China beïnvloedt Europa middels ‘Vriendschapsgroepen’: rapport

Het Chinese regime oefent invloed uit in Europa via zogenaamde ‘vriendschapsgroepen’, die dienen als frontorganisaties van de Communistische Partij, aldus een denktank.

‘Chinese vriendschapsgroepen’ zijn burgerorganisaties die zogenaamd zijn opgericht om banden met China te onderhouden, maar die in feite deel uitmaken van het ‘eenheidsfront’-systeem van de Chinese Communistische Partij (CCP). Dit systeem moet de macht en invloed van het regime in het buitenland doen groeien, volgens een rapport van het ‘Center of Strategic and Budgetary Assessments’ (CSBA), een in Washington gevestigde denktank.

Deze groepen zijn vaak vermomd als organisaties van het gastland zelf, geleid door de eigen burgers  – vaak afkomstig uit de politieke elite klasse en het bedrijfsleven van Europa, waaronder voormalige en actieve politici, vermeldt CSBA.

Maar, volgens het rapport, zijn het eigenlijk frontorganisaties van de CCP, “via zowel directe als indirecte kanalen met de Partij verbonden”, en ze “treden op als spreekbuizen en tussenpersonen om de binnenlandse prioriteiten van China en de doelstellingen van het buitenlands beleid vooruit te helpen.”

Chinese ambassadeur Liu Xiaoming in het Verenigd Koninkrijk spreekt tot de verzamelde menigte op Trafalgar Square op 18 februari 2018, tijdens de Chinese Nieuwjaars-viering in het centrum van Londen (Justin Tallis / AFP / Getty Images)

“Deze groepen die op het eerste gezicht organisch lijken te zijn gevormd door Europeanen, zijn in feite groepen die op de een of andere manier leiding krijgen vanuit Peking”, vertelde CSBA-onderzoeker en co-auteur van het rapport, Jack Bianchi aan NTD, een zusterorganisatie van The Epoch Times.

De vriendschapsgroepen zijn verbonden met instellingen in China van waaruit de groepen “toegang, zichtbaarheid, middelen en mogelijk leiding” krijgen, aldus het rapport. Deze instellingen kunnen onder het formele “eenheidsfront”-systeem vallen of daarbuiten werkzaam zijn.

De ‘Chinese Volksvereniging voor vriendschap met het buitenland’ (CPAFFC), een eenheidsfront-organisatie in Peking, lijkt bijvoorbeeld verbonden te zijn met veel van deze vriendschapsgroepen, aldus CSBA.

In februari riep de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo de CPAFFC uit als “het publieke gezicht van de officiële instantie voor buitenlandse invloed van de Chinese Communistische Partij, de United Front Work Department”.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo spreekt verslaggevers toe tijdens een persconferentie op het ministerie in Washington op 6 mei 2020. (Kevin Lamarque / POOL / AFP via Getty Images)

Het Chinese regime “vertrouwt op de aantrekkingskracht van prestige, toegang en middelen om buitenlandse vertegenwoordigers te kneden en te coöpteren, en oefent een corrumperende invloed uit op leiding gevende burgers van Europa”, ontdekten de CSBA-onderzoekers.

Deze gecoöpteerde buitenlandse elites “speken de gesprekspunten van de partij na, buigen verhalen af ​​die schadelijk zijn voor het imago van Peking, organiseren openbare evenementen die deugden van de partij laten zien, bevorderen handel en investeringen, moedigen technologieoverdracht aan en spreken steun uit voor beleid dat gunstig is voor China.”

Deze vriendschapsgroepen proberen ook de methode van “verdeel en heers” toe te passen door verdeeldheid te zaaien in hun gastlanden en binnen de Europese Unie.

“Een deel van het werk van deze vriendschapsgroepen is om verdeeldheid te zaaien onder politieke en zakelijke elites, in het buitenland, in deze regionale blokken, zodat ze niet in staat zijn om een ​​coherente stem te vormen over het Chinese beleid”, zei Bianchi.

In het rapport werd er bij Europese beleidsmakers op aangedrongen deze groepen beter onder de loep te nemen en maatregelen te nemen om de transparantie en verantwoordingsplicht te vergroten.

Europa zou moeten samenwerken met democratische regeringen over de hele wereld die met soortgelijke uitdagingen van de CCP worden geconfronteerd, aldus het rapport.

Door Alexander Zhang 

Jane Werrell van NTD, een zusterorganisatie van The Epoch Times, heeft bijgedragen aan dit rapport.

Kijk ook naar de Connectie tussen Wall Street en pandemie:

Origineel op 13 augustus, 2020 gepubliceerd op The Epoch Times: China Influences Europe Through ‘Friendship Groups’: Report

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN