Chinese communistische partij heeft mensen in hoogste rangen van TikTok’s moederbedrijf

Meer dan 130 werknemers bij ByteDance, de Chinese eigenaar van TikTok, een applicatie voor het delen van video’s, vormen een commissie van de Chinese Communistische Partij (CCP) die in het bedrijf is geïntegreerd. Veel van de medewerkers werken in managementfuncties, blijkt uit een intern document.

De hoeveelheid CCP-lidmaatschappen onder het ByteDance-management toont verder de banden van het bedrijf met het Chinese regime aan. Dit voedt de bezorgdheid over de veiligheid bij TikTok.

Bij wet zijn Chinese bedrijven verplicht in hun kantoren afdelingen op te zetten van de Communistische Partij om ervoor te zorgen dat het bedrijfsbeleid en de werknemers zich aan de partijlijn houden. ByteDance, opgericht in maart 2012, heeft in oktober 2014 zijn partij-comité opgericht.

Volgens de Partij-regels worden commissieleden in bedrijven, benoemd op politieke conferenties. Leden dienen termijnen van vijf jaar.

Het is onduidelijk hoeveel partijleden of commissieleden er precies zijn onder de 60.000 werknemers van ByteDance in 230 kantoren wereldwijd; de lijst die door The Epoch Times is verkregen, is slechts een gedeeltelijke lijst van commissieleden op het hoofdkantoor in Peking.

Volgens deze interne lijst zitten er minstens 138 werknemers – meestal in managementposities of technische functies – op het hoofdkantoor in het invloedrijke Peking Partij-comité van het bedrijf. Zestig personen van de lijst hebben een leidinggevende rol.

Het document bevat van elk commissielid de volledige naam, het geslacht, de geboortedatum, de datum waarop ze zijn toegetreden tot de CCP, de ID-nummers en functie-type in het bedrijf, zoals leidinggevend of technisch.

De onthullingen komen naar buiten nu de Amerikaanse regering de controle op TikTok en andere Chinese apps omwille van nationale veiligheidsredenen intensiveert. Amerikaanse functionarissen hebben herhaaldelijk alarm geslagen dat de persoonlijke gegevens die door TikTok zijn verzameld, toegankelijk zouden kunnen zijn voor Peking, aangezien Chinese bedrijven dat verplicht zijn aan de CCP.

ByteDance reageerde niet op een verzoek om commentaar.

President Donald Trump heeft op 6 augustus presidentiële besluiten uitgevaardigd om Amerikaanse transacties met ByteDance en de Chinese internetgigant Tencent Holdings Ltd. te verbieden. Het verbod wordt over 45 dagen van kracht. Trump heeft ByteDance ook tot 15 september de tijd gegeven om TikTok te verkopen aan Microsoft of een ander Amerikaans bedrijf. Microsoft heeft bevestigd dat het in gesprek is gegaan om de app te kopen.

Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zei eerder dat de acties van de regering ten aanzien van de Chinese apps gericht zijn op het aanpakken van een “breed scala aan nationale veiligheidsrisico’s, veroorzaakt door software, die verbonden is met de Chinese Communistische Partij.”

De CCP-ledenlijst onthult de omvang van de relatie tussen de Partij en ByteDance, en sluit aan bij de lang gedocumenteerde geschiedenis van de techgigant in samenwerking met autoriteiten op het gebied van censuur.

Oprichter en CEO Zhang Yiming en andere senior managers hebben in het verleden openlijk de wens uitgesproken dat het bedrijf de doelstellingen van de partij zal promoten.

James Carafano, vice-president van het ‘Institute for National Security and Foreign Policy’ van The ‘Heritage Foundation’, zei dat deze mate van CCP-lidmaatschap normaal is voor Chinese bedrijven.

“Alle machtsinstrumenten zijn teruggekoppeld naar de Communistische Partij, en dus ook economische machtsinstrumenten”, vertelde Carafano aan The Epoch Times.

Hij zei dat er in China geen transparantie is over de banden tussen particuliere bedrijven en de CCP, dus “deze bedrijven kunnen letterlijk niet worden behandeld en vertrouwd op de manier waarop u contact zou hebben met andere bedrijven in de wereldwijde handel.”

De aanwezigheid van ByteDance in de Verenigde Staten via TikTok baart zorgen, zei Carafano, gezien de toegang tot enorme hoeveelheden persoonlijke gegevens van Amerikanen. De verzekering van TikTok dat het onafhankelijk van ByteDance opereert, is “irrelevant”, voegde hij eraan toe.

“Het is een bedrijf in Chinese handen”, zei Carafano. “Je hebt geen vertrouwen in de software. Je hebt geen vertrouwen in hun omgang met gegevens. En je hebt er geen vertrouwen in dat ze los staan zijn van de Chinese richtlijn.”

CCP-ledenlijst

Zhang Fuping, de ‘hoofdredacteur’ en vice-president van het bedrijf, is eerder in Chinese mediaberichten aangeduid als secretaris van het partij-comité in het bedrijf. Hij staat ook op de namenlijst die The Epoch Times heeft verkregen.

Een gedeeltelijke lijst van CCP-leden bij ByteDance, welke bewerkt zijn. De naam van Zhang Fuping is in het blauw. (Verstrekt aan The Epoch Times)

Zhang is verantwoordelijk voor censuur-gerelateerde taken voor de sociale mediaplatforms van het bedrijf.

In eerdere Chinese staatsmediaberichten sprak Zhang zijn bereidheid uit het censuurbeleid van de partij te volgen.

In een interview met Xinhua in april 2019 legde Zhang uit dat netwerkbeveiliging voor het bedrijf betekent dat “de publieke opinie in de goede richting kan worden geleid … vol positieve energie en de kernwaarden van socialisme kan promoten.”

De interne lijst met namen, onthult dat veel senior managers ook lid zijn van het partij-comité.

Commissielid Zhang Nan (man) werd in april 2019 in een organigram verkregen door nieuwssite The Information, vermeld als een werknemer die rechtstreeks rapporteerde aan één van ByteDance’s top 14 leidinggevenden. Die 14 rapporteren op hun beurt aan de CEO, Zhang Yiming.

Zhang Nan werd in maart gepromoveerd tot zakelijk directeur van de Feishu-app, volgens een rapport van de Chinese technologie nieuwssite Lei News. De tool combineert verschillende samenwerkings-apps tot één platform.

Ondertussen is Meng Haibo directeur van de afdeling ‘public affairs’ bij ByteDance, volgens een rapport uit 2018 van Youth Hangzhou, een staatskrant. Volgens het rapport heeft hij de leiding over “zaken die verband houden met overheidssamenwerking” en leidt hij projecten voor big data-analyse.

Dang Liya, een senior manager van de taaltrainingsapps van ByteDance, trad in 2013 toe tot de Partij.

Volgens het onderzoek van The Epoch Times zijn andere personeelsleden op de lijst, managers op een lager niveau bij de verschillende onderdelen van het bedrijf.

Xia Yong is bijvoorbeeld de hoofdredacteur van Toutiao, een populaire nieuwsaggregator-app die eigendom is van ByteDance, terwijl Xia Manxue daar een commerciële productmanager is, volgens haar LinkedIn-pagina.

De wervingspraktijken van het bedrijf geven ook voorkeur aan partijleden. In de recente aankondiging van de vacature van het bedrijf voor “redacteuren” die verantwoordelijk zijn voor het bewaken van actualiteits-gerelateerde inhoud, specificeerde het bedrijf bijvoorbeeld dat “CCP-leden prioriteit hebben bij het aannemen”.

Politiesamenwerking

Op 25 april 2019 ondertekende ByteDance een strategische samenwerkingsovereenkomst met het Chinese ministerie van Openbare Veiligheid, dat de leiding heeft over de politie van het land.

Lokale politie arresteert en houdt routinematig degenen vast die informatie plaatsen die door de autoriteiten als gevoelig wordt beschouwd.

Tijdens de ondertekeningsceremonie zei Zhan Jun, partijbaas van de propaganda-afdeling binnen het ministerie van Openbare Veiligheid: “We moeten nieuwe online media gebruiken om goede geluiden van de Chinese politie te laten horen, mooie politieverhalen te vertellen, een goed beeld op te bouwen van onze politie, en het onderhouden van nauwe relaties tussen politie en de mensen.”

De staatsmedia China Police Net meldde dat ByteDance zou helpen bij het opzetten en exploiteren van Toutiao- en Douyin-accounts voor elke politie-afdeling binnen alle Chinese provinciale regeringen – op gemeentelijk en provinciaal niveau – en voor het nationale ministerie. ByteDance zal helpen bij het promoten van de berichten die door de politie-accounts worden gegenereerd, aldus het rapport.

Volgens het rapport bezit de Chinese politie meer dan 50.000 sociale media-accounts op verschillende platforms en heeft ze in totaal meer dan 100 miljoen volgers.

Door Nicole Hao
Annie Wu en Cathy He hebben bijgedragen aan dit rapport.

Kijk ook: 

Hoe verschilt The Epoch Times van andere media?
The Epoch Times is de snelst groeiende onafhankelijke media in Amerika. We zijn anders dan andere mediaorganisaties omdat we niet worden beïnvloed door een regering, bedrijf of politieke partij. Ons enige doel is om onze lezers nauwkeurige informatie te geven en verantwoordelijk te zijn naar het publiek. We volgen niet de ongezonde trend in de hedendaagse mediawereld van agendagestuurde journalistiek, en gebruiken in plaats daarvan onze principes van waarheid en traditie als onze leidraad.

Origineel op 7 augustus, 2020 gepubliceerd op The Epoch Times: TikTok’s Parent Company Employs Chinese Communist Party Members in Its Highest Ranks

 

 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN