China heeft ‘de meest actieve rol’ in de Amerikaanse verkiezingsinmenging zegt nationale veiligheidsadviseur

Het Chinese regime heeft van alle landen het “meest omvattende” programma als het gaat om inmenging in de verkiezing van de VS, en heeft de grootste rol gespeeld in de politieke beïnvloeding, zei de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, Robert O’Brien op vrijdag.

“Er zal altijd propaganda zijn. Er zullen altijd pogingen ondernomen worden om ons te beïnvloeden”, vertelde O’Brien de verslaggevers bij een briefing. “We weten dat de Chinezen de meest actieve rol hebben ingenomen.”

De nationale veiligheidsadviseur was het eens met de opmerkingen van minister van justitie William Barr eerder deze week dat China, in plaats van Rusland, de grootste bedreiging vormt voor de Amerikaanse verkiezingen. O’Brien zei dat hij het 100 procent eens was met de beoordeling van Barr.

William Evanina, de directeur van het National Counterintelligence and Security Center, zei in juli dat Peking de inspanningen om invloed uit te oefenen in het land opvoerde en het beleid van de VS probeert vorm te geven door politieke figuren onder druk te zetten en kritiek op China tegen te gaan. Evanina zei later dat Peking de voorkeur zou geven aan Trump om de verkiezing te verliezen, in het licht van de steeds hardere houding van het beleid ten opzichte van het regime.

President Donald Trump stapt uit Air Force One bij aankomst op Andrews Air Force Base in Maryland op 2 september 2020 . (Mandel Ngan/AFP via Getty Images)

Chinese pogingen om zich te bemoeien met Amerikaanse verkiezingen en politiek, in tegenstelling tot de methodes van Rusland, zijn gericht op het gebruik van economische stimuli of dwang om de zakelijke en politieke elites te beïnvloeden, aangezien dit de spelers zijn die het beleid en de campagneplatformen van de kandidaten vormgeven, vertelde een deskundige eerder aan The Epoch Times. De ambities van Peking reiken echter verder dan alleen maar verkiezingen.

“Het doel van China is om zich in het Westen te verankeren. En daar zo’n machtige  positie te krijgen, dat niemand nee kan zeggen als ze iets willen”, zei Jeff Nyquist, een auteur en onderzoeker van Chinese en Russische strategie, in een eerder interview.

Ambtenaren van de VS, sloegen onlangs alarm dat het regime zich richt op Amerikaanse bedrijfsleiders en ambtenaren, en hen onder druk zet om een vriendschappelijke houding ten opzichte van Peking in te nemen.

O’Brien zei dat het regime probeert Amerikaanse bedrijfsleiders te beïnvloeden “door te zeggen dat als u ons niet steunt in de VS, uw bedrijf geen kans zal krijgen in China”.

Falend buitenland beleid

O’Brien beschreef ook de aanpak van het Chinese regime door de Verenigde Staten als de “grootste mislukking van het Amerikaanse buitenlandse beleid in de afgelopen 40 jaar”.

De adviseur zei dat de heersende “mantra” in het Westen was dat China democratischer zou worden naarmate het rijker werd. Dus “hebben wij onze ogen gesloten voor Chinese kwaadaardige activiteiten, of het nu gaat om het stelen van ons Intellectueel Eigendom of om oneerlijke handelspraktijken, of om het pesten van zijn buren”, zei hij op vrijdag bij een persbriefing van het Witte Huis.

Maar in werkelijkheid, “gebeurde het tegenovergestelde”, zei O’Brien. “De schendingen van de mensenrechten in China zijn in de loop der jaren erger en erger geworden”, voegde hij eraan toe. Hij verwees hierbij naar de misbruiken van het communistische regime tegen Oeigoerse moslims en andere godsdienstige minderheden, zijn subversie van vrijheden in Hong Kong, en de agressie tegenover Taiwan.

Ondertussen, heeft Peking een agressieve campagne geleid om Amerikaanse intellectuele eigendommen te stelen met het doel om de Verenigde Staten als economische grootmacht te vervangen, zei O’Brien.

“De omvang van de Chinese activiteiten tegen de Verenigde Staten kent geen grenzen”, zei hij. “We hebben nog nooit zoiets gezien. Het is niet als in de Koude Oorlog met de Sovjets.”

Zijn opmerkingen kwamen toen de regering van Trump de acties tegen Peking op verschillende fronten had versnelt, van de veiligheidsrisico’s van de Chinese technologie tot de militaire agressie in de Zuid-Chinese Zee.

O’Brien beschreef President Donald Trump als de eerste president die zich in 40 jaar tegen de Chinezen heeft verzet, en zei dat het beleid “sterke actie” heeft ondernomen om de oneerlijke handelspraktijken van het regime, de diefstal van de intellectuele eigendom en de schendingen van de mensenrechten te bestrijden.

Het beleid sanctioneerde onlangs Chinese ambtenaren en een paramilitaire groep over hun rol in het onderdrukken van Oeigoerse moslims in Xinjiang. Het heeft ook de leider van Hongkong, Carrie Lam, en andere Hongkongse en Chinese ambtenaren gesanctioneerd voor het ondermijnen van de vrijheden in de stad.

Door Cathy He
Volg Cathy op Twitter: @CathyHe_ET

Origineel op 4 september 2020 gepubliceerd op The Epoch Times: China Has Taken ‘Most Active Role’ in US Election Interference: National Security Adviser

Kijk ook naar

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN