Chinees regime verdacht van druk bij Spaanse annulering Shen Yun voorstelling

Slechts enkele weken voordat in een van de belangrijkste operahuizen in Spanje het in New York gevestigde Shen Yun Performing Arts zou optreden, kregen de organisatoren te horen dat het optreden “moest worden geannuleerd” vanwege technische problemen. Maar de organisatoren denken dat dit niet het geval is.

De regisseur van het Koninklijk Theater stuurde op 7 januari een brief naar Puro Arte Humano – de organisatoren van de Shen Yun optredens in Spanje – om hen te informeren dat de uitvoering was geannuleerd onder vermelding van “onvermijdelijk beslag op de podiumruimte, vanuit artistieke overwegingen”. Shen Yun zou optreden in Madrid theater op 31 januari en 2 februari.

De directeur beweerde dat een andere show, Das Rheingold-opera, die het theater de dag voor en de dag na Shen Yun het theater had gehuurd, moeite zou hebben met de afbouw van hun sets om het dans- en muziekbedrijf te kunnen huisvesten. Dit was iets waar de technische managers van het theater geen probleem mee hadden op het moment dat het contract werd ondertekend.

Puro Arte Humano zei in een persbericht dat de opgegeven reden voor de annulering niet overtuigend was en zij vermoeden dat op basis van eerdere ervaringen de echte reden te wijten was aan de druk van de Chinese Communistische Partij (CCP).

Puro Arte Humano gelooft dat de Chinese ambassade het Koninklijk Theater (Teatro Real) in Madrid onder druk heeft gezet om de voorstelling te annuleren, iets dat ze in 2014 al zonder succes probeerden bij het Nationale Theater van Catalonië (Teatre Nacional de Catalunya) in Barcelona, aldus het persbericht.

Sandra Flores Gomez, vice-voorzitter van Puro Arte Humano, zei dat de annulering onaanvaardbaar is en dat de omstandigheden rond het incident “bizar, vreemd, [en] onorthodox” waren.

“Als er een technisch probleem is, kun je met de technici van het bedrijf praten en op zoek gaan naar een oplossing”, zei ze.

De non-profit organisatie zei dat er een soortgelijke planning is met het Parijse Opera Ballet. Deze treedt een week voor Shen Yun op, ook tussen twee voorstellingen van Das Rheingold opera in en dat was geen probleem met het theater was en die is niet geannuleerd.

Madrid’s Koninklijk Theater schema voor januari 2019. (Puro Arte Humano)

Gomez zei verder dat het Koninklijk Theater actief probeert de band met de CCP aan te halen en onlangs heeft ingestemd met het uitwisselen van shows met China. Volgens een persbericht tekende het theater in mei vorig jaar een contract bij het Nationale Centrum voor Podiumkunsten van Peking om te starten met de uitwisseling van producties en coproducties van beide theaters. Bronnen vertelden The Epoch Times ook dat de algemeen manager van het theater op 14 en 15 januari van dit jaar in China was.

“Het is voor niemand een geheim dat het theater zeer goede relaties heeft met de Chinese Communistische Partij”, zei ze. “We weten dat de vrouw van Xi Jinping, tijdens haar recente bezoek aan Spanje, met de koningin het Royal Theatre bezocht met het hele protocol waarmee een first lady wordt ontvangen.”

De Chinese leider bezocht Spanje afgelopen november en ontmoette de Spaanse premier Pedro Sanchez.

“[Deze inmenging] gebeurt praktisch in elke stad die Shen Yun bezoekt”, voegde Gomez eraan toe. Er is wereldwijd altijd druk geweest van de Chinese ambassade om de shows te annuleren, zei ze.
Al meer dan een decennium, is het niet ongebruikelijk dat terwijl Shen Yun de wereld rondreist, de CCP de westerse theaters onder druk zet om hun ruimte niet te verhuren aan het gezelschap voor uitvoerende kunsten, of hen probeert te dwingen de voorstellingen te annuleren. Het communistische regime heeft zelfs geprobeerd westerse overheidsfunctionarissen te dwingen de uitvoeringen niet bij te wonen of te steunen.

Bovendien gebruikt de CCP actiegroepen, die zich buiten de theaters over de hele wereld verzamelen om borden te laten zien met propagandistische slogans en haatdragende taal teneinde theaterbezoekers te verstoren terwijl Shen Yun optreedt. Het meest recente voorbeeld hiervan was in het Lincoln Center in New York.

Druk in het verleden

De CCP heeft in het verleden soortgelijke tactieken toegepast. In 2014 probeerden Chinese diplomaten in Barcelona het Nationale Theater van Catalonië te dwingen Shen Yun voorstellingen te annuleren.

Volgens El Mundo, de op één na meest verspreide krant in Spanje, bestookten Chinese consulaten eerst het theater en vervolgens het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De vertegenwoordigers van het regime gingen persoonlijk naar het theater en eisten dat de voorstelling zou worden geannuleerd, omdat deze “indruiste tegen de belangen van de Chinese Communistische Partij”. Bij een bezoek aan hoge functionarissen van het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwden de vertegenwoordigers dat als het niet lukte om de culturele voorstelling te stoppen, het “de betrekkingen tussen Spanje en China in gevaar kon brengen”, “een verdekte verwijzing op de investeringen van China in ons land en de export van Spaanse producten”, meldde El Mundo.

Onlangs nog voerden CCP-actiegroepen in 2017 een protest uit voor het Liceu Theatre in Barcelona, terwijl Shen Yun binnen optrad. Ongeveer 25 tot 30 Chinese burgers droegen spandoeken en schreeuwden leuzen die Shen Yun en Falun Gong, een Chinese spirituele discipline die Shen Yun-artiesten beoefenen, te schande maakten. De aanhangers van deze spirituele praktijk in Spanje hebben een rechtszaak tegen de actiegroep van de CCP gelanceerd wegens laster.

Advocaat Carlos Iglesias, die de eisers vertegenwoordigt, zei dat de gebezigde taal gedrag van de actiegroep haatzaaiend was.

Net als in Spanje hebben veel theaters en wetgevers overal ter wereld dezelfde druk van CCP-vertegenwoordigers ervaren, waaronder die in Nederland, Denemarken, Australië en de Verenigde Staten.

Waarom is de CCP zo bang voor Shen Yun?

Shen Yun Performing Arts is opgericht door aanhangers van Falun Gong, die heftig worden vervolgd in China. De toenmalige CCP-leider Jiang Zemin geloofde dat de immense populariteit van Falun Gong – tot wel 100 miljoen aanhangers, volgens schattingen aangehaald in de westerse media – de autoriteit van de partij zou bedreigen. Vervolgens startte hij een landelijke campagne om Falun Gong-beoefenaars lastig te vallen, te arresteren, op te sluiten en te schande te maken.

Sinds 1999 zijn ruim 4.000 bevestigde sterfgevallen van Falun Gong-aanhangers als direct gevolg van de vervolging, hoewel het werkelijke aantal waarschijnlijk vele malen hoger ligt, gezien de moeilijkheid om gevoelige informatie uit China te krijgen. Het Chinese regime heeft ook anti-Falun Gong-propaganda strategisch verspreid in eigen land en daarbuiten – via pro-Peking of aan de partij gelieerde Chinese media en actiegroepen die zijn ingenesteld in Chinese gemeenschappen buiten China.

Shen Yun-uitvoeringen bevatten stukjes die de hedendaagse schendingen van de mensenrechten in China weergeven zoals de vervolging van Falun Gong. Ook laten zij de Chinese beschaving als een goddelijk geïnspireerde cultuur laat zien, wat het, officieel atheïstische communistische regime ergert. Al sinds hun oprichting van Shen Yun heeft de CCP herhaaldelijk geprobeerd uitvoeringen van Shen Yun te hinderen met verschillende tactieken, aldus de website van het gezelschap.

Door Janita Kan

Epoch Times Reporter Annie Wu heeft bijgedragen aan dit rapport

Volg Janita op Twitter: @EMG_Janita

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN