China plaatst drie steden in quarantaine in een poging het coronavirus te stoppen

Chinese ambtenaren hebben drie steden in quarantaine geplaatst die samen meer dan 18 miljoen inwoners hebben in een poging de uitbraak van het 2019 Novel Coronavirus, die zich vanaf 23 januari naar ten minste zes andere landen heeft verspreid, te beteugelen.

Ambtenaren sloten donderdag Wuhan af, een stad met ongeveer 11 miljoen inwoners in het zuidoosten van China. Functionarissen in het nabijgelegen Huanggang, met een bevolking van 7,5 miljoen inwoners, en Ezhou, dat ongeveer een miljoen mensen heeft, kondigden een paar uur later quarantaines aan.

Het openbaar vervoer werd afgesloten en de luchthavens werden gesloten. Bewoners kregen te horen hun huis niet te verlaten, tenzij er sprake was van bijzondere omstandigheden.

Het Epidemisch Reactie Commando Centrum van de stad Huanggang zei in een verklaring: “Al het openbaar vervoer in Huanggang stad zal worden gestopt. Alle theaters, internetcafés, entertainment hallen en resorts zullen worden gesloten.”

Iedereen die de stad verlaat of binnenkomt zal langs een controlepost moeten gaan, waar ze worden gecontroleerd op tekenen van het coronavirus.

In Wuhan zei de gemeentelijke overheid dat mensen niet moeten vertrekken “tenzij er een speciale reden is.”

“Luchthavens en treinstations die gebruikt kunnen worden om de stad te verlaten, worden tijdelijk gesloten. De afsluiting gaat door tot nader bericht”, aldus de overheid.

Het hoofdkwartier van de ‘Ezhou City Coronavirus ziektepreventie controle’ zei dat het treinstation van Ezhou was gesloten “om de preventie en bestrijding van het nieuwe type longontsteking die het coronavirus veroorzaakt volledig uit te voeren, effectief de overdracht van het virus af te snijden, de verspreiding van de epidemie resoluut te beteugelen, en de veiligheid en gezondheid van de mensen te waarborgen.”

Er werd geen tijdschema gegeven voor de verwachte heropening van het station.

 

Mensen lopen langs een reclamebord dat de sluiting van het Hankou-station in Wuhan in de provincie Hubei in Midden China aankondigt op 23 januari 2020. (Chinatopix via AP)

Andere steden zijn ook op hun hoede. In Peking, de hoofdstad van China, werden alle grote evenementen die gepland waren om het Chinees Nieuwjaar te vieren, geannuleerd.

Momenteel zijn er over de hele wereld mensen geïnfecteerd. Er zijn deze week gevallen opgedoken in de Verenigde Staten, Frankrijk, Japan, Zuid-Korea, Singapore, Australië, Nepal, Thailand en Vietnam. Tot nu toe zijn er voor zover bekend alleen in China mensen aan gestorven.

Jonathan Ball, een professor in de moleculaire virologie aan de Universiteit van Nottingham in Groot-Brittannië, zei dat de ongekende afsluitingen wetenschappelijk gerechtvaardigd lijken te zijn.

“Totdat er een beter inzicht is in de situatie, denk ik dat het niet onredelijk is om te doen”, vertelde hij de Associated Press. “Alles wat de reizen van mensen beperkt tijdens een uitbraak zal werken.”

Maar de afsluitingen zouden niet te lang moeten duren, zei hij, en voegde eraan toe: “Je wilt de gemeenschappen niet tegen je krijgen, dus moet je ervoor zorgen dat je effectief communiceert over waarom dit wordt gedaan. Anders verlies je de goodwill van de mensen.”

Door ZACHARY STIEBER op 23 januari

Allen Zhong heeft aan dit verslag bijgedragen.

Volg Zachary op Twitter: @zackstieber

De Epoch Times verwijst naar het nieuwe coronavirus als CCP virus, omdat het verzwijgen en mismanagement door de CCP (Chinese Communistische Partij) het mogelijk maakte dat het virus zich door heel China heeft verspreid en een wereldwijde epidemie heeft veroorzaakt.

Origineel op 23 januari gepubliceerd op The Epoch Times: China Quarantines Two More Cities in Attempt to Stem Coronavirus Outbreak

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN