China meldt laagste economische groei in 28 jaar

China’s economische groei daalde in 2018 tot het laagste punt in 28 jaar. Over het afgelopen jaar werd een groei bekend gemaakt van 6,6 procent terwijl de tweede economie van de wereld druk ondervindt van een zwakkere lokale vraag en aanhoudende handelsspanningen met de Verenigde Staten.

Het bruto binnenlands product (BBP) van het vierde kwartaal kende de laagste groei sinds de wereldwijde financiële crisis, 6,4 procent ten opzichte van het jaar er voor, waar het 6,5 procent bedroeg in het derde kwartaal, aldus het Chinese Nationaal Bureau voor Statistiek op 21 januari.

Dit bracht China’s jaarlijkse groei tot een nieuw dieptepunt. Van 1990 tot aan 2017, bedroegen de jaarlijkse groeicijfers volgens het bureau meer dan 7 procent.

Groeiende tekenen van zwakte in China – dat afgelopen jaren bijna een derde van de mondiale groei teweeg bracht – voeden angst over de risico’s voor de wereldeconomie en drukken op winsten van bedrijven als Apple tot grote autoproducenten.

Beleidsmakers hebben dit jaar meer steun beloofd om het risico op massaontslagen te verkleinen maar sloten het uit om een ‘vloed’ van stimuli te initiëren. Een vloed waar Peking in het verleden op bouwde en die snel de groeicijfers opstuwden maar een berg van schulden achterliet.

Omdat ondersteunende maatregelen waarschijnlijk tijd nodig hebben om enig effect teweeg te brengen, geloven veel analisten dat de omstandigheden eerst slechter worden alvorens te verbeteren. Zij voorspellen een verdere daling dit jaar naar 6,3 procent.

Sommige China-experts denken dat de feitelijke groei al lager is dan de officiële data doen geloven.

Tragere binnenlandse vraag

Ondanks een reeks beleidsversoepelingsmaatregelen, vertoonden de cijfers van afgelopen december en het bbp van 2018, aanhoudende zwakte over het gehele economische spectrum.

De productie steeg onverwacht van 5,4 naar 5,7 procent, maar dat was, samen met een sterkere dienstensector, een van de weinige lichtpuntjes. Andere gegevens lieten zien dat de investeringen en de detailhandelsverkopen achterbleven, terwijl de werkloosheid hoger uitviel.

De beleggingen in vaste activa stegen in 2018 met 5,9 procent, de laagste groei van de afgelopen 22 jaar, omdat regelgeving vroeg in het jaar risicovolle financiering en schulden stevig aanpakte, hetgeen zwaar woog op de bestedingen door lokale overheden.

Investeringen in het vastgoed zien er ook broos uit. Analisten wachten af of Peking het risico zal nemen om de restricties voor huizenkopers te versoepelen, die een potentiële woningzeepbel in de hand hebben gehouden.

Terwijl de groei van de verkopen in de detailhandel in december licht steeg tot 8,2 procent, staat het peil voor de koopkracht het laagst in 15 jaar. De autoverkopen in ’s werelds grootste automarkt zijn voor het eerst sinds de jaren negentig gekrompen.

De gegevens van december lieten ook zien dat China’s fabricage activiteiten voor de eerste keer in 19 maanden kromp. De inkoopmanagersindex van China’s fabricage (PMI) daalde naar 49,4, de zwakste stand sinds februari 2016. Een PMI-nummer onder de 50 duidt op economische krimp.

Die cijfers toonden ook een daling van nieuwe orders, iets wat we sinds juni 2016 niet meer hebben gezien.

Handelsoorlog doet zeer

Analisten hebben gezegd dat de Sino-Amerikaanse handelsoorlog, die momenteel een tijdelijke ‘wapenstilstand’ kent, de binnenlandse vraag en de arbeidsmarkt van China heeft aangetast en als er geen oplossing komt zijn tol zal blijven eisen.

De in Berlijn gevestigde denktank “Mercator Institute for China Studies” publiceerde op 10 januari een rapport, waarin staat dat als het handelsgeschil niet kan worden opgelost, de Chinese exportsector “een directe slag te verwerken kan krijgen, wat leidt tot massale ontslagen van werknemers”.

Veel Chinese media hebben, volgens de Global Times, voorspeld dat de banenmarkt van 2019 de “slechtste tijd voor de werkgelegenheid” zal zijn.

Dit komt, omdat een toenemend aantal buitenlandse bedrijven de productie uit China weghaalt – sommigen vanwege de handelsoorlog, sommigen om economische redenen.

Apple’s assemblagebedrijf Foxconn heeft sinds oktober vorig jaar ongeveer 50.000 contractarbeiders ontslagen bij zijn iPhone-assemblagefabriek in Zhengzhou, de hoofdstad van de Chinese provincie Henan, volgens een verslag van de Japanse Nikkei op 18 januari.

BBP cijfers betwijfeld

Deskundigen hebben al eerder ter discussie gesteld of China wel eerlijk is over de officiële economische cijfers. Onderzoek van een hoofddocent aan de Universiteit van Chicago, Luis Martinez, suggereert dat autoritaire regimes de BBP-groeipercentages opblazen.

Onderzoek van hoofddocent Jeremy Wallace van de Universiteit van Cornell in 2016 wijst uit dat provinciale Chinese overheidsfunctionarissen de groeipercentages van het BBP die zij rapporteren aan de nationale regering overdrijven. En analyse door Bloomberg in januari 2018 suggereert dat het BBP tussen 2011 en 2015 “waarschijnlijk te hoog” was op de provinciale niveaus.

Tegelijkertijd heeft Peking getracht de verspreiding van gevoelige economische gegevens te beheersen nu de groeivooruitzichten onzeker zijn. Het Chinese regime verbood onlangs regionale autoriteiten om gegevens vrij te geven over de productie-activiteit.

Dit nieuws kwam nadat de exporthub van het land, de provincie Guangdong, de PMI-gegevens niet meer vrijgaf. Overheidsfunctionarissen zeiden dat alle toekomstige gegevens over de productie-activiteit zouden worden uitgegeven door het Nationale Bureau voor de Statistiek.

Door Cathy He en Daniel Holl

Reuters heeft bijgedragen aan dit artikel. Epoch Times-medewerkers Emel Akan en Frank Fang hebben ook bijgedragen aan dit artikel.

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN