Chinese ambassade zette theater onder druk om Shen Yun optredens in Spanje te annuleren, zo blijkt uit onderzoek

Een topambtenaar van de Chinese ambassade in Spanje gaf in een recent telefoongesprek toe, dat hij een persoonlijk bezoek bracht aan de algemeen directeur van het Koninklijk Theater in Madrid om hem onder druk te zetten, en zo de optredens van een populair traditioneel Chinees dans- en muziekgezelschap te annuleren, aldus een onderzoek dat onlangs werd uitgevoerd.

Het in New York gevestigde Shen Yun Performing Arts – wiens missie het, volgens haar website, is om 5.000 jaar Chinese beschaving nieuw leven in te blazen door middel van muziek en dans – had het Koninklijk Theater in Madrid geboekt voor optredens op 31 januari en 2 februari.

Shen Yun voorstellingen bevatten scenes van het hedendaagse China, over onder meer de aanhoudende vervolging van de verboden spirituele praktijk Falun Gong – een onderwerp dat door het Chinese regime als taboe wordt beschouwd.

Slechts enkele weken voor de geplande voorstellingen annuleerde het theater de voorstellingen wegens “technische moeilijkheden”. Het Koninklijk Theater bevestigde deze motivatie in een email aan The Epoch Times.

De Amerikaanse afdeling van de World Organization to Investigate the Persecution of Falun Gong (WOIPFG), een non-profit organisatie die mensenrechtenschendingen tegen Falun Gong-aanhangers onderzoekt, kondigde aan een onderzoek in te stellen naar de annulering, na berichten in de media over mogelijke bemoeienissen van de Chinese ambassade om het theater onder druk te zetten de voorstellingen te annuleren.

In het kader van het undercover onderzoek heeft een medewerker van WOIPFG op 22 januari naar de Chinese ambassade gebeld, waarbij hij zich voordeed als een Chinese regeringsambtenaar van hoog niveau. De persoon die het gesprek aannam, stelde zichzelf, volgens het persbericht van de WOIPFG, voor als de Chinese ambassadeur in Spanje, Lü Fan.  De organisatie publiceerde een audio-opname van het telefoongesprek op haar website op 28 januari.

“Het onderzoek bevestigde dat de annulering van het contract van het theater met de Shen Yun organisatie volledig het resultaat was van de interferenties van de Chinese Communistische Partij (CCP)”, stelde WOIPFG in haar verklaring.

“Lü Fan zette persoonlijk druk op het theater om het contract met Shen Yun Performing Arts op te zeggen. Met de zeggenschap van de CCP over de grote Chinese markt als een lokaas, hebben Lü Fan en de directeur van het theater gezamenlijk het plan gesmeed de Shen Yun voorstellingen te annuleren onder het voorwendsel van technische moeilijkheden.”

Tijdens het gesprek legde Lü uit hoe hij de algemeen directeur van het Koninklijk Theater ervan overtuigde de Shen Yun optredens te annuleren, door de algemeen directeur te waarschuwen, dat het theater “zich niet kan veroorloven de Chinese markt te verliezen vanwege deze kwestie”.

Lü voegde eraan toe dat de algemeen directeur van het theater, wiens naam niet in de oproep werd genoemd, aanvankelijk terughoudend was om het verzoek van de ambassade uit te voeren, omdat hij vreesde dat dit “zou leiden tot een inkomensderving” en bang was dat de reputatie van het theater zou worden geschaad. Op het moment dat Shen Yun werd geannuleerd, waren er bijna 900 tickets online verkocht en het theater had al een aantal voorbereidingen getroffen voor de voorstellingen, aldus het relaas van Lü.

Echter, na een persoonlijk gesprek gaf de algemeen directeur uiteindelijk toe aan het verzoek van de ambassade.

“Ik zei hem, dat hij niet alleen moest denken aan economische belangen, maar ook aan de politieke. Wanneer je met China samenwerkt door je bij de ‘Internationale Bond van Theaters van de Zijderoute’ aan te sluiten, heb je een groot potentieel van de Chinese markt”, zei Lü, verwijzend naar de overeenkomst die het Madrileense theater in 2016 met het Chinese regime had getekend.

De “Internationale Bond van theaters van de Zijderoute” is een project ter bevordering van “artistieke uitwisseling op het gebied van de podiumkunsten”, aldus een verslag van de staatskrant China Daily. Het initiatief is op haar beurt weer onderdeel van China’s vlaggenschipproject, One Belt, One Road, om de geopolitieke invloed van China over de hele wereld te vergroten.

Lü verklaarde in het gesprek ook dat hij nauw samenwerkte met de algemeen directeur teneinde met een reden te komen, welke vervolgens ook door het theater werd gebruikt, om de voorstelling te annuleren.

“We vertelden hun technische redenen [als voorwendsel] te gebruiken, om te zeggen dat ze, daar de show haastig geboekt was, niet hebben nagedacht over mogelijke technische problemen”, aldus Lü, die de algemeen directeur specifiek instrueerde de organisatoren van Shen Yun te informeren dat het theater niet in staat was om het podium op tijd vrij te maken voor het gezelschap.

Toen het Koninklijk Theater de organisatoren op 7 januari op de hoogte bracht van de annulering, was de argumentatie dat de voorstelling van Das Rheingold, die de dagen voor en na Shen Yun zou plaatsvinden, problemen zou ondervinden met de afbouw van hun sets om voor de optredens van Shen Yun plaats te maken. Het theater leek echter niet hetzelfde probleem te hebben met andere voorstellingen die rondom de voorstellingen van Das Rheingold gepland waren.

Nadat Shen Yun’s optredens in Madrid werden afgelast, uitte een Europese politicus zijn bezorgdheid over de mogelijke druk van het Chinese regime.

Chinese organisaties hebben zich recentelijk ook ingespannen de banden met het Koninklijk Theater verder aan te halen.

Het theater tekende in mei 2018 een contract met het Nationale Centrum voor de podiumkunsten in Peking – een podium voorgezeten door partijfunctionarissen – om deel te nemen aan een uitwisseling van producties en coproducties van beide theaters, blijkens een perscommuniqué.

Bovendien is de Chinese ambassadeur Lü momenteel lid van de “Diplomatieke Kring” van het Koninklijk Theater, een groep diplomaten die de internationale aantrekkingskracht van het theater moeten vergroten, aldus de website van het theater.

De Epoch Times meldde onlangs ook dat de algemeen directeur van het theater op reis was naar China op 14 en 15 januari van dit jaar, zo blijkt uit bronnen.

De vele pogingen van CCP om Shen Yun optredens tegen te werken

Dit is niet de eerste keer dat de CCP voorstellingen van Shen Yun in Spanje met soortgelijke tactieken probeert te ondermijnen.

Volgens berichten van El Mundo, de op een na grootste krant in Spanje, hebben Chinese diplomaten medewerkers van het Nationaal Theater van Catalonië en Spaanse ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken onder druk gezet om Shen Yun’s optredens in Barcelona in 2014 te annuleren.

De vertegenwoordigers van het regime gingen hoogstpersoonlijk naar het theater en eisten dat de voorstelling geannuleerd zou worden, omdat het “tegen de belangen van de Chinese Communistische Partij” zou ingaan. Bij hun bezoek aan hoge ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwden de Chinese vertegenwoordigers, dat het niet afblazen van de culturele voorstelling de betrekkingen tussen Spanje en China “zou kunnen compromitteren”. Ze wezen ook “indirect op de investeringen van China in ons land en de export van Spaanse producten”, zo meldde El Mundo.

Meer recentelijk, in 2017, hielden actiegroepen van de CCP een protestactie voor het Liceu Theater in Barcelona, terwijl Shen Yun binnen optrad. Ongeveer 25 tot 30 Chinezen droegen spandoeken en schreeuwden slogans die Shen Yun en Falun Gong, een Chinese spirituele discipline beoefend door de Shen Yun artiesten, belasterden. Falun Gong-aanhangers in Spanje hebben daarop een proces aangespannen tegen de CCP-actiegroep wegens smaad.

Advocaat Carlos Iglesias, die de aanklagers vertegenwoordigt, zei dat de actie van de groep het gebruik van haatdragende taal omvatte.

Shen Yun heeft eerder te maken gehad met moeilijkheden als gevolg van Chinese inmenging in andere steden over de hele wereld, waaronder Nederland, Denemarken, Zuid-Korea, Australië en de Verenigde Staten. In sommige gevallen heeft het communistische regime zelfs geprobeerd regeringsfunctionarissen ervan te weerhouden de voorstellingen bij te wonen of openlijk steun voor het gezelschap te betuigen.

Voorbeelden van dergelijke incidenten hebben zich in Tsjechië voorgedaan. Daniel Herman, de voormalige Tsjechische minister van Cultuur, zei in een recent interview dat hij de druk van de CCP een aantal keren had ervaren, onder meer toen de Tibetaanse religieuze leider de Dalai Lama in 2016 naar Tsjechië werd uitgenodigd en in 2014, toen Shen Yun in Praag optrad. Hij zei dat de Chinese ambassade contact opnam met het hoofd van het Nationale Theater in Praag in een poging de voorstellingen van Shen Yun te stoppen, maar hierin uiteindelijk faalde.

Waarom valt het Chinese regime Shen Yun steeds aan?

Het in New York gevestigde gezelschap werd opgericht door beoefenaars van de spirituele praktijk Falun Gong, dat op het vasteland van China ernstig wordt vervolgd. Jiang Zemin, toenmalig leider van de CCP, geloofde dat de immense populariteit van Falun Gong – tot 100 miljoen aanhangers, volgens schattingen in de westerse media – een bedreiging zou vormen voor het gezag van de partij. Hij begon daarom in juli 1999 een nationale campagne van laster, arrestaties, opsluiting en foltering van Falun Gong-beoefenaars.

De CCP heeft ook op strategische wijze anti-Falun Gong propaganda in eigen land en in het buitenland verspreid – door middel van pro-Peking of partij-geaffilieerde Chinese media en actiegroepen die in overzeese Chinese gemeenschappen zijn geïnfiltreerd.

Shen Yun heeft in meer dan 100 steden over de hele wereld, zoals in New York en Barcelona, voor uitverkochte zalen opgetreden.

Door Janita  Kan

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN