Als bestrijding van coronavirus worden Chinese ambtenaren gemachtigd om persoonlijke eigendommen te onteigenen

Ambtenaren van twee door het coronavirus getroffen steden in het zuiden van China hebben toestemming gekregen om particuliere eigendommen in beslag te nemen in een poging de uitbraak, die het gezondheidssysteem van het land tot het uiterste heeft gedreven, te bestrijden.

Volgens een bericht op 11 februari mogen de autoriteiten op stads- en districtsniveau in Guangzhou-stad, “indien nodig” tijdelijk huizen, vestigingen, voertuigen en andere middelen van bedrijven of personen onteigenen.

Volgens het bericht kan de overheid desbetreffende organisaties ook vragen om ziektebestrijdingsapparatuur of dagelijkse benodigdheden te produceren of te leveren. Het bericht vermeldt dat ambtenaren die dergelijke maatregelen uitvoeren, de partijen dienovereenkomstig moeten vergoeden en het materiaal indien mogelijk moeten teruggeven.

Ondertussen heeft de stad Shenzhen dezelfde dag nog een soortgelijk bericht uitgegeven dat lokale ambtenaren toestemming geeft om voorraden, apparatuur en gebouwen van het volk te onteigenen om te voldoen aan de behoeften van eerstelijns verplegend personeel, op voorwaarde dat ze de items teruggeven of een vergoeding aanbieden.

Het Shenzhen-bericht staat de overheid ook toe om fabrieken, bedrijven en scholen te sluiten en openbare bijeenkomsten in te perken, net zoals het gebruik van locaties die “een makkelijk doelwit zijn voor de schadelijke uitbraak”.

Heng He, een politiek commentator uit Amerika, uitte zijn scepsis over dergelijke maatregelen. Terwijl vergelijkbare noodmaatregelen in andere landen zijn gebruikt, betwijfelt Heng het vermogen van het regime om zijn belofte van compensatie na te komen.

“Het maakt niet uit of dit in overeenstemming is met de grondwet – de Chinese Communistische Partij gehoorzaamt niet eens aan zijn eigen wetten”, zei hij.

Heng zei dat het beleid een nieuwe manier lijkt te zijn voor de autoriteiten van Guangdong om “rijkdommen van het publiek te roven”.

“Hoewel ze zeiden dat er compensatie zal zijn, hebben veel mensen een dergelijke compensatie ervaren tijdens gedwongen sloop – veel [van de compensaties] zijn symbolisch”, zei hij.

Gedwongen sloopacties zijn de afgelopen twee decennia een terugkerend onderwerp geweest in China. Volgens een rapport van Peking Shengting Law Firm uit 2019 werden van 2014 tot 2017 ten minste 751 klachten ingediend over gedwongen sloopacties, en in 43 procent van de gevallen volgden de ambtenaren geen enkele juridische procedure.

Heng zei dat dit bericht van machtiging ambtenaren in staat kan stellen om “te profiteren van het ongeluk van de natie”.

Bewoners uit andere steden meldden dat lokale ambtenaren misbruik maken van de afsluitingsregels.

Een paar burgers uit de provincie Hebei, die anoniem willen blijven, vertelden The Epoch Times dat lokale ambtenaren het vervoer in hun buurt hebben geblokkeerd en mensen alleen doorgang verlenen als ze een of andere vorm van omkoping aanbieden, zoals dure wijn.

Sommige internetgebruikers spraken dezelfde gevoelens uit op de Chinese sociale media.

“Persoonlijke eigendommen… Waar moeten deze mensen dan heen?”, vroeg iemand zich af. Anderen uitten ook de vrees dat gezien de censuur van de autoriteiten over de werkelijke situatie, het beleid een graadmeter zou kunnen zijn voor de ernst van de uitbraak.

Een Chinees echtpaar draagt plastic jassen en beschermende maskers als ze boodschappen doen in een supermarkt in Peking, China, op 11 februari 2020. (Kevin Frayer/Getty Images)Tot op heden hebben meer dan 80 steden, waaronder Peking, Sjanghai en Shenzhen, ten minste een gedeeltelijke afsluiting ingesteld om verdere verspreiding van het dodelijke virus te voorkomen. Bovendien wordt burgers in heel China verteld dat ze maskers moeten dragen als ze zich in een openbare omgeving bevinden, terwijl scholen in meer dan een tiental provincies de start van de nieuwe periode voor de tweede keer in twee weken hebben uitgesteld.

Ongeveer 24 grote internationale luchtvaartmaatschappijen, waaronder KLM, Air France, British Airways en United Airlines, hebben hun vluchten naar China opgeschort. Op 11 februari heeft American Airlines zijn schorsing verlengd tot eind april, met de mededeling dat het “indien nodig aanpassingen zal doen”.

“Met 99 procent van de gevallen in China blijft dit een noodsituatie voor dat land, maar één die een zeer ernstige bedreiging vormt voor de rest van de wereld”, zei Tedros Ghebreyesus, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie, in een persconferentie op 11 februari.

Door Eva Fu

De Epoch Times verwijst naar het nieuwe coronavirus als CCP virus, omdat het verzwijgen en mismanagement door de CCP (Chinese Communistische Partij) het mogelijk maakte dat het virus zich door heel China heeft verspreid en een wereldwijde epidemie heeft veroorzaakt.

Origineel op 11 februari gepubliceerd op The Epoch Times: Chinese Officials Authorized to Seize Personal Property to Counter Deepening Coronavirus Crisis

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN