Brexit zaak mag worden voorgelegd aan Hof van Justitie van de EU

LONDEN – Het Britse Hooggerechtshof heeft een aanvraag van de Britse regering afgewezen om te voorkomen dat de hoogste rechtbank in Europa een zaak zou behandelen over de vraag of Engeland het Brexit-proces kan terugdraaien.

Britse politici die tegen het verlaten van de Europese Unie zijn, zouden graag zien dat het Europese Hof van Justitie (EHvJ) beslist of het land zijn kennisgeving over het verlaten van de EU kan intrekken zonder toestemming van de andere EU-leden.

De uitspraak van het EHvJ zou duidelijk maken of de uitkomst van een tweede referendum, als dat zou plaatsvinden, zou kunnen betekenen dat Groot-Brittannië in de EU kan blijven.

Het EHvJ zal de zaak op 27 november horen, maar de Britse regering had een beroep gedaan op het Britse Hooggerechtshof om dat te voorkomen.

Op 20 november verwierpen echter drie van de hoogste rechters van het Verenigd Koninkrijk de aanvraag van de regering.

Het standpunt van de regering was dat wetgevers niet van plan waren het besluit de EU te verlaten ongedaan te maken, en het dus geen verschil zou maken als het Europees Hof van Justitie hierover oordeelde of niet.

De anti-Brexit-politici hopen dat het EHJ zal besluiten dat Groot-Brittannië eenzijdig kan beslissen om in de EU te blijven, ook nadat de onderhandelingen over Brexit voorbij zijn.

Het is onbekend wanneer het Hof van Justitie zijn uitspraak zal doen.

Onderhandelingen en ontslag

De kennisgeving om de EU te verlaten werd gegeven op grond van artikel 50 van het EU-verdrag en werd op 29 maart 2017 door Groot-Brittannië in gang gezet na een spannend referendum op 23 juni 2016.

52 procent van de Britten hadden gestemd ten gunste van het verlaten van het handelsblok van 27 leden in 2016 en 48 procent tegen. Sindsdien hebben ze onderhandeld over de voorwaarden voor de scheiding, voordat Groot-Brittannië op 29 maart 2019 vertrekt.

Vorige week kondigde de Britse premier Theresa May aan dat een terugtrekkingsovereenkomst met de EU is bereikt, maar veel wetgevers zijn niet tevreden met de voorwaarden van de deal. Verschillende wetgevers zijn afgetreden, waaronder Brexit-minister Dominic Raab, die toezicht hield op de onderhandelingen.

Hij schreef in zijn ontslagbrief dat de voorwaarden van de deal neerkwamen op een mengvorm van de douane-unie en de interne markt van de EU.

“Geen enkele democratische natie heeft ooit getekend om gebonden te zijn aan een dergelijk uitgebreid regime, extern opgelegd zonder enige democratische controle over de toe te passen wetten, noch de mogelijkheid te besluiten om de regeling te verlaten”, zei hij.

“Bovenal kan ik de voorwaarden van de voorgestelde deal niet verenigen met de beloften die we in het manifest bij de laatste verkiezingen aan het land hebben gedaan.”

May heeft sindsdien de deal verbeten verdedigd door te zeggen dat Groot-Brittannië drie opties heeft: het ondersteunen van haar deal; de EU verlaten in een wanordelijke “no deal” Brexit, die zeer verstorend zou zijn voor bedrijven en burgers; of Brexit terugdraaien.

“Ik heb er vertrouwen in dat dit ons aanzienlijk dichterbij brengt bij het leveren van waar het Britse volk voor heeft gestemd in het referendum”, zei May toen de deal voor het eerst werd aangekondigd.

“We zullen de controle over onze grenzen, onze wetten en ons geld terugnemen, het gemeenschappelijk visserijbeleid en het gemeenschappelijk landbouwbeleid laten varen en tegelijkertijd banen, veiligheid en de integriteit van het Verenigd Koninkrijk beschermen.”

May heeft Britse wetgevers een stemming over de deal beloofd, waarschijnlijk in december. Maar met een flinterdunne meerderheid in wetgevende kamers, en ongeveer 40 van haar eigen partij die bereid zijn om tegen haar te stemmen, zal ze misschien moeten vertrouwen op stemmen van de Labourpartij (de oppositie), die ook verdeeld is over de Brexit.

Als de deal van May wordt weggestemd, kan dit mogelijk betekenen dat Groot-Brittannië zonder deal uit de EU vertrekt, of zelfs dat de Brexit wordt uitgesteld of helemaal niet plaatsvindt.

Door John Smithies, The Epoch Times

Epoch Times-verslaggever Simon Veazey en Reuters hebben bijgedragen aan dit rapport.

Volg John op Twitter: @jdsmithies

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN