Chinese boeren zoeken hulp omdat hun rijstteelt is verwoest

Na de ernstige overstromingen in Midden- en Zuid-China hebben veel boeren het moeilijk gehad met de rijstteelt.

Als gevolg van de hevige regenval in de afgelopen tijd begonnen sommige rijstgewassen te ontkiemen, wat betekent dat ze niet meer kunnen worden geoogst.

Er wordt nog meer regen verwacht in het midden, het zuiden en het zuidwesten van China, met zeer heftige buien, waarschuwde het Nationaal Meteorologisch Centrum van China.

“Gekiemde rijst kan niet worden verwerkt tot rijstkorrels… Ik wil echt huilen, maar mijn tranen zijn allemaal opgedroogd”, zei Chen, een boer in Poyang, in de Oost-Chinese provincie Jiangxi, tijdens een telefoongesprek met de Chinese Epoch Times.

Chen en zijn dorpsgenoten planten rijst, katoen en sesam. Hun volwassen kinderen zijn migrerende werknemers naar grote steden, maar ze hebben niet genoeg geld kunnen verdienen door de vele gesloten fabrieken tijdens de CCP-viruspandemie, zei hij.

Boeren in Jiangxi kennen normaal twee plantseizoenen: een voor mei, om in juli te oogsten, en een andere voor augustus, om in oktober te oogsten. De gewassen van het eerste seizoen werden al geruïneerd door overstromingen.

De boeren hadden nog een extra ronde plant, met de hoop om in september te kunnen oogsten. Nu is ook dat extra oogstseizoen verstoord.

“Veel rijst viel in het [storm]water. Er is wat rijst gekiemd. De andere gewassen die nog op het veld staan zijn verwelkt”, zei Chen. “We kunnen niet genoeg rijst oogsten.”

In de provincie Guizhou ontkiemde de gewassen ook voordat de boeren ze konden oogsten, plaatste een inwoner op het Chinese webportaal NetEase op 20 Sept.

Chen plantte katoen en sesam nadat het water zich had teruggetrokken. Deze gewassen groeiden echter niet goed…

“Katoen heeft echt zon nodig. Zonder zon kunnen we geen goede oogst hebben”, voegde hij eraan toe.

Door de verstoorde oogsten is de prijs van rijst en andere basisproducten, vooral varkensvlees, sterk gestegen. Ondertussen, hebben de dorpsbewoners waarvan de huizen door de overstroming werden vernietigd geen hulp van de lokale overheid ontvangen, zei Chen.

Ook Chen’s vrienden en familieleden die in de stad wonen hebben het moeilijk vanwege de COVID-19 pandemie.

“Dit jaar is erg moeilijk. … Mijn vrienden die porseleinzaken runnen staan er allemaal slecht voor”, zei Chen. “Minstens de helft van de winkels in de stad Jingdezhen zijn gesloten.”

Al meer dan 1000 jaar staat Jingdezhen bekend om de productie van China’s beste keramiek.

Door Nicole Hao
Kijk ook naar: 


Origineel op 27 september 2020 gepubliceerd op The Epoch Times: Chinese Farmers Seek Help as Rice Crops Ruined by Flooding

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN