Chinese autoriteiten zwijgen over mysterieuze ademhalingsziekte en ziekenhuis stuurt patiënten naar huis

Chinese autoriteiten zeggen een mogelijke oorzaak van de onbekende virale longontsteking te hebben geïdentificeerd: een nieuw type coronavirus, aldus Chinese staatsmedia op 9 januari.

Maar ze geven geen updates over de mogelijke verspreiding van de ziekte en het aantal patiënten dat momenteel is opgenomen voor de luchtwegaandoening.

Ondertussen neemt de topfunctionaris van Wuhan City plotseling ontslag, terwijl de autoriteiten van Hongkong en Taiwan extra voorzorgsmaatregelen nemen om de verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Coronavirussen worden verspreid door hoesten of niezen of door een geïnfecteerde persoon aan te raken. Sommige veroorzaken verkoudheid en andere kunnen leiden tot ernstigere luchtwegaandoeningen, zoals ‘severe acute respiratory syndrome’ (SARS) en ‘Middle East respiratory syndrome’ (MERS). Dergelijke virussen komen veel voor bij mensen, maar meer exotische versies van vleermuizen, kamelen en andere dieren hebben ernstige ziektes veroorzaakt. Het nieuwe coronavirus verschilt van de versies die eerder zijn geïdentificeerd, aldus de Chinese staatstelevisie China Central Television (CCTV).

Wang Yuedan, een immunologieprofessor aan de Universiteit van Peking, vertelde de Hongaarse media RTHK dat coronavirussen van persoon op persoon kunnen worden overgedragen, waarbij hij waarschuwt dat de ziekte zich mogelijk al naar andere regio’s van China heeft verspreid.

Geen enkele andere lokale Chinese autoriteit heeft een geval van de mysterieuze longontsteking gemeld, terwijl het nationale ziektecentrum zwijgt.

China heeft de griep, vogelgriep, adenovirus, SARS en MERS uitgesloten als oorzaak van het virus. Het voegde eraan toe dat het de zaak nog steeds onderzoekt.

Update Wuhan

Op 8 januari meldde CCTV dat acht patiënten werden ontslagen uit het Jinyintan-ziekenhuis, waar alle met de ziekte geïnfecteerde patiënten geïsoleerd zaten.

Volgens het rapport vertoonden deze acht patiënten de afgelopen dagen geen symptomen meer, dus besloten artsen dat ze weer naar huis konden.

Ondertussen plaatsten de Chinese internetter Wen Xiaoyao, woonachtig in Wuhan, op Weibo – een Chinees Twitter-achtig platform voor sociale media – dat twee van haar familieleden besmet waren met de ziekte, één in kritieke toestand.

“In het begin waren de symptomen hetzelfde als verkouden worden. Daarna hadden ze koorts, wat een symptoom is van longontsteking. Nu lijdt er één aan orgaanfalen”, schreef Wen op 5 januari.

Kort nadat Wen treurig was omdat één van haar familieleden de dood in de ogen keek, werd haar account verwijderd van Weibo.

De Hongkongse media Apple Daily berichtte op 5 januari dat de beveiliging van het Jinyintan Ziekenhuis die dag de journalist bij het ziekenhuis wegstuurde. Alle artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis die deze journalist ontmoette, droegen beschermende kleding, zoals een gezichtsmasker, een veiligheidsbril en een geheel pak.

De journalist zag die middag ook dat nieuwe patiënten in het ziekenhuis werden opgenomen.

Het ziekenhuis heeft twee gebouwen. De journalist constateerde dat patiënten die besmet waren met het virus in beide gebouwen werden geïsoleerd.

“Patiënten die in het noordelijke gebouw worden behandeld, verkeren in ernstige toestand. Als hun gezondheid verbetert, worden ze verplaatst naar het zuidelijke gebouw”, aldus het verslag.

Buiten het vasteland van China

Op 8 januari verklaarde ‘Hong Kong Hospital Authority’ dat de openbare ziekenhuizen van Hong Kong de afgelopen 24 uur acht patiënten hadden ontvangen die de afgelopen 14 dagen Wuhan hadden bezocht en longontsteking hadden. Het totaal aantal vermoedelijke patiënten in Hong Kong was opgelopen tot 38.

De overheidsinstantie zei dat nieuwe vermoedelijke patiënten – een man en zeven vrouwen – in zes verschillende ziekenhuizen werden behandeld en dat hun toestand stabiel was. De jongste is drie jaar en de oudste is 61.

De Taiwanese autoriteiten identificeerden op 8 januari twee nieuwe vermoedelijke patiënten. De Taiwanese centra voor ziektebestrijding verklaarden dat één patiënt was geïnfecteerd met het H3N2-virus en nog steeds thuis was geïsoleerd. De andere patiënt kwam op 21 december terug uit Wuhan en werd geïsoleerd in een ziekenhuis.

Zuid-Korea meldde het eerste vermoedelijke geval, namelijk een 36-jarige Chinese burger die in de buurt van Seoul werkt. De patiënt bezocht China tweemaal en was van 13-17 december in Wuhan. Op 8 januari werd bij haar longontsteking vastgesteld.

Om haar bevolking te beschermen, heeft de regering van Hong Kong op 7 januari nieuwe regels vrijgegeven, vergelijkbaar met de maatregelen die Taiwan eerder heeft genomen, waardoor gezondheidsfunctionarissen het recht kregen verdachte patiënten te isoleren.

De bloedtransfusiedienst van het Rode Kruis in Hong Kong kondigde op 7 januari ook aan dat iedereen die naar Wuhan is gereisd, de eerste 14 dagen na terugkeer in Hongkong geen bloed mag doneren.

De Amerikaanse ambassade en consulaten in China hebben op 7 januari ook een waarschuwing gepubliceerd waarin alle reizigers worden gewaarschuwd zichzelf te beschermen als ze van plan zijn Wuhan te bezoeken.

China

Chinese media richten zich sinds de uitbraak op Wuhan. Op 6 januari nam Ma Guoqiang, secretaris van de Communistische Partij van de stad – de hoogste leider van de stad – ontslag als directeur van het Volkscongres van Wuhan.

Het Volkscongres zei dat Ma ontslag nam vanwege “de vereisten van zijn werk”, maar ging niet verder in op de betekenis.

In de geschiedenis van de lokale overheid bekleedden alle voormalige partijsecretarissen ook de functie van directeur van de symbolische lokale wetgever.

Eén van de meest efficiënte manieren om jezelf tegen de verspreiding van de ziekte te beschermen, is het dragen van een gezichtsmasker, vooral het chirurgische type.

In oktober 2019 lekte een Chinese rederij een bericht naar de media van het Chinese regime, waarin stond dat het voor e-commerceplatforms verboden was gezichtsmaskers te verkopen aan Hong Kong vanwege aanhoudende protesten. Demonstranten in Hongkong dragen tijdens demonstraties meestal gezichtsmaskers om hun identiteit te beschermen. Het beleid heeft veel Hongkongers boos gemaakt tijdens de recente ziekte-uitbraak.

The Associated Press heeft bijgedragen aan dit verslag.

Door Nicole Hao

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN