enorme last tegelijk. Je hoeft je hart maar even te openen. En dan nog eens, en nog eens, maar je hoeft je op dit moment geen zorgen te maken over al die “andere momenten”. Alleen dit ene moment.

Ga dichter bij je weerstand staan, open je hart ervoor, doe het meerdere keren en kijk wat er gebeurt.

 

 Door Leo Babauta, www.zenhabits.net

Leo Babauta is de auteur van zes boeken, de schrijver van “Zen Habits”, een blog met meer dan 2 miljoen abonnees, en de maker van verschillende online programma’s om je te helpen je gewoontes te onder de knie te krijgen. Bezoek ZenHabits.net

 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN