Chinees Surveillance Company Hikvision verbergt schendingen van mensenrechten

De grootste camerafabrikant ter wereld Hikvision, wordt steeds meer onder de loep genomen vanwege zijn rol in de schendingen van de mensenrechten in China. Een nieuw rapport onthult dat het systematisch bewijs verbergt over zijn activiteiten.

Hangzhou Hikvision Digital Technology, het bedrijf achter het massale surveillancesysteem van China, blijft volgens IPVM; een surveillanceonderzoeksbureau, werken aan grootschalige projecten in zijn onderzoeks- en ontwikkelingscentrum (R&D) in`Xinjiang, de westelijke regio van China.

“Hikvision heeft systematisch bewijs verwijderd over hun R & D-basis en activiteiten in Xinjiang, ze te verbergen, te midden van Amerikaanse sancties en onderzoek op het gebied van schendingen van de mensenrechten”, aldus een IPVM-rapport.

Hikvision werd in 2019 door de Amerikaanse regering op een zwarte lijst voor de handel geplaatst vanwege haar betrokkenheid bij schendingen van rechten in China, waaronder massale detentie en bewaking. Het bedrijf is zwaar bekritiseerd omdat het zijn technologie aan het Chinese communistische regime heeft geleverd voor de onderdrukking van Oeigoerse moslims in Xinjiang.

IPVM ontdekte dat Hikvision een kaart op haar website had verwijderd waarop de locaties van haar onderzoeksfaciliteiten stonden, waaronder die in Xinjiang. Toen IPVM vroeg waarom de kaart was verwijderd, antwoordde het bedrijf: “Hikvision heeft geen onderzoeksinstituut in Xinjiang en heeft op haar website andersluidende gecorrigeerd”.

Het onderzoeksbedrijf ontdekte ook dat Hikvision alle vacatures verwijderde die op verschillende websites waren geplaatst  kort nadat IPVM contact met hen opnam. Tientallen vacatures zijn volgens IPVM verwijderd.

In één van de advertenties stond dat het bedrijf op zoek was naar een ‘senior engineer voor systeemintegratieontwerp’ voor grootschalige projecten in het filiaal in Urumqi, de hoofdstad van Xinjiang.

Het bedrijf bracht in 2018 zijn eerste milieu-, sociaal- en bestuursrapport uit om ‘de zorgen van belanghebbenden’ weg te nemen.

“Hikvision respecteert de mensenrechten”, aldus het rapport, eraan toevoegend dat het Arent Fox LLP, een Amerikaans advocatenkantoor, heeft ingehuurd voor een herziening van haar operaties “om de mensenrechten beter te beschermen”.

The Epoch Times nam contact op met de persafdeling van Hikvision voor commentaar over het IPVM-rapport, maar kreeg geen reactie.

Een Chinees staatsbedrijf, China Electronics Technology Corp., bezit bijna 42 procent van Hikvision via twee dochterondernemingen, volgens een rapport van de ‘Congressional-Executive Commission on China’.

Het rapport uitgebracht in november 2019, stelde dat Hikvision “rechtstreeks betrokken was bij de bouw, de werking en het voortdurende onderhoud” van een gecentraliseerd systeem dat grote hoeveelheden individuele gegevens in Xinjiang verzamelt en analyseert.

Het kan zijn dat de Chinese regering personen die door het systeem zijn gemarkeerd willekeurig heeft vastgehouden “in interneringskampen of andere detentiefaciliteiten”, aldus het rapport.

“Buitenlandse leveranciers zoals Intel, Ambarella en Nvidia verkochten naar verluidt computerverwerkingschips en grafische chips aan Hikvision, en het Amerikaanse gegevensopslagbedrijf Seagate voorzag het bedrijf van ‘aangepaste opslagoplossingen’ voor zijn bewakingssystemen”, voegde het rapport eraan toe.

Hikvision levert “totale bewaking en raciale profilering, die het Oeigoerse volk een absolute horror verschaft; het creëert een prototype voor totale bewaking elders in China en mogelijk over de hele wereld”, vertelde Louisa Greve, directeur van wereldwijde belangenbehartiging bij het ‘Uyghur Human Rights Project’, een non-profitorganisatie, aan The Epoch Times.

Volgens Adrian Zenz, senior fellow in ‘China Studies’ aan het in Washington gevestigde ‘Victims of Communism Memorial’ zijn sinds het voorjaar van 2017 tot 1,8 miljoen Oeigoeren vastgehouden in zogenaamde heropvoedingskampen waar ze zijn gemarteld en gehersenspoeld. De stichting Zenz voorspelt dat er in de regio maar liefst 1.400 interneringskampen zijn.

Amerikanen financieren onbewust Hikvision

Hikvision staat genoteerd aan de beurs van Shenzhen en is één van de Chinese bedrijven die aanbieder Morgan Stanley Capital International (MSCI) indexeert in zijn opkomende markten-index.

Veel Amerikaanse beleggingsfondsen hebben aandelen van Hikvision en daarom weten Amerikaanse gepensioneerden niet dat ze het bedrijf financieren.

Twee van de grootste openbare pensioenfondsen van het land, het California State Teachers Retirement System (CalSTRS) en het New York State Teachers Retirement System (NYSTRS), hebben grote aandelen in Hangzhou Hikvision.

CalSTRS, het op één na grootste openbare pensioenfonds van het land, had op 30 juni 2019 4,1 miljoen aandelen ter waarde van $ 16,5 miljoen, volgens de laatste beschikbare openbaarmaking. NYSTRS had vanaf juni 2019 ook 81.802 aandelen van Hikvision.

CalPERS, het grootste openbare pensioenfonds in de Verenigde Staten, kwam onlangs onder vuur te liggen voor het bezit van $ 3,1 miljard aan aandelen in 172 verschillende Chinese bedrijven, waaronder bedrijven die betrokken zijn bij de schendingen van de mensenrechten door de Chinese Communistische Partij. Het fonds had op 30 juni 2019 24.800 Hikvision aandelen ter waarde van $ 99.586.

Andere Chinese investeringen van het fonds zijn onder meer China Shipbuilding Industry Corp., de grootste fabrikant van Chinese marineschepen, en China Communications Construction Co., de grootste bouwer in het Belt and Road initiatief van Peking.

CalPERS verdedigde haar investering in Chinese aandelen op haar website en verklaarde dat de MSCI- en Financial Times Stock Exchange-indexen “de populairste indexen blijven voor in de VS gevestigde institutionele beleggers die in buitenlandse aandelenmarkten investeren”.

In een interview voor het ‘American Thought Leaders’-programma van The Epoch Times in maart zei kamerlid Jim Banks (R-Ind.), dat de meeste staatspensioenfondsen zich schuldig maken aan investeringen in Chinese bedrijven die het Chinese leger opbouwen.

“Dus dit is een rijp moment voor de gouverneurs van onze natie om staatspensioenfondsen uit gevaarlijke Chinese investeringen te halen. Ik hoop dat onze gouverneurs gehoor zullen geven aan die oproep. Californië is hiervan de grootste overtreder”, zei hij.

Door Emel Akan

Volg Emel op Twitter: @mlakan

Origineel op 29 april, 2020 gepubliceerd op The Epoch Times: Chinese Surveillance Company Hikvision Hides Human Rights Abuses

 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN