Brazilië kiest voor rechts met de overwinning van Jair Bolsonaro

Jair Bolsonaro komt aan de macht dankzij zijn overtuigende zege van de Braziliaanse presidentsverkiezingen op 28 oktober. Zijn overwinning markeert een sterke draai naar rechts.  Deze ommekeer zal naar verwachting de Braziliaanse economie – met zijn rijke natuurlijke bronnen – openstellen voor particuliere investeerders, de banden met de Verenigde Staten versterken en een keiharde aanpak van de uit de pan rijzende misdaad ontketenen.

De voormalige legerkapitein versloeg Fernando Haddad, een linkse oud-burgemeester van Sao Paulo wiens Arbeiderspartij symbool werd voor politieke corruptie. Bolsonaro won 56 procent van de stemmen en Haddad 44 procent, met bijna alle stemmen geteld. Overal in de vijfde natie ter wereld stroomden de pleinen vol met zijn aanhangers, de overwinning werd gevierd met vlaggen, muziek en vuurwerk.

“We konden niet blijven flirten met het communisme en het socialisme. Nu zullen we met God gaan”, zei Bolsonaro in een toespraak op Facebook. “Laten we samen de bestemming van Brazilië veranderen. We wisten waar Brazilië op af stevende en nu weten we waar we naartoe willen. ”

Bolsonaro, 63 jaar en al bijna 30 jaar bezig met wetgeving, trok de publieke aandacht met harde uitspraken. Hij heeft beloofd om de rechtsstaat te herstellen naar de grondwet van het land. Zijn strijdlustige politiek plaatst hem onder sterke nationalisten zoals Viktor Orban van Hongarije, Rodrigo Duterte in de Filippijnen, en Donald Trump in Amerika. Voor velen is hij de beste kans om de stervende economie nieuw leven in te blazen en een inefficiënte overheid te optimaliseren.

Vrije val

Sinds het hoogtepunt van de bloeiende grondstof-gedreven economie in Brazilië, zo’n tien jaar geleden, hebben burgers miljoenen banen zien verdwijnen, rijen in ziekenhuizen zien groeien en het geweld zien toenemen tot de piek van 60.000 mensen die jaarlijks worden vermoord. Jarenlang hebben ongeduldige kiezers nieuwsberichten gezien, waarin politici en bestuurders werden opgepakt met koffers vol belastinggeld of op Zwitserse bankrekeningen, terwijl de wegen en scholen op instorten staan.

Haddad, voormalig minister van onderwijs en bestuurder van de grootste stad van het land voegde zich pas later bij de race. Pas nadat de rechtbank voormalig president Luiz Inácio Lula da Silva had uitgesloten van deelname, in verband met zijn gevangenisstraf voor corruptie. Haddad bleek niet in staat om de smet op zijn erfenis te boven te komen.

Bolsonaro wil corruptie dwarsbomen en het dure staatsapparaat inkrimpen door tientallen staatsbedrijven te verkopen. Hij wil belastingen verlagen voor bedrijven en particulieren om de economie een impuls te geven en structurele hervormingen door te voeren, zoals het verlagen van pensioenuitgaven en het vereenvoudigen van de belastingen. Sinds zijn sterke optreden in de eerste verkiezingsronde op 7 oktober droeg hij hiermee bij aan een stijging van Braziliaanse activa .

Het potentieel van Brazilië

Zijn team van economische adviseurs, onder leiding van de door de Universiteit van Chicago opgeleide Paulo Guedes, is van plan om importbelemmeringen te stoppen, nieuwe gesprekken aan te gaan ten behoeve van de vrijhandel en het buitenlandse beleid nauwer aan te laten sluiten op dat van Washington. Als hij daarin slaagt, zou hij de bedrijven in de 1.85 biljoen euro grote Braziliaanse economie aan kunnen slingeren. De grootste economie in Amerika, op de Verenigde Staten na.

“Er ligt veel geld te wachten op Brazilië, één van de opkomende markten met de beste mogelijkheden”, zegt Hari Hariharan, CEO van NWI Management LP in New York, die sinds 1990 in Brazilië investeert. “Als het belastingstelsel wordt aangepakt, wordt Brazilië fantastisch.”

Er is veel veranderd sinds 2005, toen de linkse leiders in de regio – Lula, Nestor Kirchner uit Argentinië en Hugo Chavez uit Venezuela –  het vrijhandelsvoorstel van de Amerikaanse president George W. Bush verwierpen, tijdens de Summit of the Americas in Mar del Plata. Toen Lula de Verenigde Staten en zijn marktvriendelijke beleid nog aanviel.

Moeizaam congres

De hamvraag is of Bolsonaro het vermogen heeft om een ​​diep verdeelde natie te verenigen en een meerderheid in het congres te vormen om de bezuinigingsmaatregelen door te voeren. Een harde verkiezingscampagne liet de nog jonge democratie, die pas sinds 1985 bestaat, op zijn grondvesten schudden. Woede en politiek geweld zijn toegenomen en Bolsonaro zelf werd in september door een fanaticus neergestoken en voerde campagne vanuit zijn ziekenhuisbed.

Terwijl de Social Liberal Party van Bolsonaro tijdens de stemming van het congres op 7 oktober de op één na grootste kracht in het huis van afgevaardigden werd, heeft de partij nog maar 52 van de 513 zetels. En het managen van een zittende coalitie is niet eenvoudig in een congres met 30 politieke partijen.

Hoewel de partij van Bolsonaro waarschijnlijk een meerderheidscoalitie zal vormen, zal het nog steeds niet eenvoudig zijn om zijn agenda door te drukken, zei senator Fernando Bezerra Coelho, de huidige fractieleider voor de senaat.

“Er is een harde kern tegen hervormingen in de kamer, waaronder enkele afgevaardigden uit het kamp van Bolsonaro,” zei Bezerra. “Hij zal moeten onderhandelen.”

Door Bruce Douglas & Mario Sergio Lima, en Bloomberg

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN