Chinese dreigementen tegen bezoek Tsjechische senator aan Taiwan oogsten tegenwind

TAIPEI, Taiwan—De Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Tomas Petricek zei dat hij de Chinese gezant zou ontbieden nadat de Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi, dreigementen maakte tegen een Tsjechische functionaris die Taiwan bezoekt.

Milos Vystrcil, voorzitter van de Tsjechische senaat, arriveerde op 30 augustus in Taiwan met een 89-koppige delegatie van bedrijfsleiders, senatoren, wetenschappers, journalisten en de Praagse burgemeester Zdeněk Hřib.

Vystrcil’s bezoek aan Taiwan streek de Chinese Communistische Partij tegen de haren in, aangezien ze het eiland beschouwt als haar eigen territorium en zich verzet tegen woorden en daden van buitenlandse overheden die de onafhankelijke status van Taiwan internationaal zouden bevestigen. Taiwan is een autonoom functionerend eiland met haar eigen democratisch verkozen regering, leger en munteenheid.

Het regime in Peking had ook kritiek op het bezoek van Amerikaanse staatssecretaris van gezondheid Alex Azar toen hij begin augustus Taiwan een bezoek bracht.

Wang Yi liet, volgens een Chinese staatszender, op 31 augustus in Duitsland weten dat Vystrcil “een zware prijs” zou betalen voor zijn officiële bezoek aan Taiwan. Hij voegde eraan toe dat Taiwan een “onafscheidelijk deel van China” is en noemde het bezoek een “provocatie”.

Petricek vertelde journalisten in Praag: “Ik wacht nog op een uitleg van China voor die woorden”, aldus AFP, in antwoord op Wang’s bedreiging.

“Natuurlijk heeft het bezoek zijn impact op onze relatie met China, maar dit gaat te ver”, voegde hij eraan toe.

Voor Vystrcil’s aankomst in Taiwan verklaarde de Chinese ambassade in Tsjechië op 28 augustus dat Vystrcil’s met zijn bezoek aan Taiwan een “politieke calculatie” maakte en het een “ernstige schending van Chinese binnenlandse aangelegenheden” was. De ambassade eiste dat Tsjechië het “één China-principe” zou volgen.

De strijdlustige Chinese staatskrant Global Times publiceerde op 30 augustus een bits editoriaal waarin Vystrcil een “politieke hooligan” genoemd wordt die “de diplomatieke beschaving onder de voet loopt.”

Op 31 augustus gaf Vystrcil een toespraak aan de Taiwanese universiteit van Chengchi, waarin hij democratische landen opriep om elkaar te steunen. Hij zei ook dat het “belangrijkste gemene deler” tussen de Taiwanezen en de Tsjechen was dat ze kozen om te leven in vrijheid en democratie.

Na zijn toespraak was er een mediasessie waar Wang’s uitlatingen aan bod kwamen.

Vystrcil antwoordde dat iedereen van zijn delegatie zijn eigen beslissing nam om Taiwan te bezoeken, en dat ze allen van mening waren dat het bezoek een juiste beslissing was. Hij voegde eraan toe dat het bezoek misschien geen onmiddellijke voordelen opleverde, maar dat het op lange termijn een vruchtbare zaak zal zijn.

’s Ochtends ondertekende Vystrcil drie intentieverklaringen waarin beide naties beloven samen te werken inzake artificiële intelligentie, internet, slimme productietechnieken en geneesmiddelen.

Vystrcil en zijn delegatie waren tot 4 september in Taiwan met onder andere een bezoek aan de Taiwanese president Tsai Ing-wen en deelname aan een forum voorgezeten door het American Institute in Taiwan (AIT), de de facto Amerikaanse ambassade op het eiland.

Frank Fang
Volg Frank op Twitter: @HwaiDer

Kijk ook naar China in Focus:

 

 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN