Breinbreker: kan jij een vierkant maken door slechts één luciferstokje te verplaatsen?

Logica-puzzels zijn ontworpen om je vermogen tot redeneren te testen en aan te scherpen. Redeneren is zo oud als de heuvels  maar misschien is dat wel de reden waarom deze puzzels nooit verouderen. Ze zijn tijdloos! Als je een puzzel bent gaan oplossen, heb je altijd het gevoel dat je iets nieuws hebt geleerd, zelfs als je de oplossing niet hebt kunnen vinden.

Met name puzzels met luciferstokjes zien er eenvoudig uit, maar uiterlijk kan misleidend zijn. Hoewel sommige puzzels gemakkelijk lijken, zijn er vaak verborgen moeilijkheden die je dwingen om overal te kijken voor het antwoord. Dus, probeer deze eens – het lijkt simpel genoeg.

Hieronder is een illustratie van 4 lucifers die in de vorm van een kruis zijn gerangschikt:

Jouw taak is om 1 lucifer te verplaatsen, en niet meer dan 1, om een vierkante vorm te creëren. Je mag hem verplaatsen naar waar je maar wilt. De eenvoudigste problemen zijn soms het moeilijkst. Dit probleem lijkt misschien onmogelijk, maar dat is het niet.

Scroll niet meteen naar beneden. Neem even de tijd om erover na te denken. Als je denkt dat je het juiste antwoord hebt (of als je volledig verbijsterd bent) scroll dan naar beneden om de oplossing te zien.

 

Geweldig!

Om dit op te lossen moet je klein en buiten de kaders denken. Verschuif de bovenste lucifer naar boven over dezelfde afstand als de breedte van 1 luciferstokje en je hebt een vierkante vorm in het midden van het kruisje gecreëerd, gevormd door de onderste breedtes van ieder luciferstokje.

Was deze vraag oneerlijk?

Gewoonlijk gebruiken luciferpuzzels de lucifer als een eendimensionaal object dat een verticale lijn voorstelt met een vaste lengte; met dit uitgangspunt wordt je gevraagd puzzels op te lossen met grote vormen als rechthoeken, driehoeken en vierkanten, opgebouwd uit 1 of meer luciferstokjes (die elkaar niet eens hoeven aan te raken). Binnen dat raamwerk van regels is er nog genoeg ruimte voor trucjes en problemen.

In dit geval gebruikten we dat alles als afleiding. Misschien nam je aan dat er binnen dat kader iets verborgen moest zitten en was je bezig om daar een oplossing te zoeken.

 

 

door MICHAEL WING

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN