Boeren verwelkomen deal met China die naar verwachting de Amerikaanse landbouwexport met tientallen miljarden zal verhogen

WASHINGTON- Amerikaanse boeren in het hele land hebben de gedeeltelijke handelsovereenkomst met China verwelkomd, die een enorme toename in de aankopen van Amerikaanse landbouwproducten inhoudt.

President Donald Trump kondigde op 11 oktober aan dat de Verenigde Staten en China in principe een ‘fase-één deal’ over de handel bereikten en noemde het “een geweldige deal voor de boeren”.

Als onderdeel van de overeenkomst stemde Peking ermee in om voor “40 miljard tot 50 miljard dollar” aan landbouwproducten uit de Verenigde Staten te kopen.

Kevin Paap, boer en directeur van het Minnesota boerenbureau, zei dat de deal “absoluut groot” nieuws was. De toezegging om voor bijna 50 miljard dollar aan Amerikaanse landbouwproducten te kopen, is veel meer dan wat China ooit in een jaar heeft gekocht, voegde hij eraan toe.

China’s recordaankoop van Amerikaanse landbouwproducten was in 2013, toen deze een piek bereikte van ongeveer 29 miljard dollar.

Paap, een soja- en maïsboer uit de omgeving van Garden City in Minnesota, zei dat ondanks de details van de deal nog niet bekend zijn gemaakt, als China echt beloofd heeft om voor 50 miljard dollar aan goederen te bestellen, “dat zeer positief zou zijn voor de landbouw”.

China was de grootste exportmarkt voor Amerikaanse landbouwproducten in 2017, voordat de handelsoorlog begon. De Amerikaanse landbouwexport naar China daalde met meer dan de helft, tot 9,3 miljard dollar in 2018, komende van 24 miljard dollar. En het daalde verder in augustus tot 8 miljard dollar.

Deze aanzienlijke daling in cijfers maakte van China de op vier na grootste markt voor Amerikaanse exporteurs van landbouwproducten.

Tijdens zijn ontmoeting met de Chinese vicepremier Liu He op 11 oktober in het Oval Office, prees Trump de deal en zei: “Er is nooit een deal van deze omvang voor de Amerikaanse boer geweest.” Trump stelde de boeren voor “onmiddellijk te investeren in meer land en grotere tractors.”

Minister van Financiën Steven Mnuchin wees er tijdens de vergadering op dat China zijn aankopen zou opkrikken naar 40 miljard of 50 miljard dollar per jaar “binnen het tweede jaar”. Op 14 oktober vertelde hij CNBC ook dat Peking ermee had ingestemd “de heffingen op de landbouw te verwijderen en met kopen te starten.”

‘Speerpunt’

Sinds het begin van het handelsconflict in 2018 hebben de vergeldingsheffingen van China vooral betrekking op landbouwproducten, waaronder sojabonen, maïs, tarwe, katoen, rijst en kafferkoren, evenals dierlijke producten. Sojaboeren waren een van de zwaarst getroffen groep agrariërs, aangezien ze in 2017 goed waren voor meer dan de helft van de Chinese landbouwaankopen in de Verenigde Staten.

“Omdat de handel in landbouwproducten zo belangrijk is, is dat meestal waarom landbouw vaak de speerpunt vormt bij vergelding in een handelsoorlog”, zei Paap.

Kevin Paap, boer en directeur van het Minnesota boerenbureau in Eagan, Minnesota. (met dank aan Kevin Paap)

De staat Minnesota is de nummer 2 in de varkensvleesproductie van de Verenigde Staten en nummer 3 in de sojaboonproductie, zei Paap, eraan toevoegend dat boeren in Minnesota tot de zwaarst getroffenen behoren in de handelsoorlog tussen de V.S en China.

Vooruitlopend op de onderhandelingen in Washington heeft China de aankopen van Amerikaanse sojabonen opgeschroefd. Sinds begin september kochten Chinese kopers meer dan 3 miljoen ton sojabonen, aldus gegevens van het Amerikaanse ministerie van Landbouw. De futures op sojabonen stegen hierdoor in oktober.

Amerikaanse boeren hebben “te maken met een aantal ernstige financiële en emotionele uitdagingen vanwege het slechte weer dit jaar in de Verenigde Staten, vanwege de lage prijzen, vanwege minder vraag en handelsonzekerheden”, zei Paap.

Het optimisme onder de boeren neemt echter toe, zei hij, vanwege de recente handelsovereenkomst met Japan en de toegenomen druk op het Congres om de nieuwe handelsovereenkomst tussen de V.S., Mexico en Canada door te voeren.

“Als boeren voelen we ons altijd beter als er een zekerheid is qua verkoop”, zei Paap, en hij merkte op dat er altijd het risico is dat China bestellingen annuleert. “Maar we willen zeker optimistisch zijn. En hopelijk zit China aan de onderhandelingstafel om samen te werken en een compromis te sluiten.”

De boeren en ranchers van Nebraska verwelkomen ook de nieuwe handelsovereenkomst met China.

“Het is onze hoop dat dit de eerste stap is in het oplossen van het lopende handelsgeschil”, zei Steve Nelson, een boer en voorzitter van het Nebraska boerenbureau, in een verklaring.

“Hoewel we graag meer willen weten over de details van deze overeenkomst, schenken we zeker onze aandacht aan de berichten dat deze deal een aanzienlijke toename in aankoop van landbouwproducten in de V.S. kan omvatten, zelfs voorbij de vroegere hoeveelheden”, zei hij.

Marktherstel

Volgens Joe Vaclavik, directeur van Standard Grain, een makelaarskantoor in grondstoffen, gevestigd in Tennessee, zijn de prijzen van soja en maïs de afgelopen weken aanzienlijk gestegen.

Hij zei dat marktveranderingen doorgaans traag gaan tijdens het oogstseizoen in de Verenigde Staten, van eind september tot eind november.

De prijs van sojabonen is echter gestegen met ongeveer 90 cent sinds het dieptepunt op 8,50 dollar per bushel in september, zei hij. De maïsprijzen stegen ook met 40 cent.

“Dit zijn geen fantastische prijzen, maar ze zijn beter dan wat we de laatste tijd hebben gezien”, zei Vaclavik. “Dus waar we hoop op hebben, is dat China bonen blijft kopen, terwijl de twee partijen proberen deze eerste fase van de deal uit te werken.”

Volgens de regering Trump zouden er twee of drie fasen in de handelsbesprekingen zijn. De fase één-overeenkomst, die betrekking heeft op intellectueel eigendom, financiële diensten en landbouw, zal naar verwachting in de komende weken worden voltooid en ondertekend.

Als onderdeel van de overeenkomst schortte Washington de tariefverhogingen op Chinese goederen op, die 15 oktober zouden ingaan. Er zijn echter geen plannen gewijzigd voor de volgende fase van 15 procent heffingen die op 15 december van kracht worden. De regering kan dat gebruiken als een hulpmiddel om druk op Peking te behouden als het zich terugtrekt uit verplichtingen.

Volgens Vaclavik is de verplichting van China om tot 50 miljard dollar aan Amerikaanse landbouwproducten te kopen niet realistisch.

“Het zou het vorige record verdubbelen”, zei hij. “We hebben nog nooit iets gedaan in die orde van grootte met China. Ik zeg niet dat het onmogelijk is, maar ik zeg dat het zeer onwaarschijnlijk is.”

Door EMEL AKAN

Volg Emel op Twitter: @mlakan

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN