Chinese dorpelingen vragen om hulp na overstromingen

Autoriteiten laten dijken doorbreken

Overstromingen veroorzaakt door hevige regen hebben inmiddels zeker 27 van de 31 provincies en regio’s in China getroffen. Op 14 juli waarschuwde het Chinese nationale meteorologische centrum dat er de komende 24 uur meer zware regen zal vallen in het gebied van de Yangtze-rivier.

Het centrum schatte dat de totale regenval in het Yangtze-gebied in het zuiden van China tussen 14 en 16 juli 100 millimeter tot 180 millimeter zou zijn. In sommige regio’s zou de regenval 300 millimeter bereiken.

Het centrum waarschuwde ook voor zware regen in de Noord-Chinese regio’s Tibet, Xinjiang, Qinghai, Gansu, Binnen-Mongolië, Peking, Tianjin, Liaoning en Heilongjiang op 15 en 16 juli.

De Chinese vice-minister van watervoorraden Ye Jianchun zei tijdens een persconferentie op 13 juli in Peking dat de Gele rivier, de Hai-rivier en de Songhua-rivier in het noorden van China de komende maanden zullen overstromen, en dat de lokale bevolking geen ervaring heeft om deze ramp het hoofd te bieden.

“We moeten meer aandacht besteden aan Noord-China”, zei Ye.

Ye legde uit dat de regenval deze zomer in het stroomgebied van de Yangtze rivier en het Tai-meerbekken 1,5 keer tot 2,6 keer meer is dan de neerslag in voorgaande jaren, en dat autoriteiten de getroffenen van tevoren zullen evacueren.

Mensen in de overstroomde provincies Anhui, Hubei en Jiangxi vertelden The Epoch Times in telefonische interviews, dat hun woonplaatsen recentelijk onder water waren gestroomd nadat de autoriteiten overtollig water bij de meren of rivieren hadden geloosd of als gevolg van dijkdoorbraken. De autoriteiten boden echter geen goede hulp, zeiden ze.

Afvoeren van overtollig water

Wang Min (pseudoniem) woont in het dorp Yiguan, gelegen binnen de stad Tongling in het oosten van China, in de provincie Anhui. De Yangtze-rivier loopt door het dorp.

Hij vertelde de Chineestalige Epoch Times op 13 juli dat hij en zijn dorpsgenoten die dag gedwongen waren hun geboorteplaats te verlaten.

“Zij [autoriteiten] gaven de kleinere dijken op om de grotere te beschermen”, zei Wang. “Ofwel door de dijk niet te versterken en deze op natuurlijke wijze in te laten storten, of door de dijk handmatig te breken, laten ze toe dat het overtollige water van de Yangtze-rivier binnen de dijken wordt geloosd”, voegde hij eraan toe.

Die dag verlieten meer dan 12.000 mensen hun huizen in Tongling, zei Wang. De meesten van hen kunnen nergens heen en wachten nu de overstromingen af ​​in tijdelijke onderkomens.

Wang zei dat de schuilplaatsen gebrek hebben aan drinkwater, insectenwerende middelen, regenjassen, zaklampen en tenten.

De autoriteiten gaven de dorpelingen niet genoeg voedsel, voegde Wang eraan toe. Velen zijn bang dat hun eigendom door de overstromingen wordt weggevaagd.

De Yu’s wonen in het dorp Hudong van de gemeente Poyang, in de oostelijke provincie Jiangxi. Drie generaties van de familie wonen onder hetzelfde dak.

Hudong en tientallen andere dorpen in de gemeente werden op 8 juli overspoeld door overstromingen na verschillende dijkdoorbraken. De autoriteiten beweerden dat ze de getroffen mensen hadden geëvacueerd, maar Yu’s familie zat op 12 juli nog steeds vast in hun huis. Het overstromingswater was nog niet verdwenen.

“De overstromingen zijn overal. We kunnen niet naar buiten en we hebben echt eten nodig”, vertelde de vader aan de Chinees-talige Epoch Times.

De grootvader legde uit dat het overstromingswater in Hudong de eerste verdieping bereikte.

Meneer Zhang komt uit het dorp Dixi, een kleine 50 kilometer van Hudong. Hij en zijn dorpsgenoten bevonden zich in dezelfde situatie als de Yu’s.

“Veel mensen in mijn dorp zijn hun huizen kwijtgeraakt”, zei Zhang. “Het overstromingswater neemt nog steeds toe … de autoriteiten lozen water uit het Poyang-meer”, voegde hij eraan toe.

Wuhan

Een piek aan water bereikte Wuhan, de hoofdstad van de Chinese provincie Hubei, op 12 juli om 23.00 uur, volgens het stadsbestuur.

Bovendien deelde een inwoner van het dorp Gangzhou in het stadsdeel Caidian op 14 juli een video met de Chineestalige Epoch Times, waarin hij zei dat alle dorpelingen die dag om vijf uur ’s morgens moesten evacueren omdat de autoriteiten het water uit de Yangtze rivier zouden vrijgeven richting zijn dorp.

Chen Guiya, adjunct-hoofdingenieur bij de ‘Yangtze River Water Resources Commission’ van het ministerie van Watervoorraden van het land, zei op 13 juli in een item op de staatsomroep CCTV dat de Yangtze-rivier in Hubei de komende 10 dagen gevaarlijk hoge waterstanden zou kunnen bereiken.

De door het Wuhan-bestuur beheerde nieuwssite Changjiang Net meldde op 14 juli dat overstromingen in de Yangtze-rivier een duplexpiek zouden veroorzaken, wat betekent dat er een nieuwe piek aankomt voordat de oude piek is gepasseerd.

Dr. Huang Guanhong, zoon van de beroemde hydroloog Huang Wanli, vertelde op 12 juli aan NTD: “Als de Drieklovendam zijn water niet loost, zal de stad Chongqing [op de bovenstroom] onder water komen te staan. Als de dam water loost, zou Wuhan [stroomafwaarts] onder water komen te staan. Dat laatste is de huidige situatie.”

Niet alleen Wuhan, maar ook andere steden stroomafwaarts van de Driekovendam worstelen met het stijgende water. Nanjing in de provincie Jiangsu in het oosten van China meldde dat het lokale waterpeil van de Yangtze-rivier 1,34 meter boven het waarschuwingsniveau stond.

Waarschuwing van de WHO

Vanwege bezorgdheid over mogelijke verspreiding van besmettelijke ziekten na de overstroming, heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op 14 juli een waarschuwing afgegeven op haar officiële account op Weibo – één van China’s grootste socialemediaplatforms.

De WHO drong er bij slachtoffers van overstromingen op aan om gekookt of gechloreerd water te drinken. Ook mag men geen voedsel eten dat men in overstromingswater heeft gevonden, noch voedsel dat in contact is geweest met overstromingswater. De WHO raadde ook af om kleding of andere materialen te gebruiken die in contact zijn gekomen met overstromingswater maar die niet met bleek zijn gewassen.

Door Nicole Hao

Volg ons op YouTube:

Origineel gepubliceerd op 14 juli op The Epoch Times: Chinese Villagers Plea for Help as Flooding Worsens, Authorities Let Rivers Breach Banks

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN