Chinees regime dwingt Twitter-gebruikers hun account te sluiten

Richtlijn komt na het sluiten van 200.000 accounts op Chinese sociale media

Dissidenten in de Chinese provincies Peking, Chongqing, Shandong, Hubei, Fujian en Guangdong beweren dat ze hun Twitter-accounts onlangs hebben moeten sluiten. Twee van hen, Liu Jichun uit Chongqing en Pan Xidian uit Fujian, werden gearresteerd door de politie, omdat ze weigerden mee te werken.

Het bevel volgt vlak na een cyberspace-campagne waarin censors de accounts van meer dan 200.000 mensen hebben gesloten met medewerking van Chinese sociale mediasites. Dissidenten zeggen dat deze actie is bedoeld om politiek en sociaal gevoelige uitingen aan te pakken.

Twitter, een Amerikaans platform voor sociale media met haar Aziatische server in Singapore, wordt net als Facebook en Google, geblokkeerd in China. Veel Chinezen omzeilen de Great Firewall – de populaire term voor Chinese internetcensuur – om ongecensureerd te ‘tweeten’, wat op geen enkel Chinees social-mediaplatform mogelijk is.

De nieuwste campagne van de Chinese Communistische Partij heet “Opschonen van Twitter”.

Wu Gan, een dissident uit de provincie Fujian in Zuid-China, woonachtig in Peking, werd in 2015 gearresteerd toen hij deelnam aan een protest in Nanchang, in het oosten van China. Hij werd in 2017 tot acht jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Hoewel Wu in de gevangenis zit en sinds 2015 niets meer online heeft gezet, werd zijn Twitter-account @tufuwugan op 9 november gesloten door de Chinese politie en werden al zijn berichten verwijderd.

Naast Wu’s account, werden de Twitter-accounts van wetenschapper Gao Yu, Chen Yongmiao, journalist Wen Tao, advocaat Qin Yongpei, internetcritici Gu He en Liu Qiangben en activist He Depu gesloten door de autoriteiten, meldde het in Amerika gevestigde Chinese tijdschrift Beijing Spring.

Oriental Daily uit Hong Kong meldde dat veiligheidstroepen in Peking, Chongqing, Shandong, Hubei, Fujian en Guangdong de anti-Twitter-campagne succesvol hebben uitgevoerd. Het rapport voorspelt dat de politie uit andere provincies hun acties snel zal volgen.

Liu Jichun is een activist uit Chongqing die samen met zijn vrouw een klein restaurant runt. Hij plaatst graag politieke artikelen op sociale media, waaronder Twitter. Op 29 september werd Liu aangehouden vanwege zijn gevoelige berichten. Op 1 november kondigde de politie aan dat Liu officieel was gearresteerd.

De Amerikaanse media netwerken Voice of America (VOA) en Radio Free Asia (RFA) zeggen dat Liu’s arrestatie verband houdt met zijn ‘Tweets’.

Later werd Pan Xidian, een activist uit Xiamen, gearresteerd vanwege zijn Twitter-activiteiten. Pan werkt in de bouwsector en steunt sinds 2010 andere activisten. Hij werd regelmatig bedreigd door de politie voorafgaand aan zijn arrestatie.

Cai Shenkun, een bekende commentator van Chinese politieke aangelegenheden, tweette dat de anti-Twitter actie een van de middelen is die de CCP gebruikt om Chinese mensen te bedreigen en hun mening te doen verdwijnen.

“Als ik wil overleven moet ik het schrijven opgeven en mijn duizenden lezers binnen en buiten China vaarwel zeggen”, tweette Cai op 11 november.

Cai heeft de afgelopen 15 jaar meer dan 40.000 Tweets geplaatst. Hij zei: “Ik weet niet wanneer ik weer kloppend en actueel commentaar zal kunnen geven. Ik hoop dat het niet te lang gaat duren en dat deze donkere nacht snel voorbij is.”

Hoewel Twitter al sinds juni 2009 in China is geblokkeerd, is dit de eerste keer dat de partij Twitter-accounts van Chinese gebruikers heeft verwijderd.

He Jiangbin, een Chinese economie verslaggever, tweette: “Als China niet eens toestaat dat mensen buiten de Firewall commentaar geven op financiële aangelegenheden, hoe kun je dan verwachten dat president Trump je ergens in vertrouwt?”

He Jiangbin zegt dat hij gescheiden is en zijn beide ouders overleden zijn, dus hij heeft geen familie in China en maakt zich geen zorgen over de gevolgen van zijn uitspraken voor iemand anders dan hemzelf. Een vriend van He’s vriend, die anoniem wil blijven, vertelde The Epoch Times dat de autoriteiten van de CCP van plan zijn om hem in de toekomst te arresteren.

Cao Shanshi, een andere beroemde economie verslaggever, tweette op 13 november nadat zijn accounts op de Chinese sociale media waren gesloten: “Als je diep ingaat op de medische wetenschap, zal bij het onderwerp ook de wet aan bod komen; als je diep op de geschiedenis ingaat, zullen bij het onderwerp ook politieke kwesties aan bod komen; als je diep op de economie ingaat, zal bij het onderwerp ook het overheidsbeleid aan bod komen; als je diep op de kunst ingaat, zal het onderwerp je waarden onthullen; als je diep op de menselijkheid ingaat, zal je verstrikt raken in de onderwerpen ideologie en moraliteit. Is er nog iets waar je vrij over kunt praten [in China]?”

Sheng Xue, een bekende freelance schrijver, vertelde Epoch Times dat de CCP een internetoorlog voert tegen de Chinese bevolking om meer controle over ze te krijgen.

“De CCP probeert alle mogelijke middelen weg te nemen waarmee jij [online] kunt overleven”, zei Sheng. “Het monopoliseert je bestaan, je levensstijl, je ademhaling en alles wat je hebt, zodat het je totaal onder controle kan houden.”

Bao Tong, de secretaris van Zhao Ziyang, de vroegere voormalige CCP-secretaris-generaal, bekend om zijn mislukte pogingen tot politieke hervormingen, vertelde The Epoch Times dat de Chinese grondwet de vrijheid van meningsuiting beschermt, maar dat de CCP dit beginsel heeft geschonden.

“De regering onderdrukt de vrijheid van meningsuiting, wat betekent dat de regering de grondwet schendt. Als de Partij mensen niet toestaat om te spreken, overtreedt de Partij de grondwet. De Partij volgt de grondwet en de wet niet, wat hetzelfde is als zichzelf illegaal verklaren.”

Op 12 november kondigde de Cyberspace Affairs Commission (CAC) van de CCP, die het Chinese internet reguleert, aan dat het meer dan 9.800 blogaccounts heeft gesloten in een 20 dagen durende bezemactie.

Vervolgens verklaarden WeChat en Weibo dat ze meer dan 200.000 accounts hadden gesloten die verdacht werden van het verspreiden van ‘ongepaste’ informatie en nepnieuws.

Op 16 november kondigde het CAC opnieuw aan dat het besprekingen had gevoerd met 10 grote online blog platforms, waaronder Baidu, Tencent, Sina, Toutiao, Sohu, Netease, UC, Yidian Zixun, Phoenix en Zhihu, met het verzoek tot implementatie van complete en grondige zelfcensuur.

Door Nicole Hao

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN