China start propaganda-offensief met ‘positieve’ coronavirusverhalen

De Chinese autoriteiten voeren de propaganda op die hun inspanningen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus in te dammen in een positief daglicht stelt.

Terwijl censoren agressief toezicht houden op berichten en posts schrappen die kritiek leveren op de manier waarop ambtenaren met de uitbraak omgaan, is het Chinese regime bezig zijn vermogen om de ziekte in te dammen aan het opkloppen. De centrale regering heeft onlangs 113 medische teams en 506 medische stafleden uitgeroepen tot “modelburgers” voor hun inspanningen tijdens de uitbraak.

Het doel is om “het overheidsbeleid te promoten”, “de online publieke opinie in de gaten te houden”, “voorbeeldige modellen te ontdekken aan de frontlinies van het epidemiebestrijdingswerk”, en “een sterke sfeer creëren van verenigde mensen door het samenwerken”, volgens een intern document van de autoriteiten van Shanghai dat werd verkregen door The Epoch Times.

Positieve propaganda

Van de geëerde medische staf zijn er 34 overleden, sommigen nadat ze zelf het virus hadden opgelopen. De meesten van hen stierven aan plotselinge cardiovasculaire en cerebrovasculaire aandoeningen – waarschijnlijk als gevolg van uitputting. De meesten waren medewerkers die in het epicentrum van de uitbraak werkten, in de provincie Hubei, en artsen in afgelegen gebieden van het land.

Het Chinese regime publiceerde verhalen over hun dood om ze te promoten als toonbeelden van opoffering voor het land.

Zo was er het verhaal van Bao Changming, een gehandicapte dokter uit een dorp in Binnen-Mongolië. Hij had een misvormde ruggengraat en was de enige dokter in het dorp. Op 22 januari gaven de lokale autoriteiten de opdracht dat artsen in alle dorpen elk huishouden moesten bezoeken en de lichaamstemperatuur checken van degenen die onlangs naar andere steden waren gereisd.

Toen hij op 26 januari onderweg was naar een familie voor een temperatuurscreening viel Bao. Op 27 januari stierf hij, op 50-jarige leeftijd, aan een hersenbloeding.

De regering van Shanghai heeft ook haar eigen lijst van “modelburgers” opgesteld, volgens interne documenten die door The Epoch Times zijn verkregen. Binnen drie dagen vonden de autoriteiten van Shanghai 415 personen waarvan de verhalen deel konden uitmaken van de propaganda.

Advocaten bij 17 advocatenkantoren in het Minhang district (een district in Shanghai) werden geëerd voor het promoten van staatsmedia-artikelen op hun sociale-mediaplatformen.

De artikelen waren verslagen over recente toespraken van de Chinese leider Xi Jinping over de virusbeheersingsmaatregelen van het land, aldus het document.

“Advocaten in het district Minhang hebben mensen actief begeleid om alleen de woorden te zeggen die de sociale stabiliteit en het werk in verband met ziektebestrijding ten goede komen, en om alleen acties uit te voeren die de sociale stabiliteit in stand houden”, aldus het rapport. “Behoud van sociale stabiliteit” is een vaak gebruikt eufemisme om afwijkende meningen te onderdrukken.

Andere personen die als “modelburgers” worden genoemd, zijn onder meer medisch personeel dat coronaviruspatiënten behandelde, overheidspersoneel en gewone mensen die hun bezittingen of spaargeld aan de overheid schonken voor ziektepreventie.

Zo is er bijv. de heer Huang die in de gemeente Gucun woont, in het Baoshan-district van Shanghai. Huang’s familie is arm, maar hij schonk zijn spaargeld – 300.000 yuan (ongeveer € 40.000) – aan Wuhan, waar de uitbraak begon.

‘Een oorlog’

Het Minhangdistrict belegde een interne vergadering met alle lokale ambtenaren en partijleiders op 28 februari om de leidende beginselen te bespreken bij het verspreiden van propaganda.

“We moeten online en offline een verdedigingslinie bouwen om de oorlog tegen de coronavirusepidemie te winnen”, zei de leider van de Communistische Partij van het district, Ni Yaoming tijdens de bijeenkomst, aldus een interne kopie van zijn toespraak.

De “oorlog” online omvat “het strikt controleren van online informatie”, terwijl ambtenaren “een reeks literaire en artistieke werken moeten ontwerpen en samenstellen die de vechtlust van mensen kunnen inspireren”, aldus Ni.

De partijcommissie van het district Minhang heeft alle lokale partijorganisaties – die zijn opgericht binnen bedrijven en overheidsinstanties – geïnformeerd dat ze ‘model’-verhalen moeten verzamelen.

Daarnaast worden de leden van de Partij aangemoedigd om hun eigen verhalen te schrijven over het helpen bestrijden van het coronavirus. Het districtscomité zal dan de beste verhalen kiezen voor verspreiding in het door de Partij uitgegeven tijdschrift en de sociale media.

“De modelburgers moeten hun foto’s inleveren. Het moet een foto zijn waarop geen maskers of beschermende pakken gedragen worden. Andere foto’s moeten verband houden met het coronavirus, maar de foto’s moeten er echt uitzien, niet zoals poseren voor een foto”, aldus de districtsmededeling.

Door Nicole Hao 

De Epoch Times verwijst naar het nieuwe coronavirus als CCP virus, omdat het verzwijgen en mismanagement door de CCP (Chinese Communistische Partij) het mogelijk maakte dat het virus zich door heel China heeft verspreid en een wereldwijde epidemie heeft veroorzaakt.

Origineel op 9 maart gepubliceerd op The Epoch Times: China Goes on Propaganda Offensive With ‘Positive’ Coronavirus Response Stories

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN