Chinese leider Xi gebruikt harde retoriek om de demonstranten te bekritiseren in zijn eerste openbare vermelding van de Hongkong crisis.

De Chinese leider Xi Jinping zei dat de demonstranten in Hongkong “zich radicaal bezig houden met gewelddadige criminaliteit” in zijn eerste openbare opmerkingen over de crisis in de stad maanden nadat de massademonstraties in juni uitbraken.

Hij voegde daaraan toe, tijdens een toespraak in Brazilië op 14 november, dat het stoppen van de protesten de “meest urgente taak van Hongkong is”.

Xi was in Brasilia, Brazilië, voor de 11e BRICS-top, een economisch forum met leiders uit Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, gehouden op 13 en 14 november.

Volgens de Chinese staatsmedia Xinhua hield Xi de tweede dag een toespraak over de protesten in Hongkong.

Toespraak

Hij zei dat de protesten “de rechtsstaat en de sociale orde zwaar hebben geschonden, de welvaart en stabiliteit van Hongkong ernstig hebben ondermijnd en het beginsel ‘één land, twee systemen’ ernstig in twijfel hebben getrokken”, verwijzend naar het kader waarbinnen het Chinese regime heeft beloofd Hongkong te regeren met behoud van autonomie. Het gebied ging in 1997 van het Britse bewind naar het Chinese bewind.

De demonstraties ontstonden als verzet tegen een nadien ingetrokken uitleveringswet waarvan veel Hongkongers vreesden dat deze het einde zou betekenen van “één land, twee systemen”, doordat het het Chinese regime de mogelijkheid zou bieden om uitlevering van personen uit Hongkong die op het vasteland van China voor het gerecht zouden kunnen worden gebracht. In bijna zes maanden van protesten – die sindsdien zijn uitgebreid met eisen inzake de verantwoordingsplicht van de politie en algemeen kiesrecht bij stadsverkiezingen – zijn de demonstranten in Hongkong één van de grootste uitdagingen voor het Chinese communistische regime geworden.

Toen de politie van Hongkong deze week haar tactiek opvoerde door de universiteitscampussen met traangas te bombarderen en arrestaties te verrichten, gaf Xi stilzwijgend steun aan de aanpak van de crisis door de Hongkongse regering.

Demonstranten bouwen een muur om een weg te blokkeren bij de Hong Kong Polytechnische Universiteit in Hong Kong op 14 november 2019. (DALE DE LA REY/AFP via Getty Images) – Pro democratie demonstranten zette op 14 november de stad op slot voor de vierde achtereenvolgende dag, pijlen op de politie afvurend, straten barricaderend en het verstoren van transport mogelijkheden, met gesloten scholen en bedrijven.

Hij zei dat oplossingen voor de protesten zouden bestaan uit “gestage ondersteuning van de Hongkongse politie bij de handhaving van de wetgeving en krachtige steun voor het rechtssysteem van Hongkong om gewelddadige criminelen te straffen.”

Xi voegde eraan toe dat het Chinese regime zich “vastberaden zou verzetten tegen alle buitenlandse krachten die zich zouden mengen in Hongkong-kwesties”, wat de kritiek van Chinese ambtenaren uit het verleden op de steun van Amerikaanse ambtenaren voor demonstranten weergalmt.

Chinese staatsmedia gebruiken in hun propaganda ook vaak dezelfde retoriek, waarbij de onrust gezien wordt als aangewakkerd door westerse landen.

Staatsmedia

Op de middag van 14 november publiceerde de Chinese staatsmedia Global Times, dat in het Engels wordt gepubliceerd, een tweet waarin wordt beweerd dat de regering van Hongkong naar verwachting een avondklok voor het weekend zou afkondigen. Maar de tweet werd al snel verwijderd.

Kort voor 20.00 uur lokale tijd heeft de Hongkongse regering een verklaring gepubliceerd waarin zij “geruchten” over een avondklok verwerpt.

Ondertussen zijn meer dan 1.000 mensen rond lunchtijd samengekomen op de overvolle Connaught Road, een belangrijke doorgang, voor een spontane demonstratie op 14 november.

Voorstanders van democratie bezetten op 14 november 2019 een straat in het centrale district in Hongkong. (Anthony Kwan/Getty Images)

Op 13 november publiceerde de Chinese staatszender CCTV een bericht waarin werd opgeroepen tot hardere maatregelen om protesten te onderdrukken: “De tijd voor Hongkong om zichzelf te herstellen is beperkt….. het is nu het moment om resoluut anti-oproeracties af te dwingen en uit te voeren.”

In het bericht worden de demonstranten ook beschreven als degenen die “mensen in het openbaar doden en verbranden” en “studenten van het vasteland aanvallen” zonder een voorbeeld te geven. In de maanden van de protesten zijn dergelijke incidenten niet gemeld.

De Chinese versie van Global Times publiceerde ook een artikel op 13 november met nauwelijks verhulde bedreigingen: “De plaats waar relschoppers ravage aanrichten is op korte afstand van het dichtstbijzijnde bureau van de Shenzhen Armed Police Force, en nog dichter bij het People’s Liberation Army in Hong Kong”, klonk de waarschuwing.

De Global Times voegde eraan toe dat “directe actie van de staat onvermijdelijk zal zijn.”

Demonstranten verzamelen zich op een geblokkeerde weg bij de Polytechnische Universiteit van Hong Kong op 14 november 2019. (DALE DE LA REY/AFP via Getty Images). De opmerkingen van Xi en de recente staatsmedia retoriek duiden erop dat Peking harder wil optreden tegen demonstranten via de Hongkongse politie, zei de in de V.S. gevestigde China Afairs deskundige Tang Jingyuan.

“Het zou de voorbereiding kunnen zijn op een bloedige onderdrukking”, zei hij.

Ondertussen probeert Peking het onjuiste verhaal over de protesten aan de Chinese burgers van het vasteland te voeden, zodat zij toekomstige acties in Hongkong zullen steunen.

“Peking is bezorgd dat het vasteland om vrijheid en democratie zal vragen, net zoals de Hongkongers. Het vervalste nieuws kan dat voorkomen”, zei hij.

door NICOLE HAO

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN