China’s grootste dam onder de loep terwijl overstromingen het land teisteren

China’s controversiële Drieklovendam, het grootste waterkrachtproject ter wereld, heeft sinds het begin van de bouw in de jaren vijftig van de vorige eeuw veel onderzoek ondergaan naar gebreken in het ontwerp en milieuschade.

Terwijl momenteel stortregens de helft van China teisteren, waarschuwt een hydrologie-expert dat de dam onder de extra druk zou kunnen bezwijken, waardoor het leven van miljoenen mensen die in de buurt wonen in gevaar komt.

Wijdverbreide overstromingen veroorzaakt door zware regenval sinds begin juni, hebben ten minste 11,2 miljoen mensen getroffen in 26 Chinese provincies en gemeenten in Midden- en Zuid-China. Meer dan 9.300 huizen zijn vernietigd en 171.000 andere huizen hebben schade opgelopen. Volgens de lokale autoriteiten is de financiële schade al meer dan 24,1 miljard yuan (3 miljard euro).

De extreme regenval zal naar verwachting nog een week aanhouden.

In Guizhou, een bergachtige provincie in het zuidwesten van China, steeg het regenwater op een gegeven moment tot bijna 5 meter boven acceptabele niveaus.

De overstromingen in Yanhe County zorgden ervoor dat water over een brug stroomde en de huizen eronder wegspoelden.

“Het is een hotpot in het water”, zei Liu, een inwoner van Qijiang County, in de zuidwestelijke stad Chongqing, in een interview. De overstroming “is een waarschuwing voor de rest van China”, zei hij. Hij voorspelde ook dat als de nabijgelegen Drieklovendam het water op dit moment niet kan weerstaan, de benedenloop van de Yangtze-rivier, één van de meest vruchtbare en dichtbevolkte regio’s van het land, ernstige problemen zou krijgen.

‘Druk van beide kanten’

Het enorme project van 180 miljard yuan (22,7 miljard euro) is gebouwd met het doel om de overstromingsgevoelige Yangtze-rivier te temmen en schone energie op te wekken. Het project wordt geplaagd door corruptie en milieukosten. De gedwongen verhuizing van meer dan 1 miljoen inwoners door de autoriteiten heeft de publieke woede nog verder aangewakkerd.

Een arbeider verzamelt op 22 juli 2018 drijvend afval uit het Drieklovenreservoir in Chongqing regio, China. (Getty Images)

“Of de Drie Kloven nu een rol kunnen spelen bij het voorkomen van overstromingen in de huidige situatie, of dat de Chinese regering het Chinese publiek vanaf het begin heeft misleid – dit is in de loop der jaren vrij duidelijk geworden voor mensen”, vertelde Wang Weiluo, een Chinese hydroloog die momenteel in Duitsland woont, aan The Epoch Times.

De Yangtze-rivier loopt door 11 Chinese provincies en regio’s in het midden- en westen van China, waaronder Tibet, Sichuan, Chongqing, Hubei en Shanghai. Veel regio’s hebben een waterniveau lager dan dat in het stuwmeer van de dam, waardoor ze tijdens overstromingen “meteen onder de waterstromen” liggen, zei Wang.

Autoriteiten hebben jarenlang kritische geluiden over de dam onderdrukt.

Fan Xiao, een senior ingenieur bij het staatsbedrijf Sichuan Bureau of Geological Exploration and Exploitation of Mineral Resources, werd op 23 juni door The Epoch Times benaderd over de Drieklovendam en zei dat zijn superieuren hem eerder op de dag hadden opgedragen “geen buitenlandse media-interviews te geven”.

Fan heeft echter veel geschreven over problemen rond de Drieklovendam. Een artikel uit 2004 onderzocht bijvoorbeeld het veroorzaken van aardbevingen en aardverschuivingen door het stuwmeer. Een ander artikel uit 2016, stelde de “nettocapaciteit” van de dam op het gebied van overstromingsbeperking ter discussie, nadat er rekening was gehouden met de kosten van de vernietiging van lokale habitats.

Er is ook een fundamenteel conflict tussen mensen in de bovenloop en de benedenloop, zei Wang. Bij hevige regenval wil de eerste groep dat het water wordt geloosd, terwijl de andere de extra overstromingen niet aankan.

“De Drieklovendam krijgt druk van beide kanten”, zei hij. Tegenwoordig heeft het reservoir een waterpeil lager dan normaal om de veiligheid van de dam te garanderen.

Op een foto die op 16 juni 2011 is genomen, kijkt een inwoner naar de plek waar afgelopen oktober een enorm stuk heuvel los brak in Badong, in de provincie Hubei, aan de Yangtze-rivier. (Peter Parks / AFP via Getty Images)

Problemen

Een blik op Chinese mediaberichten door de jaren heen doet het vertrouwen in de dam afnemen.

In 2003 zei een krantenkop van de staatsmedia Xinhua dat de dam een ​​overstroming zou kunnen weerstaan die eenmaal in de 10.000 jaar voorkomt; in 2007 werd dit gewijzigd naar eenmaal in de 1000 jaar en in 2008 naar 100 jaar. In 2010 citeerde een tv-presentator bij de staatsomroep CCTV de Changjiang Water Resources Commission, die rechtstreeks toezicht houdt op het Yangtze-stroomgebied, en zei dat mensen “niet al hun hoop kunnen vestigen op de Drieklovendam”.

De structurele integriteit van de dam zelf veroorzaakte vorig jaar een wijdverbreid debat nadat een satellietbeeld van de dam naar verluidt een ronding in de dam liet zien, waardoor de angst ontstond dat hij zou kunnen breken.

Hoewel de werkmaatschappij van de Drieklovendam de zorgen van de hand heeft gedaan door te wijzen op mogelijke onnauwkeurigheden in Google-satellietbeelden, gaf het later in een bericht op sociale media toe dat de dam met maximaal 2,54 cm was verplaatst. Het bedrijf zei dat dat binnen de acceptabele marges lag.

De autoriteiten zeiden dat ze bij ongeveer 980 waterreservoirs langs de Yangtze-rivier overstromingswater lozen en dat ze aarzelden om het water bij de Drieklovendam vrij te laten, ondanks dat het niveau twee meter hoger stond. Ze uitten hierbij hun bezorgdheid over plotselinge overstromingen. Maar netizens verspreidden onlangs een video waarin de autoriteiten worden beschuldigd van het stiekem lozen van het stuwwater zonder voorafgaande kennisgeving, waardoor hun benarde toestand verslechtert.

Wang roept mensen die in de buurt van de dam wonen op om noodpakketten te maken om zichzelf te beschermen. “De Chinese Communistische Partij zal er nooit de verantwoordelijkheid voor nemen… Elke dode is slechts een nummer voor het regime”, zei hij.

De heer Chen, een inwoner van de provincie Sichuan, maakt zich zorgen dat China in de toekomst iets nog rampzaligers kan overkomen onder het wanbeheer van het regime.

“De regering maakte van deze [dam] een showproject”, vertelde hij aan NTD. “Na de rampzalige gevolgen betalen gewone mensen altijd de rekening.”

Door Eva Fu
Volg Eva op Twitter: @EvaSailEast

Volg ons op Youtube
https://www.youtube.com/watch

Het origineel werd gepubliceerd op 24 juni op The Epoch Times: China’s Largest Dam Draws Scrutiny for Structural Flaws as Flooding Ravages Country

Wist je dat we onafhankelijk zijn?
De Epoch Times is vrij van enige invloed van bedrijven, overheden of politieke partijen. Ons doel is onze lezers accurate informatie te verschaffen en verantwoordelijk te zijn tegenover het publiek.

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN