Chinese burgers in virus lockdown: voedsel raakt op en bevoorrading loopt achter

De Covid uitbraken in grote steden in het noorden van China, zoals Peking, Dalian en Shenyang, blijven heftig. Door de strenge lockdown-maatregelen raakten de inwoners door hun voedsel- en andere voorraden heen.

Ondertussen kreeg de noordelijke provincie Hebei een nieuwe golf van COVID-19-gevallen te verduren en worstelde het om de uitbraak onder controle te krijgen.

“We zijn als lammeren die naar de slachtbank worden geleid. We kunnen onszelf op geen enkele manier redden. We weten niet hoelang we in huis zullen worden opgesloten”, zei dhr. Sheng, inwoner van Dalian, in een telefonisch interview.

Sheng zei dat de lokale autoriteiten de bewoners die geen voedsel meer hadden, geen hulp boden. “Momenteel is het populairste product in Dalian een grote diepvriezer. Iedereen probeert veel voedsel in te slaan om het hoofd te bieden aan de lockdown”, voegde hij eraan toe.

Uitbraken

Op 5 januari kondigde de Chinese Nationale Gezondheidscommissie aan dat er nieuwe besmettingsgevallen waren vastgesteld in Hebei, de provincie Liaoning en Peking. Het aantal gevallen dat de commissie communiceerde, was echter lager dan het aantal gevallen dat de provinciale overheden hadden gecommuniceerd. Liaoning rapporteerde bijvoorbeeld drie gediagnosticeerde patiënten, terwijl de commissie er twee aankondigde. Er wordt dan ook getwijfeld aan de juistheid van de gegevens.

De overheid van Hebei maakte dinsdag bekend dat in de hele provincie de staat van “oorlog” werd afgekondigd omdat ten minste 59 mensen besmet werden met het CCP-virus sinds de autoriteiten op 3 januari het eerste geval aankondigden in de nieuwste golf.

Staatszender CCTV citeerde dinsdag de vice-directeur van het Chinese Centrum voor ziektebestrijding en -preventie, Feng Zijian, die zei dat de centrale gezondheidsautoriteiten twee groepen specialisten naar de steden Shijiazhuang en Xingtai in Hebei hebben gestuurd.

Tijdens deze pandemie heeft de centrale overheid specialisten gestuurd naar gebieden waar de uitbraak niet meer onder controle is, wat suggereert dat de uitbraak van Hebei ernstiger was dan de autoriteiten communiceerden.

Een medewerker die beschermende kleding draagt en een desinfecterend middel sproeit in een klaslokaal in de stad Handan, in de provincie Hebei, China, op 30 augustus 2020. (STR / AFP via Getty Images)

Shijiazhuang, de hoofdstad van Hebei, kondigde daarop aan dat de hele stad volledig zou worden afgesloten. Elke buurt en elk dorp moet ervoor zorgen dat alle bewoners zichzelf isoleren.

In een video die veel werd gedeeld op sociale media, waren ongeveer honderd mensen in witte beschermingspakken te zien die een ontsmettingsmiddel sproeiden in de straten van Shijiazhuang.

De regering van Shijiazhuang heeft niet gezegd hoe lang deze lockdown zal duren, noch geeft ze details over hoe de inwoners van voldoende voedsel kunnen worden voorzien.

Volgens het bureau voor de statistiek van de stad waren er eind 2019 11,03 miljoen inwoners in Shijiazhuang.

Lockdowns

De sfeer bleef gespannen in de stad Shenyang. Op 4 januari deelde een inwoner van Shenyang een video met The Epoch Times, waarin verschillende militaire voertuigen op straat verschenen.  Op sommigen voertuigen staat een “People’s Liberation Army CDC” geschilderd. Dat betekent dat het militaire vrachtwagens zijn voor epidemische controle.

In februari 2020 reden militaire voertuigen de stad Wuhan binnen toen de virusuitbraak op haar hoogtepunt was en ziekenhuizen overrompeld werden door COVID-19-patiënten.

Een restauranteigenaar uit het Huanggu-district van Shenyang vertelde de Chinese Epoch Times dat zijn restaurant, samen met alle nabijgelegen winkels en eetgelegenheden, sinds december vorig jaar moest sluiten. Autoriteiten hebben hem niet op de hoogte gebracht van updates buiten de officiële aankondigingen, zei hij.

Lokale functionarissen plaatsten hekken rond wooncomplexen om te voorkomen dat mensen de lockdown-regels overtreden.

Een inwoner van Shenyang deelde een video waarin hij het hek bij zijn gebouw liet zien. Dat was van staal en had punten die er aan de bovenkant naar alle kanten uitstaken.

Een andere inwoner deelde een video van een twee meter hoge gaasomheining rond een wooncomplex.

Inwoners van Shenyang mogen zich nog steeds verplaatsen binnen hun wooncomplex. Maar in Dalian mogen mensen alleen in hun eigen appartement blijven.

Sommige inwoners van Dalian namen video’s op van mensen die vanuit de ramen van hun appartement schreeuwden om voedsel en basisbehoeften.

Meneer Xu woont in Benxi, een stad tussen Shenyang en Dalian, en heeft in beide steden vrienden. Hij vertelde de Chinese Epoch Times dat de autoriteiten van Benxi ook beperkingen hebben uitgevaardigd, maar dat mensen nog steeds binnen de stadsgrenzen mogen bewegen.

Zijn vrienden vertelden hem ook dat ze weet hadden van mensen die positief testten op COVID-19 maar waarover de autoriteiten niet hadden gecommuniceerd. Xu voegde eraan toe dat hij en zijn vrienden op WeChat, een populair social media platform, geen berichten konden plaatsen die verband hielden met de uitbraak.

Xu zag WeChat-berichten over mensen in Dalian en Shenyang die niet genoeg voedselvoorraden hadden om de lockdown te overleven.

“Het ergste scenario is dat wanneer een familielid het virus oploopt. Het hele gezin zal dan sterven aan COVID-19 omdat gezinnen samen in hun huizen worden opgesloten”, voegde Xu eraan toe.

Sommige mensen strandden in Peking nadat de autoriteiten lockdowns hadden uitgevaardigd.

Een serveerster van het Xinxi-restaurant in het Shunyi-district, vertelde de Chinese Epoch Times dat ze enkele dagen op hun werkplek vastzaten en niet naar huis mochten gaan.

“Ambtenaren stonden ons niet toe om te vertrekken, omdat het gebied staat aangeduid als een regio met een gemiddeld risico”, zei de serveerster dinsdag in een telefonisch interview.

Een inwoner van het dorp Xidulan, dat ook in het district Shunyi is gelegen, zei dat sommige dorpelingen vastzaten op een bouwplaats nadat het gebied werd afgesloten. “Alle bouwwerkzaamheden werden gestaakt, maar deze dorpelingen mogen niet naar huis komen. Ze zitten ergens vast”, zei Zhou Hui (pseudoniem) in een telefonisch interview.

Door Nicole Hao
Origineel geplaatst op Chinese Residents Under Virus Lockdown Running out of Food, Supplies

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN