Bristol opgeroepen om band met China te breken in verband met orgaanroof

Een stad in het Verenigd Koninkrijk wordt aangespoord om de stedenband met een Chinese stad te verbreken in verband met China’s orgaanroof bij gewetensgevangenen.

Net als in Nederland hebben veel Britse steden buitenlandse zustersteden. Bristol, in het zuidwesten van Engeland, is verbonden met Guangzhou in Zuid-China.

Actievoerders van ‘Bristol Agains Forced Organ Harvesting’ (BAFOH) beweren dat China gewetensgevangenen gebruikt als een soort “levende orgaanbank”, voor on-demand transplantaties en dat Bristol daarom de banden zou moeten verbreken met Guangzhou.

China beweert dat de transplantatieorganen afkomstig zijn van natuurlijke sterfgevallen en publieke donaties. De transplantatieorganisatie stelt dat het in 2015 opgehouden is om organen van geëxecuteerde gevangenen te gebruiken. Maar deze beweringen kunnen onmogelijk onafhankelijk geverifieerd worden.

Guangzhou heeft één van de grootste transplantatieziekenhuizen ter wereld, volgens BAFOH.

Een Koreaanse journalist kreeg onlangs een lever voor 113.000 euro aangeboden van een ziekenhuis in Guangzhou, tijdens een onderzoek gedaan op verdenking van orgaanroof.

Onderzoekers schatten in dat Chinese ziekenhuizen tussen de 60.000 en 100.000 organen transplanteren op jaarbasis.

Groepen zoals BAFOH en Doctors Against Forced Organ Harvesting stellen al veel langer dat er “een overdaad aan bewijs is” dat orgaanroof de enige verklaring kan zijn voor het grote aantal transplantaties in China.

Bovendien gelooft men in China over het algemeen dat het lichaam heilig is en dat daar niets van verwijderd mag worden voor de begrafenis.

In 2010 bijvoorbeeld, boden slechts 37 mensen hun organen vrijwillig aan. Na een campagne van het regime in 2016 nam dit aantal toe tot 4.080. Er is een continue wachtlijst met ongeveer 300.000 mensen voor orgaantransplantaties in China, wat betekent dat de vraag veel hoger is dan het aantal organen dat vrijwillig voor donatie wordt aangeboden.

Gewetensgevangenen

De enige plausibele bron voor de organen, zegt BAFOH, zijn gewetensgevangenen zoals Falun Gong beoefenaars, Oeigoeren, Christenen en Tibetaanse boeddhisten.

De onderzoekers geloven dat van deze groeperingen, Falun Gong aanhangers de grootste voorraad geroofde organen vormen. Falun Gong is een spirituele methode die sinds 1999 door het Chinese regime vervolgd wordt.

Een rapport uit 2006 van onderzoekers David Matas en David Kilgour stelt dat vitale organen “geconfisqueerd werden om voor hoge prijzen verkocht te worden, soms aan buitenlanders, die lang moeten wachten op vrijwillige donaties van organen in hun eigen land.”

Marvin Rees, burgemeester van Bristol spreekt op 18 september 2017 in New York (Bryan Bedder/Getty Images voor Concordia Summit)
Marvin Rees, burgemeester van Bristol spreekt op 18 september 2017 in New York (Bryan Bedder/Getty Images voor Concordia Summit)

BAFOH diende een petitie in bij de gemeenteraad van Bristol met het verzoek een einde te maken aan de regeling.

Becky James van BAFOH zei dat er een “vorm van medeplichtigheid” is als een stad een zusterstad heeft in China.

“Als een stad verbonden is met een stad van het Chinese regime, zal het Chinees investeringsgeld ontvangen”, zei ze. Grote delen van Bristol worden herontwikkeld met Chinees geld.”

Maar de burgemeester van Bristol Marvin Rees zei dat de stad niet de intentie heeft om de banden met Guangzhou te breken en dat het met het Chinese regime werkte “aan al deze mensenrechtenkwesties”, volgens de BBC.

James zei dat de burgemeester “zich in een moeilijke positie bevond vanwege de Britse standpunt ten opzichte van orgaanroof.”

Sir Alan Duncan, van het Britse Foreign and Commonwealth Office zei in 2016 dat de orgaanroofpraktijken afschuwelijk zijn, maar was sceptisch of het in China “systematisch” werd gedaan of het überhaupt zo was. Hij zei dat er gebrek aan degelijk bewijs was.

Hij zei dat hij informatie had ontvangen van Chinese autoriteiten over hun orgaandonatiebeleid- en regelgeving, die beweerden dat hun donaties binnen een “duidelijk wettelijk kader geregeld worden die voldoet aan internationale standaarden.”

Andere landen hebben schriftelijke moties aangenomen om orgaanroof te veroordelen of te voorkomen dat burgers naar China kunnen reizen voor een transplantatie.

Het Europese Parlement nam in 2016 een schriftelijke verklaring aan om orgaanroof van gewetensgevangenen te stoppen in 2016 en het Amerikaanse congres nam in datzelfde jaar unaniem een besluit aan waarin door de overheid gesanctioneerde orgaanroof in China veroordeeld werd.

Meest recentelijk lichtte de Amerikaanse ‘Congressional-Executive Commission on China’ orgaanroof van geëxecuteerde gewetensgevangenen uit als een bron van zorg voor de Verenigde Staten. Ze drongen er bij het Chinese regime ook op aan om “het oogsten van organen van geëxecuteerde gevangenen in de nationale wetgeving te verbieden.”

Hoe doktoren in China veranderen in moordenaars:

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN