Britse man wil verbod op Chinese staatszender, na uitzenden van gedwongen bekentenis in Groot-Brittannië

LONDEN – Een Britse bedrijfsonderzoeker heeft op 23 november een klacht ingediend bij de Britse toezichthouder over de staatszender van China. Hij zei dat de vergunning zou moeten worden ingetrokken, omdat de zender een verklaring heeft uitgezonden, die hij deed onder dwang tijdens zijn gevangenschap in China.

Peter Humphrey diende de klacht in tegen China Central Television (CCTV) en haar internationale tak, China Global Television (GCTN), wegens het overtreden van de Britse uitzendregels.

Humphrey en zijn vrouw, Yingzeng Yu, een in China geboren Amerikaans staatsburger, hebben twee jaar in de Chinese gevangenis doorgebracht nadat ze waren veroordeeld voor het illegaal verkrijgen van persoonlijke informatie van Chinese staatsburgers.

Het echtpaar, dat een onderzoeksbureau voor bedrijven had, was op contractbasis ingehuurd door farmaceut GlaxoSmithKline voor een onderzoek naar een inbreuk op de beveiliging, Het koppel werd op hun beurt slachtoffer van een onderzoek door de Chinese autoriteiten naar de vermeende omkopingspraktijken van GlaxoSmithKline.

Op de Chinese staatstelevisie werden ze afzonderlijk getoond terwijl zij hun vermeende misdaden bekenden, maar Humphrey zei dat de bekentenis onder dwang en verdoving was gedaan.

CGTN is beschikbaar via gratis en betaalde televisiepakketten in Groot-Brittannië. Naar verluidt wil de zender zijn aanwezigheid in Europa uitbreiden met een nieuwe studio en een productiecentrum dat tegen het einde van het jaar in Londen zal worden geopend.

Humphrey zegt dat hij twee keer moest bekennen.

“Het gebeurde altijd na of tijdens een grote golf van internationale berichtgeving in de media over onze zaak, het was onderdeel van een propagandaoorlog”, zei hij.

Humphrey kreeg hulp bij zijn zaak van Peter Dahlin, een Zweedse activist die ook werd vastgehouden in China en naar verluidt gedwongen werd om in een live-uitzending te bekennen nadat zijn mensenrechtengroep een doelwit werd van de autoriteiten.

Dahlin’s nieuwe rechtengroep, Safeguard Defenders, zegt dat het meer dan 100 gedwongen bekentenissen heeft gedocumenteerd die door CCTV werden uitgezonden. Minstens acht hiervan werden uitgezonden in de Britse ether, zei hij.

“Veel mensen denken dat CCTV deze alleen uitzendt, ze zijn gemaakt door de politie en (het station wordt) gedwongen om ze uit te zenden”, zei Dahlin, maar de journalisten zijn “actief betrokken” bij deze rapportages.

Met het indienen van de klacht willen ze het gedrag van de omroep beïnvloeden, zodat deze “zich zal houden aan basisnormen, zowel aan de wettelijke normen in Groot-Brittannië als aan journalistieke ethische normen”, aldus Dahlin.

De regelgevende instantie voor radio- en televisiezenders in Groot-Brittannië, Ofcom, zei dat ze de klacht “als een prioriteit” beschouwde en “noodzakelijke handhavingsmaatregelen” zou nemen als vastgesteld werd dat er regels waren overtreden.

In 2012 herriep Ofcom de vergunning van het Iraanse staatsbedrijf Press TV na een klacht van journalist Maziar Bahari van Newsweek dat het station een interview met hem had uitgezonden dat gemaakt was terwijl hij werd vastgehouden. Bahari zei dat hij een ingestudeerd interview moest doen met zijn ontvoerders, die hem met executie bedreigden.

Door Kelvin Chan, Associated Press

 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN